tisdag 7 november 2017

Eldshowen är huvudattraktionen

När Kolmårdens Djurpark bjuder in till Halloween-firande är eldshowen den riktigt stora grejen för mig. Det är visuellt, spektakulärt och grymt cool. Eller förresten, cool är helt fel ord, det är vrålhett. Och så väldigt roligt att försöka fotografera.

Knö ihop er i publikleden så att alla får plats
Läktaren där rovdjursfågeluppvisningen brukar vara är knökfull under eldshowen

Årets föreställning kallades Gycklarnas Gästabud (Jester's feast) och framfördes av Fae Fire Group som är en del av Unibros Production AB. De har stått för eldshowen tidigare år också i djurparken. Vi har suttit på dessa läktare tre år nu och jag kan intyga att intresset har ökat för varje år som gått.

Klockan är 16.30 och showen kan börja

En halvtimme innan parken stänger under Halloween-veckan startar eldshowen. Allt för att höstmörkret ska ha sänkt sig så mycket som möjligt. Effekten blir liksom bäst på det sättet. Familjen Jansson lyckades få platser i allra främsta raden denna gång (men så fick vi sitta och vänta i nästan 30 minuter innan showen startade). Jag fotade med min Canon 5D Mark IV och mitt Canon EF 24-70 mm och det var "lagom" avstånd för det zoom-intervallet. ISO fick skruvas upp till 6400, bländaröppningen f/2.8 och slutartiderna mellan 1/125 sekund till 1/200 sekund. Jag körde helt manuellt och det tack vare de extrema ljusförhållandena och kontrasterna som jag misstänker att kamerans ljusmätning skulle ha svårt att greja automatiskt.

Jag matar på med ett gäng bilder här nedan men en länk till ett bildgalleri med ytterligare 86 bilder kommer som avslutning i detta blogginlägg.
Du hittar ett bildgalleri från årets eldshow på Kolmårdens Djurpark via den här länken >>>

Jag tackar för en av årets fotografiska höjdpunkter! (Hur jag ska lyckas fota någon av uppträdena med denna typ av underhållning under Medeltidsveckan i Visby blir nästa utmaning. Jag har ju varit där flera gånger utan att riktigt fatta när, var och hur...)

4 kommentarer:

 1. Använde du blixt Lasse? Jag har försökt fånga de eldshower som brukar vara i samband med ljuspromenaden på Nyårsafton här i stan, men aldrig lyckats så bra som du.
  Kanske för att du har ljusstarkare objektiv än vad min plånbok tillåter, men det är stämningsfulla bilder du publicerat.

  Jag har aldrig varit på Kolmården under de här dagarna, men har hört uppskattade kommentarer från vänner som varit det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blixtfoto under föreställningen var inte tillåtet. Och det skulle jag inte ha använt oavsett. Eldens sken mot den mörka omgivningen var den enda ljuskälla jag ville ha. Visserligen behövde ISO-talet skruvas upp och objektiv med mindre maxöppning än f/2.8 är nog svåra att använda i dessa ljusförhållanden.

   Under de år som Kolmården anordnat Halloween-firande har besökarantalet ökat successivt. Jag tror de anordnat detta 6 gånger vid det här laget. Jag kan rekommendera det även om årets pyntande i parken inte överträffade fjolåret (utan tyvärr var en aning mer sparsmakat).

   Radera
 2. Många fina bilder här. Hade varit intressant att se eldshowen. Utan blixt är nog som sagt det enda sättet att göra det på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kameratekniken går framåt. Med min först inköpta digitalkamera Canon EOS 50D hade jag definitivt inte kunnat fota under dessa omständigheter, dels för att den inte gick att skruva upp tillräckligt högt på ISO och dels för att bilderna ser förskräckliga ut om man kliver över ISO 800.

   Eldshower är spektakulära och mycket, mycket visuella. Denna gång satt vi så nära så vi fick inte bara något för ögonen att titta på utan även värmestrålning från elden och fotogendoften från eldslukaren. :-)

   Radera