onsdag 9 maj 2018

När sportfotografier ges chansen att vara snygga

99 gånger av 100 blir sportfoto för mig ett ambitiöst försök att dokumentera och återge händelser. I bästa fall ger detta bilder av hyfsad action, frysta ögonblick som kanske inte uppfattas från åskådarplats. Jag och många med mig lockas av sportfoto och chansen att ta en häftig, kanske till och med unik, bild med ett skeende som inte fångats på bild tidigare.

Ut ur dammet och röken tittar en folkrace-SAAB fram

Jag rannsakar mig själv och funderar ofta på hur jag ska kunna ta sportbilder som är snygga. Estetiskt tilltalande bilder där sporten smälter ihop med andra element och skapar ett fotografi som även icke sportintresserade uppfattar som angenämt att vila ögonen på. Jag har skrivit om detta tidigare och hänvisat till att bland de få sportbilder som hittat igenom Fotosidan-juryns kritiska ögon till "Galleri Fotosidan" är det nästan alltid speedwaybilder med lågt stående sol och damm som gäller. En märklig sak då den statiska sporten speedway inte på något sätt borde vara mer estetiskt tilltalande än andra sporter.

Speakertornet vid Björshultsbanan i medljus

I helgen hade jag koll på att det återigen var dags för SMK Nyköpings trivsamma tävling Kvällsfolkrace på Björshultsbanan utanför Nyköping. Förra året var jag där och lärde mig att den nedgående solen under cirka en halvtimme föll fint på de bilar som kom över krönet strax efter starten. Väderprognosen för årets tävlingskväll var bra och det räckte för att jag skulle ta med mig kamerorna och göra ett nytt försök att samla lika delar bilder och damm i mina kamerahus.

Kombination av folkraceaction, motljus och damm
Från innerplan kunde jag med viss variation fota bilarna när de passerade första krönet på banan

Jag vill inte förkunna att jag tagit snygga sportbilder bara för att jag plåtade skrynkliga bilar i damm, solnedgång och motljus. Men jag vill trots allt tro att jag lyckades tillföra komponenter av estetiskt tilltalande element till den action jag normalt sätt fotar regelbundet. När jag ändå var igång och hade lite feeling och inspiration passade jag på att rikta kamerorna mot annat än bilarna ute på tävlingsbanan.

Pollenchock i solnedgångens motljus
Olika grader av damm där banfunktionärerna...
...med nöd och näppe syntes i motljuset...
...till att framträda tämligen tydligt.

Att lyckas överföra medvetenheten om estetiskt tilltalande sportbilder till andra sporter än de dammiga motorsporterna är för mig den stora utmaningen. Några fotbollsbilder i kvällsljus har genom åren tangerat detta men annars är det skralt. Det värsta scenariet är ju en inomhusmatch i en halvdåligt upplyst hall. Därefter kommer en fotbollsmatch mitt på dagen där det skarpa solljuset är horribelt fult i kombination med värmedaller från konstgräsets yta. Usch.

Roligt med kompisar framför kameran del 1: Hasse Andersson
Roligt med kompisar framför kameran del 2: Valdemar Nord

I detta inlägg har jag inte med exempel på motorsportfotografins grundteknik nummer ett som är panorering. Att jobba med skärpa och oskärpa i kombination med rörelse är knep för att skapa snygga sportbilder och något jag borde utforska mycket mer. Det är bra att det finns utmaningar att ta tag i!

Här är länken till mitt bildgalleri från SMK Nyköpings Kvällsfolkrace den 4/5 2018 >>>

2 kommentarer:

  1. Mycket snyggt måste jag säga. Nu blir jag lite sugen på att hoja ner till Högstabanan och dokumentera någon dammig tävling.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Om några veckor har de en tvådagarstävling på denna bana men det är med starkt dagsljus och knappast i det mjuka och låga kvällsljus som ger "det lilla extra". Så här på försommaren så är det en miljon andra grejor som pockar på uppmärksamhet så jag lär förmodligen inte hinna titta på den kommande folkracetävlingen.

      Radera