söndag 1 april 2018

DM Mellersta och Stockholm i cheerleading 2018

Här kommer ett blogginlägg med bortsorterade bilder från föregående helgs DM i cheerleading som avgjordes på Rosvalla i Nyköping. Jag tittade till stortävlingen under lördagseftermiddagen då DM Mellersta session 2 pågick samt en stund på söndagsförmiddagen då DM Stockholm session 1 avgjordes.

min blogg hos Södermanlands Nyheter har jag redan skrivit om tävlingarna och länkat till bildgallerier med över 800 bilder. Varför är då bilderna i detta blogginlägg bortsorterade? Jo, framförallt för att de är bilder ur en sekvens där jag tyckt att någon av de andra bilderna varit bättre.

Ackrediteringen denna gång blev en ganska trasslig historia där Svenska Cheerleadingförbundet hänvisade till arrangörsklubben Twisters Cheer Elite som i sin tur ville veta exakt vilka tider jag beräknade finnas på plats. När jag tog mig till Rosvalla fick jag fatt på kontaktpersonen men blev omgående stoppad av arrangörens vakter när jag skulle gå in i A-hallen. Väl inne i A-hallen tog det tvärstopp på nytt då det hänvisades till att det endast är ansvarig tävlingsdomare som godkänner om någon utomstående får vistas på golvet under tävlingarna. Nej, detta var nog den mest osynkade ackreditering jag varit med om och det vittnade om att arrangören inte var van vid att hantera externa bevakare av tävlingar.

Jag kunde sätta mig tillrätta på golvet (på anvisad plats) och hade en sned vinkel mot tävlingsmattan. Ingen fara, det var en helt okej placering. Ljuset i Rosvallas A-hall är mycket välbekant för mig sedan tidigare och jag kunde vitbalansera mina två kamerahus samt ställa in dem på ISO 5000, 1/640 s och bländare f/2.8. På min Canon 7D Mark II satte jag min normalzoom Canon EF 24-70 mm och på min Canon 1D Mark IV använde jag mitt telezoom Canon EF 70-200 mm. Normalzoomen användes när lagen sprang in på planen och gjorde sig redo för sin insats medan den andra utrustningen användes för alla andra bilder. Med min 7D mark II tog jag också några fisheye-bilder och vidvinkelzoom-bilder för en överblick över arenan.

Mina fotografiska erfarenheter efter detta storarrangemang är att cheerleading är väldigt tacksamt att fotografera. Allt händer inom en begränsad yta, det är fart och fläkt samt mängder av underbara ansiktsuttryck hos utövarna. Timingen var trots allt klurig då visa moment plötsligt utfördes som jag inte alls var förberedd på eller att någon for upp i luften från en plats på mattan där jag inte hade uppmärksamheten riktad. Emellanåt var det riktigt svårt att isolera en händelse eller några utövare, det kan förefalla en aning rörigt på vissa bilder där man som betraktare helt enkelt inte vet var man ska rikta blicken.

Jag vet sedan tidigare att vissa rörelser är extremt ofördelaktiga att fota tack vare att utövarna inte ser "riktigt kloka" ut. T.ex. då man efter ett hopp landar på marken. Sådana bilder funkar inte att visa upp, det är inte kul för de inblandade. Det visade sig också vara svårt att fota volter eftersom ansiktena sällan syntes på dessa bilder. Inom cheerleading är mimiken och uttrycken viktiga, när vissa deltagare tog i eller visade upp ett ostädat fighting face istället för ett blinkande leende gissar jag att den typen av bilder inte alltid faller i god jord.

Precis som ifjol har trycket efter bilderna varit enormt. Jag behövde extra mycket tid eftersom det var en så stor mängd bilder jag ville få ut från tävlingarna. Via Instagram försökte jag pusha för bilderna men samtidigt informera att det skulle ta flera dagar, var alla skulle kunna se bilderna när de var redigerade samt exakt vilka tider jag fanns på plats under helgen. Flera besvikna kommentarer handlade om varför det dröjde, var bilderna kunde ses samt varför jag inte visade bilder på tävlingarna som jag inte närvarat vid. Det är inte lätt att göra alla nöjda... Jag har dock full förståelse för att många av deltagarna är väldigt unga och kanske en aning oslipade i kontakten med foto-entusiaster som på sin fritid och utan ersättning väljer att lyfta en sport som inte alltid får det utrymme eller respekt som den förtjänar.

Jag kommer här nedanför att presentera ett 30-tal bilder som illustrerar olika delar av tävlingarna samt förklara vad jag ville med bilden eller vilka fotografiska dilemman som jag kunnat identifiera kring just den typen av motiv.

En fisheye-bild bakom domar-borden innan tävlingarna dragit igång
Stativ med många av medaljerna som sedan skulle delas ut till de tävlande efter DM
SN:s fotograf Magnus Grimstedt gjorde video när Cheer Legacys lag Mockingjays uppträdde
Några publikbilder tycker jag alltid är trevliga att varva med
Cheerleadingpubliken är entusiastisk och både hörs och syns
Jag gavs chansen att fota lördagens domarkår innan tävlingsstart
I samband med inmarschen då varje lag kom på plats passade jag på att fota tränarna när de passerade förbi
Tyvärr satt jag så till att jag inte fick mer än enstaka bilder på tränarnas ansikten när deras lag tävlade
En felfokuserad bild som ändå funkar, längst där bak står en s.k. spotter som är funktionär
Innan tävlingsstart kom alla lag ut och presenterades, representerade av två deltagare per lag
Denna typ av bild försökte jag ta på alla lag då de sprang till mattan för att tävla
Likaså försökte jag få en översiktsbild när lagen stod uppställda för att påbörja tävlingen
Några av de tävlande lagen bjöd på ett moment med extra flashigt intro
Efter att tävlingsbidraget framförts var det fullt jubel i truppen
Vissa saker såg enbart märkliga ut på bild
Vissa bilder mitt i en sekvens såg helt obegripliga ut
Vissa situationer blev tokröriga för kameran att reda ut
Upp och ner var ingen enkelt sak att få bra bilder på
Tyvärr skuggades takbelysningen vilket gjorde ansiktena mörka vid volterna
Denna typ av hopp är tacksam men ändå svår att fota eftersom alltid någon blir "kapad"
Hoppet som ser ut som ett flygande Brysselsteg funkar inte för mig...
Timingen i hopp och landning ska stämma både för mig som fotograf och de tävlande
Deltagare som flyger i luften var ett givet fotomotiv
Händerna i botten av bilden ger perspektiv och förstärker bilden (tycker jag)
Det som kommit upp ska också ner, landningarna var svårfotade
Landningarna var svåra både för att de kunde se röriga ut och för att deltagarna bjöd på märkliga ansiktsuttryck
En hel del bilder har jag beskurit till stående format
Det stående formatet funkade bäst för vissa motiv
Imponerande byggen tog upp mycket av bildrutan
I de bästa av världar hade denna typ av bild kunnat tas rakt framifrån
Håret som stark komponent i bilderna finns på mer än en bild i bildgallerierna
Den här bilden, där håret spelar huvudrollen, blev omöjlig på så många sätt
Mimiken hos deltagarna var trots allt favoritmotivet
Detta kan vara min favoritbild efter två dagars tävlingar i cheerleading. Bara för att.

Om du vill se de icke-bortrensade bilderna hittar du dem här:
180324 DM Mellersta session 2 del 1
180324 DM Mellersta session 2 del 2
180325 DM Stockholm session 1 första 50 minuterna

Under våren kommer flera cheerleadingtävlingar att avgöras på Rosvalla i Nyköping. Jag tvekar om jag orkar bevaka någon av dessa (även om det bland annat är SM och riksmästerskap) med tanke på bildredigeringen och det hysteriska trycket efteråt. Hur som helst är det en verklig upplevelse att ta del av denna sport live. Kan varmt rekommenderas!

5 kommentarer:

 1. Hej Lasse!

  Måste bara få säga att dina bilder är otroligt uppskattade, att du lyfter vår fantastiska sport. Och detta inlägg - jag har skrattat ett bra tag. Så härliga kommentarer till bilderna!! Alltid så kul att få se och läsa från en "utomståendes" perspektiv. Tack för allt!
  /Tränare från föreningen USC

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, vad glad jag blir! Jag försöker givetvis göra det så underhållande som möjligt när jag beskriver en sport som jag egentligen inte kan i tillräcklig utsträckning för att komma med djupare analyser om insatserna.

   Radera
 2. Hej Lasse! Fantastiskt trevligt läsning! Dina iakttagelser beskriver så väl de upplevelser jag själv erfarit efter att ha plåtat cheerleading i norra Sverige under några år. Tack! Här finns några av mina bilder: https://www.flickr.com/photos/106082316@N06/albums

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket fina och trevliga bilder du länkar till!

   Jag har inte haft någon möjlighet att följa upp mina tidigare cheerleading-bevakningar trots att det varit ett par tävlingar på Rosvalla i Nyköping det senaste året. Våra lokala stjärnor i Cheer Legacy har lyckats fantastiskt bra i inledningen av 2019. Det kommer säkert fler möjligheter för mig men just nu är det mycket fokus på mitt ledarskap inom flickfotbollen och det får prioriteringen under detta år.

   Radera
  2. Tack för berömmet, det värmer! Klokt att prioritera, man kan inte göra allt samtidigt.

   Radera