onsdag 8 juli 2015

Påpassligt otajmad

Huvaligen vad det har regnat idag. I alla fall tidvis. Tropiskt skyfall minus 20 grader. Jag åkte hem från jobbet mellan regnskurar men tänkte invänta det utlovade uppehållet vid 20-tiden innan jag gav mig ut på en halvlång promenad. Nu var vädret avsevärt bättre tidigare på kvällen så jag spatserade ut redan vid 19-tiden.

Humlorna flockas vid lavendeln
Lavendelnektar måste vara något alldeles extra

Jag konstaterade att hur bra min Canon 5D Mark II än är så hängde den inte med i svängarna när humlorna studsade mellan de små lavendelblommorna. Den jagar fokus och hinner inte heller justera ordentligt om det rör sig det minsta lilla. Kameran är fortfarande jättebra men inte när det rör sig. Kanske har jag blivit bortskämd med jobbets 5D Mark III som har en helt annan fokusprestanda.

Jag drar till med att detta är harkål

Kamerans mittfokuspunkt funkar acceptabelt men det är sällan lönsamt att försöka använda någon av de andra mer perifera fokuspunkterna. Då fladdrar objektivet fram och tillbaka utan att riktigt veta vad den ska leta efter. Tyvärr.

En liten jordhumla (?) i dikeskanten

En s.k. fullformatskamera ska jag absolut ha. Får väl spara ordentligt till en 5D Mark III och hoppas att Canon släpper en version IV snart så att begagnatpriserna går ner från nuvarande 18000 kr för ett hus. Eventuellt kommer en lansering i augusti enligt vissa rykten.

Ängshaverrot

Jag vet att jag också vill komma över en Canon 1D Mark IV. Den sista av de snabba "sportkamerahusen" med den mer udda sensorn i APS-H-format. Min 1D Mark III duger för utomhussport men skulle må bra av högre upplösning och bättre ISO-prestanda. Därav min längtan, allrahelst med sikte på inomhussporterna som ju ska ha sin bevakning.

Någon sorts gräsfjäril (jag fick aldrig se insidan av vingarna)

Just för stunden är jag inte på objektivjakt. Jag vet att jag skulle vilja byta ut ett par av mina objektiv till bättre varianter, men kvalitetsvinsten skulle ändå vara marginell. Vad jag ska skaffa mig är i alla fall ett par telekonvertrar. Både 1,4 och 2,0. Men de kostar trots allt 4400 kronor styck så jag får nog sansa mig lite och köpa en i taget. Konvertern med förstoringsgrad 1,4 har jag tänkt mig först eftersom jag inbillar mig att den skulle göra sig ypperligt på mitt 300 mm-objektiv vid fotbollsplanen.
Idag gick jag på södra sidan av TGOJ-banan. Den grusväg som löper parallellt i en kilometer (eller något åt det hållet) längst järnvägsspåret tar mig fram till en vändpunkt vid den grind du ser här ovanför. Längre än till en gårdsplan kommer man inte på denna väg. På ena sidan har man järnvägsbanken och på andra breder en kohage ut sig.

Grusvägen söder om TGOJ-banan

De mörka molnen hopade sig. Jag tyckte inte att de var hotfullt nära. Däremot blev de en dramatisk bakgrund i denna bild:

Med mörka regnmoln som bakgrund

Jag hade väldigt fel. Med solen i ryggen kom de första regndropparna. Som tur var hade jag i alla fall hunnit vända på min väg tillbaka hemåt.

Den stora ängssmygaren är ändå ganska liten

Jag fick sträcka ut stegen i takt med att regnet ökade. Sjutton så fort molnen rullade in över mitt huvud. Och hur himla fel väderprognosen hade. Klockan var vid det här laget 20 och då skulle kvällens finare väder dominera. Jo tack.

Regnbåge

Lite vatten tål jag men det är värre att utsätta kameran och objektivet med allt för mycket av den varan. Stänk är ingen fara men jag vet inte riktigt var smärtgränsen går. Ett par av mina andra kameror skulle jag nog inte bekymra mig för även om det hällregnade.

Tack för idag!

2 kommentarer:

 1. Du har fångat det märkliga lilla djuret Humlan bra. Den ska inte kunna flyga, men gör det likt förbannat. Djurens värld är besynnerlig.

  Är det bara jag som haft otur, eller är det ont om fjärilar i år?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har inte varit så gott om stora dagfjärilar. Jag håller med dig. Kanske har det kyliga och framförallt blåsiga vädret tryckt ner bestånden eller omöjliggjort fjärilarnas vistelse ute i det fria. Min korta promenad igår kväll avslöjade i alla fall en stor mängd ängssmygare men jag saknar många andra arter som gärna får visa sig. Sommaren är inte slut (?) så jag hoppas få se fler arter. :-)

   Radera