tisdag 21 augusti 2018

Gotlandsresans avslutning

För varje resa till Gotland ingår en återresa till fastlandet. Jag måste erkänna att de senaste årens resande till ön har gjort mig mer och mer beroende och det känns en smula vemodigt när siktet åter riktas västerut till den väntande hamnen i Nynäshamn. Vår stora familjeresa avslutades på dag fem och det var torsdagen den 9:e augusti. Stugorna tömdes och bilarna fylldes i motsvarande takt. När städning och utcheckning klarats av återstod många timmar i väntan på att färjan skulle avgå klockan 19.20. En bra tid att åka på eftersom det ger en hel dag på resmålet. Vi började på Medeltidsmarknaden eftersom jag kände att vi inte var riktigt färdiga med den. Trots resans varmaste dag. Usch vad varmt det var.

På scenen Forum Vulgaris uppträdde den tyska gruppen Corvus Corux
Plötsligt var jag konsertfotograf igen vilket ju är otrampad mark för mig
Det spelar ingen roll vilken form det är på säckpiporna...
...de låter lika satans ämliga oavsett form





Efter att vi tagit del av de uppenbart bedagade medeltidshårdrockarna i Corvus Corux behövdes syre. Värmen inne på marknadsområdet var så galet tryckande att vi bara var tvungna att ta oss utanför ringmuren där Östersjöns svaga bris letade sig fram genom de skuggande träden på strandremsan. Vi var inte ensamma om detta lokaliseringsbeslut.





Genom öppningen på muren kunde jag iaktta de passerande som strosade fram i kläder vars värmehållande egenskaper torde duga även en svinkall januaridag. Huvudbonaderna var dock inte så pjåkiga och förmodligen ganska behagliga som skydd för solen denna sommardag.






Vår näst äldsta dotter bestämde sig för att hon ville testa att skjuta pilbåge. Vi kippade efter luft och sökte oss in i marknadsmyllret på nytt. En sväng förbi scenen Forum Vulgaris avslöjade ännu en konstellation som gjorde vad de kunde för att underhålla publiken.


Växtligheten i botaniska trädgården är alltid fin att vila ögonen på
Bågskyttet sköttes av tyskspråkiga marknadsdeltagare

Jag lyckades övertyga sällskapet att vi absolut behövde se klinten i Visby. Man kan liksom inte vara i Visby utan att ha tagit del av utsikten från klinten. Uppåt, uppåt och med sega ben vek vi av vid Rackarbacken och upp på klinten.


Precis så torrt har det varit denna sommar
Valnötsträd uppe på klinten
Idyll uppe på klinten

Att vara i Visby är för mig åtskilliga steg på stegräknaren och nivåskillnader som bidrar till ökad puls samt en och annan svettdroppe. Att även strosa i vallgravarna på utsidan av ringmuren tillhör traditionen för mig när jag ges chansen.




Den andra hälften av eftermiddagen ägnade vi åt att ta bilarna och åka en liten bit norrut om Visby där vi besökte badstranden vid Brissund. Härligt att svalka av sig innan vi ställde oss i kön för att komma upp på färjan. Jag avrundar med en bild som knyter ihop resan från första till sista stunden. Vi började Gotlandsvistelsen med frukost på Själsö Bageri och vi tog farväl av ön med bageriets Citroën utanför Österport i Visby.



Kanske kommer det ytterligare några bilder från Gotlandsresan. Kanske inte. Om det blir några bilder handlar det om mitt resesällskap under femdagarsexpeditionen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar