söndag 19 mars 2017

En timme räcker långt

Vilken vecka det har varit. Jag skaffade mig rejält med efterarbete sedan bevakningen av cheerleading-DM på Rosvalla förra söndagen. De 600 bilder jag sorterat ut skulle redigeras och jag har aldrig tidigare haft så många bilder att ta hand om efter en sportbevakning. I alla fall inte när det handlat om ca 4 timmars tävling. Responsen har varit enormt stor och den har mestadels varit positiv. Kul. Bildmaterialet och texten hamnade som brukligt på Lokalsporten.se fast det tog ända till natten mellan torsdag och fredag innan jag var klart med allt. Tack vare förhandsvisningen på denna fotoblogg fick jag ordentlig skjuts på besökssiffrorna och nådde under veckan som passerat 100 000 besökare sedan starten i februari 2013. En milstolpe som jag är oerhört glad och stolt över. Det har hänt mig på en tidigare blogg om damfotbollen i Nyköping, och då på betydligt kortare tid, men det var ett helt annat projekt.

Två uppskrämda gräsänder som simmade i "skitdiket" tills jag kom förbi

Den hektiska veckan har också innehållit en fotograferad ishockeymatch (i fredagskväll) samt en träningsmatch med flicklaget i fotboll under dagen. När vi äntligen kom hem från Torshälla vid 16-tiden idag svidade jag om och tog mig ut i en timme med mitt teleobjektiv på en kvällspromenad.

Två tranor stördes när jag kom över fälten
Tranorna slog sig åter ner på fälten bakom ryggåsen mellan Åsby och Brink

Jag klappade mig själv på axeln under lördagskvällen efter en punktinsats med trädbeskärning. Fruktträden behövde den årliga tillsynen av sekatören. Tre timmar senare var det klart och solen hade hunnit gå ner.

Siluetterna av tre gäss som drog förbi framför kameran

Efter en söndag med klarblå himmel (åtminstone över Torshargs IP i Torshälla) så kom det in några moln när eftermiddagen närmade sig kväll. Söndagspromenaden blev alltså en vandring i skuggornas rike. Eller nästan i alla fall. Jag gick till kohagen bakom Åsby eftersom tanken var att jag skulle få syn på någon tofsvipa. Det gick inget vidare med tofsviporna men promenaden var härlig ändå.

Jodå, det ÄR vår nu!

Flyttfåglarna når oss i en strid ström just nu. På gärdena vilar sig gäss, sångsvanar med flera arter. Fler är på ingång samtidigt som övervintrande talgoxar och blåmesar kvittrar gladare än på ett helt år. Det är väl dags att se om sitt hus och sin arts fortlevnad. Allra häftigast just nu är stararna som låter helt och hållet urskumt uppe i trädtopparna. Det är en fågel som låter som allt eller ingenting annat.

En stare i toppen av en välhängd al

Kvällsljuset räcker längre och längre. För oss som jobbar till 17.00 på vardagarna är detta ljus väldigt välkommet för nu börjar det vara möjligt att ta sig utomhus i fullt dagsljus efter avslutad arbetsdag. Kanske kan det bli något mer fotograferande från undertecknad då. Tiden tycks liksom inte räcka till i helgerna längre...

Trädet på åsryggen i motljus

Ta vara på den kommande veckan och tack för idag!

4 kommentarer:

 1. Ja det ÄR vår, både vide, tranor, gäss och sol som nästan värmer. Fint ljus i dina bilder, balanserar varmt och kallt på ett vårlikt sätt tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, nu behöver man inte leta länge för att hitta vårtecken. Även kirskål och annat börjar spira i marken. Jag föredrar dock att titta på flyttfåglarna före ogräset.

   Radera
 2. Fint med tranorna. Du måste nog drömma om fotoredigering och sportfotograferande nu. Vi hade några fina fruktträd hemma, äpplen, päron, plommon och annat. De planterades när gammelfarmor kom hit för lite drygt hundra år sedan och förvann när min pappa byggde ett nytt växthus 1991.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att sitta och mängd-redigera sportbilder blir till en slags terapi. På sätt och vis är det avkopplande om man bortser från att det helst ska vara klart på sekunden. Ett skäl till varför jag ogärna skulle vilja vara sportfotograf "på riktigt" eftersom de stackarna måste göra urval, snabbredigera och leverera bilder under pågående tävling. Ser stressigt ut när man betraktar dem t.ex. under boxningsgalor och damallsvenska matcher.

   Våra fruktträd är ganska unga då de planterades i samband med att huset byggdes 1986. Jag har kompletterat med ett plommonträd som växt till sig rejält. Å andra sidan ska plommonträden klippas på sensommaren (efter skörden) så det trädet fick förbli orört nu under vårklippningen.

   Radera