torsdag 18 maj 2017

Stillhet vid sjökanten

Efter en något turbulent dag på kontoret valde jag att "skolka" från fotbollsledarsysslorna under onsdagskvällen. Jag körde förvisso några spelare i min bil till träningen på den tillfälliga övningsplatsen i Vrena men därefter avvek jag med kameran runt nacken. Mårtensvall ligger inte så tokigt till för en promenad runt motionsspåret i Vrena.

Vrena IF:s klubbhus vid Mårtensvall

Vrenas motionsspår har varit föremål för några tidigare inlägg här i bloggen. Det är ju så fiffigt att motionsspåret i vissa delar kantas av Hallbosjön vilket gör den elljusförsedda stigen till en av de vackraste jag satt mina fötter på.

Ett stenkast utanför Pilgrimsbo står dessa fina sekelskifteshus

Naturen repar sig efter en lång period av kyla. Tyvärr är torkan påtaglig och när det väl kommer nederbörd ger den knappt en rotblöta för de ytligaste av rötter. Avsaknaden av nederbörd är faktiskt något som oroar mig mycket, var är vi på väg och hur stor roll spelar klimatförändringarna?

Inne i skogen är det fortfarande vitsippornas tid
Lövträdens blad är snart fullt utslagna och då har sippornas tidsera tagit slut

I min kameraryggsäck bar jag med mig tre olika objektiv. Nu monterade jag på mitt 135 mm-objektiv och valde att våga vägra byta till något mer vidvinkligt alternativ där det egentligen varit lämpligast. Vitsen med detta? Jo, utmaningen i att fånga motiv som tar in omgivningarna trots att perspektivet är snävt.

Fullkomligt stilla låg Hallbosjöns vatten under onsdagskvällen


Luften var varm, fuktig och kvav. Träningsoverallsjackan åkte av efter en stunds promenad och min långärmade t-shirt kändes på gränsen till för varm. Inte någon tillstymmelse till vindpust märktes av. Molnen låg som en låg och grå massa över huvudet.


Fjolårsvassen leder blicken ut mot Hallbosjöns spegelblanka vatten

Den ljusgröna och skira färgen som präglar lövträden och landskapet under denna årstid är makalöst vacker. I mina ögon. Min förkärlek för tiden från mitten av maj till midsommar präglas måhända av att jag fyller år den 16:e maj. Det ger mig i alla fall bra minnesbilder knutna till hur långt naturen och trädgårdens växter hunnit till mitten av maj och detta år ligger vi någon vecka efter i det normala vårschemat.

Björklöv vid badplatsen Näset i Hallbosjön

Grillplats vid Näset

Mina tankar under promenaden varvades mellan att bearbeta synintrycken i den stilla omgivningen och det som hänt tidigare under dagen på arbetsplatsen. Jag vet nu att jag från mitten av september står utan sysselsättning på dagarna. Ett öde som flera arbetskamrater delar med mig. Inför valet att flytta till Göteborgsområdet per den 1/9 eller söka sig mot nya utmaningar på arbetsmarknaden fanns endast ett svar i mitt medvetande. Nu är jag arbetssökande, något jag inte varit sedan sensommaren 1985.

Vid kanten av sjön

Att bryta upp, tänka nytt och se förändringar som chanser och utmaningar är värt att lägga tid på att bearbeta. En bättre plats än Hallbosjöns strand kunde jag inte hitta under onsdagskvällen. Nu är tankeprocessen i sin linda och jag behöver nog hitta fler platser att kontemplera på.

Näsets sandstrand


Till slut ordnar det sig. Det gör det alltid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar