fredag 31 juli 2015

Ystad Djurpark och en Borrby-promenad

Att få besöka Österlen i Skåne har varit en önskan hos mig i några år. Nu blev det av och en vecka av familjens sommarsemester 2015 (18-25:e juli) spenderades i sydöstra hörnet av Sverige. I några blogginlägg kommer jag att visa ett urval av bilder från vad vi hann med att se på Österlen.
Till vår hjälp att plocka ut utflyktsmål under veckan använde vi en 10-i-topp-lista från ArrivalGuides som delades ut digitalt i samband med husbokningen. En slags bucketlist för oss turister. Av listans alla punkter klarade vi av alla utom en, vilket väl är OK?! (Några av punkterna hade vi garanterat tagit även utan listan.)
I fotoryggsäcken hade jag min Canon 5D Mark II samt objektiven 17-40 mm/4, 50 mm/1.4, 100 mm/2.8 (macro) samt telezoomen 100-400 mm.


Dag 7

En sista dag på Österlen innan hemfärd. Vad gör man? Åker till en djurpark! Nåja, det här med instängda djur är en minst sagt kluven historia för mig. Jag förstår att djurparker världen runt kan göra nytta för de svårt utrotningshotade arter som finns. Men vems är felet, egentligen...? Å andra sidan kan jag inte glömma skandalerna som seglade upp för några år sedan med Parken Zoo i Eskilstuna i spetsen där bl.a. djur avlivades för att ge plats för andra "mer spektakulära" arter. På näthinnan har jag också apatiska rovdjur med tom blick bakom trånga avspärrningar. Allt för att vi sensationslystna människor ska få vårt lystmäte av underhållning.

Nå, genom att blunda för de moraliska dilemman som finns med djurparker valde vi alltså att åka till Ystad Djurpark på vår sista Skåne-dag. Parken ligger en bit norr om Ystad och var inbäddad i det skånska landskapet på ett alldeles förträffligt sätt. Det är häftigt att se kameler stövla runt på kullarna och höra bisonoxarnas djupa tordönsstämmor mullra på svensk mylla. Dagens första stopp blev långt tidigare, straxt efter att vi lämnat Borrby. Ibland måste man helt enkelt stanna för att ta en bild. När naturen och landskapet ropar så högt på uppmärksamhet att det inte går att undvika att lyssna. Och se.

När det skånska landskapet ropar på uppmärksamhet. Rött i botten, blått i toppen.

Den inledande vidvinkelbilden skulle följas av ivrigt fotograferande med telezoom-objektivet. Mitt 100-400 mm-objektiv hade inte fått jobba särskilt hårt tidigare under resan. Jo, för ett motiv som jag tyvärr aldrig lyckades till 100% med, men det kommer jag till senare i detta inlägg. Att fota djur inne i en djurpark är kul men det är nästan aldrig toppenskoj att titta på dessa bilder efteråt. Jag och alla andra som ser bilderna vet att det är lättfångade byten och djurbilder ska ju vara the real deal i det vilda.

Silkesaporna skuttade fritt bland träden innanför entrén

Ystad Djurpark är ingen jättestor djurpark men mängden djur och hägn var ändå mer än tillräckligt för oss. De mest avlägsna och stora hägnen innehåller älgar och bison. Det finns även mer hemtama djur i form av höns och skånegäss. De mindre fartfyllda sköldpaddorna har också sin plats bredvid surikaterna. Störst underhållningsvärde tror jag ändå att ringsvanslemurerna stod för. Detta Madagaskar-djur har ju blivit kändis tack vare den tecknade filuren Kung Julien! Vi hade turen att komma när det var matdags och de bjöd verkligen på det barn och vuxna vill se av en avlägsen ap-släkting.

Ringsvanslemurflocken lever i ett matriarkat och är charmigare än få andra djur

Ett överrepresenterat djur i parken var gråsparven. De har hittat dit helt av egen kraft och vilja... Finns det utomhusfik och matplatser så är de där. Nu tycker jag småfåglar har sin charm och när de valde att sandbada (för att få bukt med fjäderparasiter) kunde jag inte låta bli att fota en av dem.

En av världens 500 miljoner gråsparvar tar sig ett sandbad så att sanden yr

Det finns många exempel på djur som nått högt på popularitetsstegen tack vare animerade filmer. Vårtsvin kanske inte kommer så högt, vad än Pumbaa säger och gör, men surikaterna har vunnit mark tack vare Timon. Sociala, skojiga och ytterst charmanta. Jag faller i alla fall för deras beteenden.

Surikater på stubbe

När vi rörde oss mot de bortre delarna av djurparken där de böljande kullarna tog över fick jag chansen att fota en gäckande fågel som nästan gjort mig vansinnig under Österlen-veckan. Även denna fågel var helt frivilligt på plats och har inget med djurparken att göra. Vi har inte glador i Södermanland men över Österlens slätter såg man dem hela tiden. Och de hördes, ett mycket speciellt läte som inte gick att ta miste på. Allt som oftast glidflög de endast meter ovanför bilen när jag körde. Aldrig var de längre bort än när jag eventuellt stod redo med kameran och teleobjektivet.

Inte mycket till fågelbild men det är i alla fall en bild på en glada. Tack.

Vi har haft en flock bisonoxar utanför Stigtomta. Jo, faktiskt. På gården Rällinge mellan Stigtomta och Jönåker har det funnits ett hägn med dessa enorma djur. Tyvärr blev det någon tvist kring detta och verksamheten har upphört. Nu fick familjen Jansson istället chansen att imponeras av dessa enorma djurs uppenbarelse på den skånska landsbygden.

Den stora tjurens brummande var inte något annat än respektingivande

Jag höjde blicken bortanför älghägnet och fick motiv för dagens svartvita tolkning. Linjer. Komposition. Skåne.

Utanför yttre gränsen av Ystad Djurpark

Döttrarna fick avsluta djurparksbesöket med bad i en av de två pooler som finns i djurparken. Vädret var soligt och varmt så de trivdes utmärkt, som fisken i vattnet faktiskt. När vi lämnade området straxt före stäningsdags (klockan 18) var vi nästan sist ut. Många småbarnsfamiljer hade gett upp för länge sedan. Hur som helst ett besök vi absolut inte ångrar och kan rekommendera för de som söker sig ner mot Ystad.

För att riktigt dra ut på Österlensvistelsen passade vi på att ta en kvällspromenad. Till och från Borrby går det ett flertal vägar i olika riktningar. Det är inte tal om att ta någon skogspromenad men att gå längst någon av de smala landsvägarna ger maximal utdelning och det är detta Österlen handlar om. Tycker jag. Vilket landskap!

Österlen i ett nötskal
Gissa!
Utblommad!

Fredagskvällen bjöd på ännu en magisk solnedgång över den skånska jordbruksslätten i Österlen. Det skulle följas av ösregn, åska och 12 grader vilket på sätt och vis kändes bra när vi åkte hemåt på lördagsmorgonen. Att det är skitjobbigt att köra bil i 6 timmars ösregn är en annan historia.

Delar av familjen Jansson, utanför Borrby, tackar för denna gång

Du kan ta del av fler djurparksbilder och solnedgångsbilder i ett bildgalleri som du hittar HÄR.

Nu kan jag lägga Österlen-besöket 2015 bakom mig. Sista bilden och alla ord är publicerade kring detta. Jag kommer att återvända, det är jag helt övertygad om. Tills dess använder jag bilderna och inläggen som utmärkta påminnelser till mig själv. Jag hoppas att jag kunnat bjuda dig som bloggbesökare på något som har värt att offra en minut på. Bilderna har sållats så att det har varit så allmängiltigt som möjligt. Men ändå personligt.

Tack för ditt intresse!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar