lördag 25 november 2017

Kompletteringsporträtt

Härom veckan ställde jag upp och kompletteringsfotade åt Nyköpings Hockey Ungdom. Tidigare under hösten hade lagen och ledarna fotograferats av Idrottsfoto på en avtalad dag. Upplägget liknar nog det som skolfotograferingarna alltid erbjudit. Gruppbild, individuella bilder och sedan möjlighet att köpa utskrifter på papper. När jag lovade att fota enskilda spelarporträtt i ett uppsamlingsheat handlade det givetvis inte om något beställningsförfarande med pappersutskrifter efteråt. Nej, spelarporträtt till lagens hemsidor fick räcka att bjuda på.

Jimmy Steen fick agera inställnings-objekt för studioblixtarna

Jag sneglade på de spelarbilder som Idrottsbilder hade tagit vid ett tidigare tillfälle. På så sätt hade jag något att försöka plagiera så att kompletteringsbilderna liknade övriga bilder. Vi fotade i Rosvallas lilla ishall, ute på isen, och bakgrunden skulle vara så svart som möjligt. Originalbilderna hade en blixt slagen uppifrån som effektbelysning på hår, huvud och is men det kunde jag inte riktigt greja. Med batteripack och två studioblixtar med softboxar kunde jag ändå efterlikna ursprungsbilderna någorlunda. Och en hel del fix i efterbehandlingen.

När man vill bjuda på något extra

Jag satte kameran på Manfrottostativet, vred stativhuvudet så att kameran tog stående bilder och sedan lät jag spelarna placera sig på en fast punkt på isen. I sådana här sammanhang är det viktigt att kamera och motiv är på samma avstånd och att blixtarna beter sig likadant på bild efter bild. När allt är inställt är det bara vinkeln på kameran som måste ändras utifrån spelarnas varierande kroppslängd.

Gripen-senioren Johan Norberg är förhoppningsvis på väg mot en comeback

Det är kul att fota med studioblixtar. Inte helt lätt och det finns mycket som kan gå fel om tekniken strular. Allra värst är att det är så sjukt mycket att släpa på när man ska fota på detta sätt. Stativ, blixtar, batteripack, softboxar osv. gör att man krymper flera centimeter men får avsevärt längre armar av allt släpande. Denna gång blev det tidsödande efterbehandling för att få till en svart bakgrund i den övre delen av alla spelarporträtt.

Jag har ägnat denna veckas vardagskvällar till en ny sportblogg som inom kort kommer att släppas. Mer om detta när allt är lanserat.

8 kommentarer:

 1. Hmmm. Nu var du inte snäll... Men antar att jag får skylla mig själv då jag ställde mig på fel sida kameran...
  Men, återigen ett stort tack att du ställde upp, alla bilder utom den vi ser först blev kanon!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nåja, jag tycker du är hård mot dig själv. Visst, du "stod bara där" för att jag skulle kunna ställa in ljuset och exponeringsvärdena i kameran men bilden är ju ganska cool. En James Bond-liknande hårdhet samt en jacka som försvinner in i bakgrunden så att ansiktet tycks sväva för sig självt.

   Dessutom extra kul att visa spelarbilden på Johan Norberg när det under dagen blev klart att han spelar redan mot Valbo imorgon. En otroligt kul återkomst från en balanserad, rutinerad och sympatisk spelare!

   Radera
 2. Lite stel kanske, men annars gör sig Jimmy bra som modell. Ny karriär i vardande?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt klart, om han bara kunde lära sig att vara mer chill och relaxad i närheten av systemkameror... ;-)

   Jag kanske var taskig som lade ut denna bild på honom. Uppdraget handlade om att fota hockeyspelare, och Jimmy var vänlig nog att lotsa och ta hand om alla som kom till detta uppsamlingsheat. Det kanske var sista gången han tog den risken...

   Radera
  2. Haha, va goa ni är. Får skylla mig själv som kom på idén, men får bjuda på mig själv. Och på köpet så fick du ju nästa års Halloweenbild klar redan nu, hehe ;-)

   Radera
  3. Ja självklart, här är det lika högt i tak som i ishallen! ;-)

   Radera
 3. Du ska ju ta över SN såg jag gratulerar!...skämtar...men GRATTIS till utnämningen! tumme upp!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha, tack! Att erbjudas ett litet hörn av SN för att sport(foto)blogga är nog en mer rättvisande beskrivning än vad storleken på rubriker vittnar om. De har varit duktiga att slå på stort när det kommer till marknadsföringen av min blogg :-)

   Radera