söndag 5 mars 2017

Nog sjutton är det vår

Det började med att jag långt om länge stod och tittade på tre stjärtmesar. Fågelvarianten alltså. Lite sur över att endast ha 100 mm brännvidd på kameran att leka med avstod jag dock från att försöka fota fåglarna. När jag kom ut i mer öppen terräng bet den hårda vindens kyla i kinderna och det var så långt från vår man kunde tänka sig.

I hasseldungen var hängena fullt utvecklade
Hassel är en stressad trädsort som inte bryr sig om snön i omgivningen

Jag påminde mig om att jag tidigare under veckan sett tofsviporna vid två tillfällen. De flög omkring vid Nyköpingsån på infarten till Skavsta. Även denna söndag skulle jag få ett par doser vårtecken och den första var sånglärkorna som hördes i skyn ovanför Stora Ramshult. Återigen konstaterade jag att försöka fota lärkor på 100-tals meters avstånd med ett 100 mm-objektiv är inte mycket mening med.

Nattens kyla gav årstidsringar på vattnet i diket

Jag traskade runt Stigtomta skrot denna söndagsförmiddag. Ändrade planer innebar att jag inte följde yngsta dotter och hennes lag till Norrköping (för en fotbollscup) utan plötsligt fick jag promenadtid. Självklart utnyttjade jag möjligheten att ta en runda även om jag först prioriterade att se Vasaloppsstarten på TV.

Fruset takdropp

När jag kom till Mårtenstorp sträckte sig vintergäcken ut mot grusvägen. Ett sådant vårtecken kan inte ignoreras. Jag lade mig platt på marken och hoppades att inte någon av de boende skulle titta ut i tron att jag svimmat av utanför deras hus.

Vintergäcken kämpar på

När jag reste mig hade jag den vackra björkdungen till höger om vägen. Det är något speciellt med björkdungar, oavsett årstid. Just i denna stund är det varken spirande grönt eller snötäckt men ändå läckert. Nu fick en gammal björkdungeinnevånare agera huvudmotiv.

Pensionerad

Bilderna på kamerans minneskort blev få idag. Det blir så ibland. Inte för att det var färre motiv denna gång utan snarare för att jag sträckte ut steglängden och tog dem en aning oftare än jag brukar. Motion är också najs ibland.

Statusen på hushållets snödroppar den 5/3 2017

Även om vårtecknen staplas på varandra biter sig vintern kvar ännu ett tag. I alla fall om man ska tro SMHI-prognosen. Det må vara hänt, mars är liksom en sådan månad.

4 kommentarer:

 1. Det var värst, både snödroppar och vintergäck. Håller med dig gällande björkdungar. Hoppas det blir några grader varmare snart, jag är inte helt förtjust i att gå på fotorundor när det är runt nollan, trots motionen man får!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det får väldigt gärna komma lite mer värme. Isvindarna som blåste idag var verkligen inget att hylla som vårtecken. Nu såg väderprognosen för den kommande veckan inte helt lovande ut så vi får bita ihop och hoppas på att de tidiga blommorna samt flyttfåglarna står ut.

   Radera
 2. Just hemkommen från en promenad till Willys. Ute på åkern mellan Gumsbacken och Lindbacke, satt hundratals svanar, gäss och andra fåglar och banne mig om inte solen värmde lite, trots den tidiga timman.

  Det luktar vår...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gässen börjar samlas på åkrarna som angränsar till Nyköpingsån vid Skavsta-uppfarten. Jodå, när vi kommit in i mars är bakslagen givna men våren vinner slutligen kampen. Härligt!

   Radera