lördag 11 mars 2017

Nu är rivningsarbetet nära

Stigtomta Skola, i den form vi känner igen den sedan slutet av 60-talet, är nu mycket nära att rivas. I slutet av mars kommer maskinerna att jämna många av byggnaderna längs med marken. I veckans början skrevs ännu en gång i lokaltidningen om den nya skolan som ska byggas upp där den gamla står. Att det var en extra het fråga i veckan berodde mestadels på att kommunstyrelsen beviljat byggkostnaden på 189 miljoner för den nya skolan. Lite märklig ordning, kan man tycka, eftersom modulbyggnader uppförts dit sedan ett par veckor alla skolbarnen flyttat, och det inte borde finnas något alternativ än att riva det gamla och uppföra det nya.

Stigtomta Skola är nu nära att jämnas med marken
Vatten- och avloppsnätet är uppdaterat och nu väntar rivningen

Jag hade ett par timmar att disponera under lördagen mellan en fotbollsträning och en födelsedagsuppvaktning. Perfekt att utnyttja till att ge sig ut i vårvädret med kameran. Stegen var förutbestämda att ta mig till skolområdet. Det var nog min sista chans att fota skolbyggnaderna innan området spärras av och rivs. Och att våren visade upp sig från sin allra bästa sida gjorde inte promenaden mindre angenäm. Vilken härlig marsdag, solen värmde riktigt mycket, och vårtecknen blev ytterligare fler efter ännu en vecka med fler bakslag. En nässelfjäril fladdrade förbi, ofotograferad men noterad, och myrorna irrade runt i myrstacken.

Myrorna vaknade till liv av den värmande marssolen
Fröställningar som är kvar i vägrenen sedan fjolåret
Hasselhängena är fullt utslagna

Jag är inte uppväxt i Stigtomta och har därmed inte heller någon egen koppling till Stigtomta Skola. För mig var det Nöthagens lekskola och Högbrunnsskolan som gällde fram tills det var dags att börja högstadiet på Nicolaiskolan. Som förälder har jag dock en mångårig erfarenhet av Stigtomta Skola. Alla våra fyra döttrar kommer att ha tillbringat sina första skolår på denna skola och vi har i obruten följd varit på varenda skolavslutning i Stigtomta sedan millenieskiftet. Självklart har jag vid det här laget sett mycket av skolan. Mina och barnens erfarenheter är positiva, oavsett skick och ålder på skolbyggnaderna.

C-huset i bakgrunden är en av de byggnader som snart inte finns längre
På denna yta har många skolavslutningar ägt rum genom åren

Jag tog många bilder idag på skolområdet. De flesta byggnader ska väck medan ett par ska bibehållas. Alla bilder publiceras inte denna gång, det är ganska meningslöst. Jag vill i alla fall ha bilder på alla byggnaderna ur olika vinklar för framtida referenser och ifall någon av mina barn vill minnas tillbaka på hur det en gång såg ut på skolområdet.

Stigtomta Kvarn tornar upp sig som närmaste granne till skolan

Som ledare i Stigtomta IF, det har ju blivit några år sedan 2003, har jag varit i skolans gymnastiksal väldigt många gånger. "Tyvärr" verkar det bli många fler gånger eftersom gymnastiksalen inte ska rivas och byggas upp i en nyare version. Egoistiskt hade jag givetvis föredragit en ny idrottshall som både Stigtomta IF och OK Hällen (orienteringsklubben) haft glädje av under vinterhalvåret. Skattepengarna räcker inte till allt och undervisningsmiljön för många kommande generationers skolbarn är självklart lämpligast att prioritera.

E-husets gavel kommer inte längre att fungera som bollplank
Gula Villan, skolträdgården och förrådet i bakgrunden är de enda byggnader som överlever

Den gamla skolan har varit sliten länge. Det största problemet har varit inomhusluften. Det är dessutom alldeles för trångbott då bl.a. min 11-åring sedan några år haft sitt klassrum i tillfälligt uppförda moduler. Vi har en mycket stor skola i Stigtomta och ännu större kommer den att bli. Härligt att man tror och satsar på ett samhälle utanför centralorten Nyköping!

Orange-färgade gardiner och trasiga persienner är snart ett minne blott på Stigtomta Skola

Jag tittade ännu en gång nyfiket förbi den nyuppförda längan som ska fungera som skolbyggnad under byggnadstiden. Den paviljong som uppförts på idrottsföreningens gamla grusplan. Jag påmindes också om snön som föll tidigare i veckan eftersom 11-mannaplanen  delvis tycks ligga i kronisk skugga och inhysa Södermanlands enda fläck där permafrost råder.

Snö på ca 50% av Stigtomta IP
Skolbarnens cykelställ är flyttade till den temporära skolbyggnaden
Längst ena långsidan av 11-mannaplanen har man tyvärr tvingats sätta elstängsel mot vildsvinen

Jag fotade en hel del foton på den temporära skolbyggnaden också. Även denna kommer att försvinna så småningom. Det kommer att bli jättefint för barnen men just nu är det synnerligen lerigt i marssolens dagsmeja.

Två futuristiska bordtennisbord stod på den temporära skolgården
Även ett bordtennisnät kan bli ett intressant fotomotiv

Jättenöjd med vårpromenaden knallade jag hemåt. Packade största kameraryggsäcken och förberedde mig inför söndagen då jag ska göra ett av mina hittills mest udda sportbevakningar. Hoppas jag klarar av den utmaningen och får chansen att visa upp någon intressant bild här i bloggen så småningom.

Ha en fortsatt finfin helg!

2 kommentarer:

 1. Fördelsuppvaktning låter spännande, jag måste nog googla det! Fantastisk dag idag. Lite speciellt med en skola där alla barnen gått som nu rivs. Alla mina skolor finns kvar, men alla är inte längre i bruk som skolor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Shit, tack för påpekandet. Rättat. Lycka till med googlandet. Jag vill också veta ;-)

   De flesta av "mina" skolor är nog avpoletterade men står kvar. Gymnasieskolan har faktiskt överlevt och är på väg att renoveras samt utökas. Det var i början av 80-talet jag gick på gymnasiet så det måste ha varit en stadigt byggd skola...

   Bygget av Stigtomta Skola är speciellt eftersom det sker på samma plats som den gamla skolan. En temporär skolbyggnad löser placeringen för skolbarnen. Ganska intressant. Uppenbarligen är nuvarande placering den ultimata placeringen av en skola i vår by. :-)

   Radera