lördag 18 juli 2015

Vrå-utflykt

Det är ingen längre utflykt för oss Stigtomta-bor. Vrå, den rekonstruerade stenåldersbyn på vägen mot Katrineholm. Straxt efter Ericsberg sitter skylten som anvisar högersväng och sedan är man där.

Vrå


Jag fick lära mig genom de många skyltar som sitter på platsen att Vrå är den plats i Mellansverige där jordbruksperioden sträcker sig som längst bakåt i tiden. För 6000 år sedan skedde skiftet mellan jägare- och jordbruksstenåldern och denna plats är unik för våra trakter.




1935 spatserade ett sällskap på platsen och fru Schnell råkade dra ett tåpaj på en stenskärva som ledde vidare till fyndet av stenåldersplatsen. För 6000 år sedan låg denna plats på strandlinjen till Litorinahavet, föregångaren till vad som idag är Östersjön.




Arkeologerna flockades här på 30-talet men fick anledning att komma tillbaka. 1993-94 grävde Telia i marken och nya fynd kom i dagern. Dags igen att titta djupare ner i jordlagren och borsta jord från stenskärvor.




Föreningen Vråfolket bildades. De vårdar hembygdens fornhistoriska miljö, utbildar och guidar. De hus du ser på bilderna här uppfördes 1995 på ett så tidstypiskt sätt som bara gått att uppnå. Alltså, inte typiskt för 1995 utan för 6000 år sedan. Hussamlingen innehåller en rundhytta, två mindre och en större ryggåshydda.




Familjen gjorde en kortare utflykt och det var värt titten. Inte spektakulärt men sevärt. Barnen tyckte det var intressant. Vi gick från den rekonstruerade byn till ett fornminne några hundra meter in i skogen. Även här fanns flera informationsskyltar för den kunskapshungrande.

Apropå hungriga. Det var dumt att åka på utflykt framåt kvällen innan middagen intagits. Ännu dummare var det att åka hemifrån utan kärl. Till alla blåbär som växte där i tallskogen.

Vem är det som lufsar där...?

Kaffekåsan fick duga, resten gick direkt in i munnen!

En miniutflykt som gav lite kunskaper. Kul. Är du som Nyköpingsbo på väg till eller från Katrineholm är det värt den lilla extrastund en titt vid Vrå tar.

5 kommentarer:

  1. Vilken intressant plats du/ni har hittat till. Man kan nästan se familjen Flintas dagsbestyr framför sina boningar i sin lilla by :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vår 10-åring blev en smula besviken när det stod klart för henne att husen inte stått där sedan stenåldern... Rekonstruktioner smäller tydligen lika högt. :-)

      Radera
    2. Ja...visst vore det fantastiskt om det inte vore rekonstruktioner :)

      Radera
  2. Tack för tipset Lasse. Där har jag passerat åtskilliga gånger, utan att känna till detta. Förhoppningsvis blir det ett besök där i sommar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ett sidospår som inte tar särskilt lång tid beroende på hur fångad man blir av de historiska vingslagen.

      Radera