söndag 2 december 2018

Med fisheye på bandy

När jag fotograferar sport följs det i regel av ett blogginlägg. Jag beskriver det jag sett och försöker att lägga vikt vid mycket runt själva tävlingsmomentet. Till detta behöver jag bildmaterial som illustrerar, dokumenterar och ger variation till alla actionbilder i bildgalleriet.

Betongportalen som leder in till Backavallen i Katrineholm

Lördagen den 1/12 åkte jag till Backavallen i Katrineholm för att bevaka den allsvenska matchen mellan Katrineholm Bandy och gästande Nässjö IF. En match som spelades i gråmulet väder och snabbt flyktande dagsljus. Elbelysningen över bandyplanen var den ljuskälla som fanns till hands när matchen drog igång klockan 15.00.



Oftast använder jag mitt 17-40 mm-objektiv för sidomaterialet. Ibland har jag med mig mitt normalzoom (24-70 mm). Lite extra twist på bilderna om jag istället fotar med fisheye-objektivet. Här pratar vi om bilder som får en rejäl förvrängning tack vare objektivets extrema egenskaper.

Från hörnet av innerplanen på Backavallen

Den enda kamera-sort som detta objektiv tecknar ut helt och hållet på är de med en senor av typen APS-C. I mitt fall är det alltså min gamla Canon 50D eller min 7D Mark II. Övriga kameror har större sensorer. Fisheye-objektivets 8,5 mm brännvidd blir därmed motsvarande 13,6 mm tack vare den mindre sensorns omräkningsfaktor på 1,6.

Backavallens bandyis sträcker ut sig framför publiken på läktarplats
Nästan hela isytan ryms i bilden som är tagen från läkarsidans översta etage

Samyang-objektivet är på intet sätt perfekt vad gäller optiska egenskaper. Men det är förhållandevis billigt och skarpt så länge man bländar ner några steg. Nu är objektivet inte särskilt ljusstarkt så bilder i dålig belysning innebär tyvärr att de behöver tas på den något mjukare maxbländaren f/3,5 eller på ett rejält uppskruvat ISO-värde.

Bandylirarna på väg in på planen efter halvtidsvilan

Förvrängningen med ett fisheye är en del av grejen med den typen av objektiv. Det kittlar lite att använda det och framförallt får jag översiktsbilder som verkligen bidrar till ett brett perspektiv.

Översta publikraden på Backavallen

Mörkret runt bandyplanen på Backavallen var trots allt en bra fond till motiven som hittades under elbelysningens sken. Fisheye-objektivets plats i kameraryggsäcken är nog tryggad ett tag till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar