fredag 26 maj 2017

Vidvinkligt motorsportsperspektiv

Det har blivit mycket motorsport för mig denna vår. Sportbevakning som jag tidigare endast krafsat lite lätt på ytan men med känslan att jag borde prioritera högre. Motorsporten kräver sitt sätt att fota och det skadar inte att bredda sitt eget kunnande och öka erfarenheterna. Det jag lockas ännu mera av är att ta till mig motorsportvärlden, utövarnas sätt att se på saker och ting, sedvänjorna och kutymen. Där är jag fortfarande novis och lite lätt vilsen.

Depåområdet på Ekebybanan utanför Eskilstuna

Jag gavs chansen att åka med i en rallybil när deltävling 2 i Eskilstuna Sprintcup avgjordes på Kristi Himmelsfärdsdagen. Det är en tävling som sker på en drygt 2 km lång bana och där inte noter används. (Föraren får klara sig utan kartläsare med andra ord.) Givetvis tackade jag för möjligheten och tänkte att jag samtidigt kunde ta lite bilder från tävlingen. Prio nr 1 var naturligtvis att utnyttja chansen som JP Racing gav mig.

Denna pärla, en Opel Ascona, fick jag åka i under rallysprinten

Detta blogginlägg innehåller endast bilder jag tog vid tävlingen med min vidvinkelzoom. Huvuddelen av bilderna togs med ett annat kamerahus och mitt 70-200 mm-tele. För de mer orienterande bilderna är faktiskt mitt 17-40 mm-objektiv riktigt bra. Jag använder det ofta för runt-omkring-bilder vid sportevenemang.

Förarmöte inför torsdagens tävlingar på Ekebybanan

I kameraryggsäcken fanns även mitt 24-70 mm-objektiv med men det kom inte till samma nytta som det vidvinkligare alternativet denna gång. Det gick t.o.m. att fota lite action med vidvinkeln och det var möjligt tack vare närheten till bilarna på vissa punkter av banan.

Fotat från ett torn i kanten av Ekebybanan
Startrakan bakom ett hus var lättillgänglig
Här valde jag att lägga fokus på en tappad ljuddämpare med en dammande bil i bakgrunden

En ska jag undrar hur de luttrade motorsportfotograferna tacklar är dammet. Fu satan vad det dammade denna gång. ALLT var täckt av den finkorniga sanden inom loppet av några minuter. Här var det definitivt inte läge att byta objektiv. När det knastrar mellan tänderna vet man att man är på motorsporttävling...

Dammoln på ingång

Som vanligt på motorsporttävlingar är det mängder av publik. Fantastiskt vad det drar folk. Den gassande solen byttes dock ut mot lindrigare temperaturer när tunnare moln sökte sig in över Eskilstunahimlen.

Några extra nyfikna åskådare ställde sig på en vall precis vid banan

Jag har nu ett digert arbete framför mig då jag ska redigera ca 300 bilder (till ett bildgalleri samt till JP Racing) och sedan ska en bloggtext för Lokalsporten-bloggen skrivas. Tyvärr sitter jag i den fina försommarvärmen med en förkylning och tillhörande feber så vi får se hur arbetet fortskrider de närmaste dagarna.

Ekebybanan verkar ligga i någon slags äldre grustag/stenbrott

Jag tyckte dessa vidvinkliga bilder blev lite intressanta och kunde hålla för ett blogginlägg där jag vill lyfta fram runt-omkring-bilderna vid sportevenemang. Det kanske är lätt att fastna i att bara fota action med så tajt utsnitt som möjligt men med vidvinkeln på kameran kan man hitta andra perspektiv som i alla fall jag uppskattar.

2 kommentarer:

  1. Bra att tänka utanför lådan ibland. Blir lite annorlunda,(och bra), med vidvinkeln här. Jag hade nog inte kommit på tanken utan använt mitt gamla zoomobjektiv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har man så pass god tid på sig under en tävlingsdag är det befriande med variation. Sedan kan man alltid undra om det är vettigt att offra ytterligare ett kamerahus till dammets gudinna... ;-)

      Radera