fredag 31 augusti 2018

Kan hästar hålla hov?

Ålspånga Säteri är naturligtvis inte bara vackra omgivningar placerad i den sörmländska myllan. Stallet, hagarna och ridhuset har ju några äkta huvudrollsinnehavare i form av hästar. Vad vore platsen utan dessa fyrhovade vänner?

Flugorna var irriterande
Vargen, åldermannen i stallet, kom nyfiket fram för att kolla läget

Några av hästarna kom nyfiket fram för att hälsa, andra var mer reserverade. Jag lät hästarna signalera hur de ville ha det, det är ju liksom ingen idé att strutta runt och försöka klappa varenda djur som man ser. Som om de vore till för att jag skulle få agera "djurvän". Det är onekligen lite knepigt med djurarter som är domesticerade, är de som individer människans egendom eller har de någon form av inhägnat livsrum? Frihet?


På väg till kvällens ridlektion

Hästar har nästan lika stor variation som hundar. Det finns stora och små, slanka och runda. Att det varit ett nyttodjur under årtusenden råder det ingen tvekan om. I dagens västerländska samhälle har nyttan klivit åt sidan för nöjet. Hästarna finns för rekreation, motion, tävling och spel. Oavsett vilket så utgör de ett trivsamt sällskap.




Jag har fått höra att ponnies är envisa rackare. Många gånger har de svårt att motstå de gröna grässtråna på marken vilket kan sätta stopp för hela ekipaget (hur gärna ryttaren än vill att de ska fortsätta). Trots allt måste ridskolehästar beundras för deras tålamod och stabila sinne. De får onekligen stifta nya bekantskaper ideligen.

Alva manar på




Torsdagskvällen var trots den hotfullt regntunga himlen väldigt behaglig. Vindstilla och varm. Även om ridhuset vid Ålspånga är väldigt fint är det mycket skönare att vara ute om vädret och ljuset tillåter. Så uppfattar i alla fall jag en ridlektion när jag står vid sidan av och tittar på.

Pixie betar i gröngräset innan det är dags att flyttas in i stallet över natten
Slut på ridlektionen och dags att ta in hästarna i stallet


Hösten gör sig allt mer påmind och snart är dagsljuset borta på torsdagskvällarna då Alva har sina ridlektioner. För mig som verkligen gillar hösten är det bara att glädjas innan fulhösten gör sitt intåg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar