tisdag 7 juli 2015

Vidsynt eller bara skelögd?

Har man nu skaffat ett fisheye-objektiv så är det väl lika bra att använda det. Eller kanske inte. Det är inte helt lätt att komma till tals med. På min 50D eller 7D så blir det i alla fall rektangulära bilder men på fullformatskameran får jag 180 graders runda pluttar i mitten av sensorn istället för något som liknar en traditionell bild.

Dikeskanten vid Stora Ramshult. Och ser man på, gårdagens efterlysta rödklöver!

Att endast lita på ett fisheye-objektiv under en långpromenad tyder på ett visst mått av dumdristighet. Å andra sidan har jag lärt mig att uppskatta utmaningen med begränsad utrustning när jag rör mig i hemtrakterna. Släpar man med sig mycket utrustning, t.ex. på en utflykt eller på ett turistmål, ägnar man mer tid åt att skifta objektiv eller kamerahus än att verkligen försöka använda det man för tillfället har i händerna. Alltid medveten om att man skulle haft ett annat objektiv på kameran...

Baldersbrå vid Stora Ramshult

Nåväl, fisheye-objektivet är sällan använt och det är egentligen inte jättekonstigt. Förvrängningen är utmanande men möjligheterna med massivt skärpedjup kittlande. Ett kul objektiv helt enkelt. Och Samyang gör verkligen bra grejor trots avsaknad av autofokus på mina Canon-hus.

Selfie med pinne vid Salinge. Observera att det inte är en selfiepinne...

Jag tog mig förbi Tallstugan och ut mot de böljande sädesfälten vid Varväng och Starrlösa. Det är öppen terräng och ganska händelsefattigt men ack så vackert när de odlade åkrarna rör sig i vinden. På vänster sida av vägen nickar kornaxen för vinden.

Korn

På höger sida sträcker sig de styvare vetestråna uppåt mot det livgivande ljuset. Ännu långt ifrån mogna. Den tiden kommer också men just nu får fortfarande tillväxtfasen råda.

Kameran fick jobba nere i vetefältet

En solskenskväll med behaglig promenadvärme. Något stabilt högtrycksområde finns inte i sikte. Det gäller att ta tillvara de solglimtar som bjuds.

God kväll!

6 kommentarer:

 1. Roligt med variation som fisheye kan ge, och även om det förvränger så är det ju alls inte oigenkännligt. Snygga kompositioner tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, jag testade nog mer än annars men fick med mig färre bilder hem. Så kan det gå när man inte är helt säker på ett objektiv och dess egenskaper. Å andra sidan hade jag kul när jag försökte och det är nog huvudsaken. Kvalitativa bilder är liksom ingen nödvändighet om inte någon annan bett om dem i förväg. :-)

   Radera
 2. Tjenare Lasse!
  Har själv Samyang's 8mm fisheye...ett riktigt kul objektiv som används alltför sällan. Har haft tankarna på att använda det i ett par projekt, som tyvärr inte har blivit av än...men en vacker dag...så kanske... :)
  Härliga bilder....by the way...där fisheye't har fungerat ypperligt!
  / André

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mest praktisk nytta har jag haft av det objektivet bredvid innebandyrinken ett par gånger. När spelarna var precis framför mig fick jag några intressanta bilder tack vare det extrema perspektivet. Annars är det mest experiment och försök till roliga bilder med det objektivet.

   Radera
 3. Tjena Lasse! Kan konstatera att vi verkar hysa samma känsla för fisheye-gluggens för och nackdelar. Packas alltid ner sist i kameraväskan för "det blir nog inga fisheye-möjligheter idag heller". Men när den väl är med och man skruvar på den så kommer kreativiteten på en gång och man springer runt och vinklar bade högt och lågt.
  Att sedan bildresultatet inte alltid blir nåt att ha må så vara, men att ibland gå utanför boxen känns lite uppiggande, åtminstone för mig!
  Den sista bilden tilltalar mig mest, lite skruvat och vridet kan ibland vara det som behövs, brukar prova såna själv ibland, men lyckas alltid komma med själv i hörnet.
  Av nån anledning...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Halloj!

   Jag kom med på ett gäng bilder också. En panna (som jag har mycket av) stack in i något bildhörn här eller där. Inte den typen av selfie som är planerad. Det är för övrigt jättejobbigt att ta selfies med en systemkamera längst ut på fingrarna på en utsträckt arm... Och avtryckarknappen sitter konstigt till på en felvänd Canon. :-/

   Fisheye-objektivets pris har gjort att jag definitivt inte ångrat mitt köp. Även om det inte används så flitigt. Inomhus i sportsammanhang får det oftast en plats i ryggsäcken "i fall att".

   Radera