måndag 6 juli 2015

Högsommar-markörer

Tillbaka i gamla invanda hjulspår. Både väderleks- och fotograferingsmässigt. Det har blivit svalt, regnigt och satan så blåsigt. Jag har fotat växtlighet längst en av promenadstråken i utkanten av Stigtomta.

TGOJ-banan kantas av rallarrosor
Rallarrosorna på väg att slå ut

När arbetsdagen var slut hade regnet upphört och jag tog snabbt beslutet att en långpromenad skulle sitta som en smäck. Jag valde den snabbaste kamerautrustningen jag äger och har. Kanske för att gå fortare, kanske för att det blåste så in i vassen att ingenting var stilla särskilt länge och därmed behövdes rapp fokus; Canon 7D Mark II och mitt 70-200 mm-objektiv.

Humlan var lite för snabb för mig och kameran. Tyvärr. Lite ofokuserad.

Jag gick upp mot Prästgården och noterade att Skillras ladugårdstak var full med kajor. I kohagen var ännu fler kajor och varför de samlats där och då kom jag inte riktigt underfund med. Jag skrämde upp ett flertal när jag traskade längst den slingrande grusvägen och fick uppleva ett äkta Hitchcock-moment.

Fåglarna

Jag har döpt dagens inlägg till Högsommar-markörer. Det fanns gott om signaler som sade mig vilken årstid vi nu inträtt i. Jag har inget släktskap med Linné och delar därmed få eller ens några av hans kunskaper. Tyvärr. Jag känner dock igen en och annan sommarblomma, precis som vilken lantisflanör som helst.

Blåklint i vetefältet
Blåklint vid Mårtenstorp
Vallmo vid strutsfarmen

Där skogsridån gav som mest skugga hittade jag ett par nattvioler. Sånt måste fotas. Orkidéer är ju inte fy skam. Ner på knä i ett dike (den lilla granplantan var rackarns vass att sätta ner det kortbyxebara knäet på) och leta vinkel och inställningar som skulle passa i det sparsamma ljuset. Jag fick min bild och är nöjd.

Nattviol

Det är långt kvar innan kornet på åkern har mognat. Det rasslar inte ens i vinden trots att spröten växt till sig. Nu fick det utgöra förgrund till Stigtomta kyrka där borta i fjärran över det gamla flygfältet öster om Stigtomta.

Stigtomta kyrka

Den avslutande bilden är en blommande tistel. Jag önskade även någon bild på gul- och rödklöver samt på någon fjäril men inget av detta lyckades denna måndagskväll. Nåväl, det är bra att det fortfarande finns några otagna bilder där ute i världen!

Tistel

Nu ska jag sätta mig och välja ut familjebilder till utskrifter. Också en syssla när kvällen närmar sig natt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar