måndag 27 mars 2017

Framslag

Med 100%-ig språklogik måste motsatsen till bakslag vara framslag. I dagarna två har vi kunnat avnjuta sommarens lockande värme och solsken. Helt crazy när vi ännu inte lämnat månaden mars.

Ett litet innanhav av ulliga gulliga solstrålar

I och med att det börjat dyka upp blåsippsbilder i flödena på internet var det min plikt att förpassa min lekamen till det mest åtkomliga av mina blåsippsställen. Är bilderna bluff och båg eller har de någon bäring i verkligheten? Efter en lunchpromenad till Stora Bergas ekbacke på Skavsta kan jag bekräfta att blåsippsbilderna på Instagram och Facebook förmodligen är från innevarande år!

Blåsipporna är här och våren är således här på riktigt

Innan jag kom fram till Stora Berga hann jag konstatera att mer än tussilago växte i vägkanten. Lupinernas stjärnformiga blad har brutit fram och står spröda i början av sin växtperiod. Den plötsliga värmen sätter säkert fart på både det ena och andra just nu. Insekterna har definitivt vaknat till liv och både myror, flugor och fjärilar ger liv och hopp till bl.a. fåglarna.

Lite skräpigt i dikesrenen men årets lupiner är på framväxt
Sörmlandsledens skylt pekar ut riktningen ute på Skavsta

Jag visste givetvis att jag skulle hamna på marken och bli både blöt och smutsig på byxorna. Jag kan inte fotografera blåsippor utan att avslöja mig genom ett lortigt yttre. Det är ett riktigt skitgöra men någon måste ju göra det ;-)
Det var ovanligt mycket nedfallna löv i blåsippsbacken denna vårdag. Jag har besökt platsen i 4 år nu och konstaterar att alla eklöv stannat kvar på marken rakt under ekarna denna vår. Förhoppningsvis bryter många fler blåsippor fram de närmaste veckorna.

Jag avrundar med att konstatera att jag under eftermiddagen såg vårens första bofink hoppa runt på asfalten utanför kontorsfönstret. Någon ska ju göra det också.

Ta vara på framslags-värmen, snart är vädret och temperaturen normaliserad igen!

4 kommentarer:

 1. Lite skit får man tåla, sa fotografen. Ryktet säger kyla och eventuellt snöfall senare i veckan...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snöblandat regn på onsdag, mulna dagar med en hel del nederbörd. Och dimma (vilket är najs för oss fotointresserade). Jo, dessa två dagar var verkligen ett framslag. Nu har jag i alla fall grejat årets blåsippsbilder! :-)

   Radera
 2. Jag har varken sett tussilago eller blåsippa i år. Däremot möts man dagligen av andra vårtecken som legat dolda under snön. Titta i dikesrenarna runt våra köpcentrum och du förstår vad jag menar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I kanten av promenadstråken vill jag inte titta. Blir klart deppig av vad jag ser här i Stigtomta längs cykelvägarna.

   Blommorna i all ära, jag blir allt gladare med åren när de olika sorternas flyttfåglar kommer tillbaka. Kanske beror det på att jag blivit lite, lite vassare på att känna igen olika fåglar. Häromdagen dök de första rödhakarna upp vid fågelbordet och det är mitt färskaste vårtecken. :-)

   Radera