onsdag 15 augusti 2018

Med svetten rinnande genom Medeltidsmarknaden

Jag har börjat min redogörelse för familjen Janssons Gotlandsresa och det är nu dags för inlägg nummer två som, logiskt nog, tar hand om resedag nummer två. Fiffigt. Att åka till Gotland under vecka 32 innebär att man har ett annorlunda arrangemang framför sina ögon. Medeltidsveckan pågår och har sin mittpunkt i Visby. Och kokar man ner det ännu hårdare är arrangemangets epicentrum där Medeltidsmarknaden äger rum.

Det medeltida tältlägret är emellanåt öppet för allmänheten att gå igenom och undersöka


Självklart finns det oerhört många olika aktiviteter under Medeltidsveckan. Och det är inte själva marknaden som utgör själen i denna traditionella vecka. Artisterna och alla uppträdanden i Visbys kyrkoruiner är en av många saker som lockar, föreläsningar och kunskapsutbyte är annat och dryckeslag när solen gått ner är ett tredje.

En jättelik scen byggdes upp inför schweiziska gruppen Koenix 10-årsjubileumskonsert

Mångfaldsmanifestation i Nordergravar




Jag läste någonstans att det är ungefär lika många besökare på Gotland under Medeltidsveckan som det är under Almedalsveckan. 40 000 människor samsas om det lilla färskvatten som finns kvar på ön efter ännu en extrem torrsommar. Jag kan känna avsevärt mer sympati för udda lajvare och medeltidsentusiaster än med lobbyisterna som trängs, minglar och super under Almedalsveckan tillsammans med journalister, politiker och makthavare.

Sjörövare fanns i Visby undermedeltiden men knappast pirater (1700-tal, typ)
Piraternas deltagande i Medeltidsveckan är och har varit en källa till många diskussioner men jag tycker de är coola

Tält i vallgraven ner mot Snäckgärdsporten

Vi har fastnat lite för Medeltidsveckan. Inte i lika stor utsträckning som de verkliga entusiasterna som klär sig i medeltida kläder. Trots trängseln bland allt folk råder en speciell stämning i Visby under denna vecka. Det är fascinerande att titta på alla människor som ansträngt sig för att gå tillbaka åtskilliga århundraden i tiden. Visby skänker den perfekta miljön för denna tidsresa.



Speciellt tillstånd för eld krävdes för de som tillagade och serverade grillad mat på Medeltidsmarknaden i år
En mindre aptitlig variant av vildsvin
På marknadsområdet finns scenen "Forum Vulgaris" som är platsen för många uppträdanden under veckan





Under Medeltidsveckan förväntas man se gatuunderhållning som bjuds av några gycklare som återkommer år efter år. När vi var i Visby 2011 stötta vi först ihop med Medeltidsveckan och då såg vi en sen kväll gycklaren LuQas utanför en ruin där han stod och jonglerade med eldfacklor. Detta år var han mitt i marknadsområdet där man numera gjort iordning Gycklaränget.







Tyvärr var det på tok för varmt inne på marknadsområdet och längst Visbys kullerstensbeklädda gator denna sommar. Vi stod inte riktigt ut att traska runt för att ta del av Medeltidsveckan. Ungdomarna i sällskapet höll god min, den lille hundvalpen behövde skyddas från sol och värme och gamla gubbar som undertecknad ser ännu mindre vackra ut med svettfläckar överallt på tröjorna.

Turister och Medeltidsveckodeltagare hittade skugga och viss svalka utanför ringmuren ner mot havet



Det gick för sig att längta till kvällens lägre temperaturer och möjligheten till kvällsbad vid stugan som vi hyrde. En halvtimmes promenad från Visbys ringmur hade vi vårt boende och det var verkligen helt okej.




"Vår" badbrygga utanför stugan som vi hyrde

Jag ber att få återkomma med fler Gotlandsinlägg under de närmaste dagarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar