onsdag 18 april 2018

Sepiatoner utan ansträngning

Den ljumma vårkvällen angränsade till sommar. Ja, det var inte långt ifrån. Efter fotbollsträningen och efter att ha lämpat av spelare både här och där i Stigtomta såg jag till att slänga laxen i ugnen och kameraremmen runt nacken. Stormade ut för att hinna leta efter växtliga vårtecken innan solnedgången kommit för långt.

En scilla framför farstukvisten är inte något sensationellt vårtecken
På södersidan av järnvägsbanken hade vitsipporna börjat slå ut. Det är ett "bättre" vårtecken!

Jag blev faktiskt en aning förvånad över att vitsipporna redan börjat slå ut. I fredags kväll var jag vid Linudden utanför Nyköping och där hade med nöd och näppe blåsipporna börjat komma igång på allvar. Vitsipporna brukar ju vara en aning trögare i starten.

Genom macroobjektivet och i motljuset fick landskapet en tydlig sepiaton

Jag gick ner till kohagen på "min" sida av skitdiket som rinner ut i Hallbosjön. Effekten i alla återstående bilder i detta inlägg är en markant ton av sepia. Men det behöver inte vara fel. Jag hade riggat mitt macro-objektiv på kameran och kände mig egentligen nöjd med att ha hittat en vitsippa som jag kunde fotografera liggandes platt på magen.

Motljus så ända in i vassen
Under ljudliga protester skrämdes gässen upp framför mina fötter
Den varma tonen i bilderna stämmer bra med lufttemperaturen denna onsdagskväll


Jag plåtade medvetet motljusbilder där den nedgående solen fick sätta sin prägel på bilderna. Även om det börjar spira längst marken så dröjer det ett tag innan det kommer upp fler blommor och grenarna blir gröna. Det var gott att konstatera att marken börjat torka upp, jag gick i joggingskor ute i kohagen utan att bli våt om fötterna.

Fjolårets tistlar 
Sälgkvisten visar livstecken

Ackompanjerad av fågelkvittret ur snåren tog jag mig tillbaka längst järnvägsspåret. En ljuv och ljuvlig kväll som får livsandarna att vakna till. Tack.

6 kommentarer:

 1. Vårblommor i all ära, men det fantastiskt vackert silade ljuset genom vassen tar priset för "bästa bilder" i den här serien. Mycket vackert ljus och kompositionen i bilden med de flygande gässen är ju helt underbar.
  Hoppas på många ljusa vårkvällar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vass är en ståtlig växt med sina vippor och ett tacksamt fotomotiv. Extra trevligt när en lågt stående motljuskälla kan hjälpa till att bidra till bilden.

   Med dagens och morgondagens väderprognos i färskt minne kan vi i mina trakter utropa att det är vår. Nästan försommar faktiskt med tanke på att termometern ska upp över 20-gradersstrecket.

   Tack och jag hoppas att du får möjlighet att se hur det spirar ur marken den närmaste tiden. Raketfart är nog att förvänta, både i trädgårdarna och ute i naturen.

   Radera
 2. Härliga bilder från den begynnande våren.

  Inte bara våren är sen i år, så är även jag. Min första bild på en tussilago tog jag förra helgen, blåsippor har jag ännu inte fångat och nu är också vitsippan på G.

  I helgen, då jädrar. På lördag har jag FF och då blir det att ta cykeln till Linudden. Därför kan ni nog ana att det bli regn på just lördag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, i helgen måste det vara fint väder! Träningsläger i Kvarsebo med fotbollstjejerna så jag vill gärna ta mig torrskodd genom den upplevelsen.

   I fredags när jag tittade till läget vid Linudden hade blåsipporna börjat slå ut. Det var fortfarande ganska sparsamt med dem och de var inte stora. En vecka senare kan jag med säkerhet säga att det lär vara avsevärt mycket bättre. Lycka till med kameran i de fina markerna!

   Radera
 3. Lite oväntat ned vitsippan. Härligt att värmen äntligen är här. Det känns som att vi kommer att få en snabb övergång till tidig sommar på ett par veckor nu. Om man blundar för länge så missar man den gröna explosionen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade inte förväntat mig några vitsippor ännu. Men jag gissar precis som du att det kommer att explodera ute i naturen, ett uppdämt behov att få frodas och växa.

   Radera