fredag 11 maj 2018

Linudden ur ett grodperspektiv

Den som var vid Linudden under torsdagseftermiddagen kan ha sett mig kravla runt på alla fyra med rumpan i vädret bland alla vitsippor på marken. Det blå tåget har gått sedan en tid men sippornas tid är inte över. De vita har tagit över stafettpinnen efter de blåa.
Genom lövträdens kronor når ännu ljuset ner utan problem. Klorofyllpåslaget är dock enormt ljust nu och det dröjer inte förrän stigen genom Linuddens naturreservat har ett tätt och grönt tak som släpper in begränsat med ljus. Det vet sipporna om och därför har de bråttom om våren. Det är långt ifrån bara sippor som växer på den frodiga marken, utan ansträngning kunde jag fota fler arter med min kamera och med mitt macro-objektiv.

Lungört
Tajtare bild på lungört
Skogsviol
Harsyra
Svalört
Vårärt
Och en ensam liten blåsippa

Vi detta besök i utkanten av Nyköping blev promenaden väldigt kort. Snart nog vände sällskapet på den lättframkomliga stigen. Vistelsen vid naturreservatet förlängdes i alla fall med hjälp av ett rastbord och en välfylld fikakorg som följde med i bilen. Och mellan tuggorna och klunkarna så passade jag på att ta följande bilder:

Hasselsnåren ikläder sig en grönskimrande dräkt
Körsbärsblommen är en fröjd för ögat
Barbackaritt på ståtlig häst


Det var ett utmärkt sätt att fördriva en och en halv timme av Kristi Himmelsfärdsdagen. Och med den lilla kameraryggsäcken blev det inte ens jobbigt att också släpa på en fikakorg.

2 kommentarer:

 1. Att fånga dessa fantastiska försommarbilder på bara en halvtimme, det är imponerande. Men fotografen har ett vant öga förstås, och känsla och sinne för komposition.
  Önskar dig en fin helg, med samma fina ljus varje dag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tidseffektiv, man vet aldrig hur lång tid det håller i sig. Ett tu tre är det höst igen.

   Jag har njutit av lördagen och söndagen men inte förmått mig att ta fram kameran. Det är så starkt solsken att jag inte riktigt ser de fotografiska möjligheterna. Det kan tydligen bli för mycket av det goda och mitt-på-dagen-ljus är svårbemästrat. Får man krypa in under trädens skydd kan ljusspelet och skuggorna bjuda på positiva överraskningar, precis som vid Linudden i torsdags.

   Radera