onsdag 12 augusti 2015

Visby under Medeltidsveckan - Tornerspel

En sak som stod högt på önskelistan inför vårt besök i Visby under Medeltidsveckan var att se ett tornerspel. Vi hoppade av olika skäl över det när vi 2011 var på Gotland i samband med de medeltida festligheterna. Eftersom vi denna gång endast var i Visby tre dagar hade vi inte mer än två disponibla kvällar för att se tornerspel. På tisdagskvällen kunde vi sett en matinéföreställning men vi valde istället onsdagskvällens föreställning som gick under namnet "Tuff kamp man mot man". Biljetter köptes i förväg via Ticnet. Och med facit i hand vet jag att vilka andra platser som helst hade varit bättre än de jag nu valde...

En av gycklarna som ägnade sig åt publikuppvärmning

Tornerspelen hålls under Medeltidsveckan på Strandgärdet utanför Ringmurens norra vallgravar. Arenan är stor och läktare finns uppbyggda längst båda långsidorna samt på en kortsida. Vi hade platser centralt på ena långsidan. När jag köpte biljetter tyckte jag att raderna långt ner var tilltalande eftersom vi skulle komma så nära händelserna på arenan som möjligt. Jodå så att... Rad 1 och 2 var bänkar som stod direkt på marken och vi satt på rad 2. Med andra ord såg vi endast vad som hände om vi tittade mellan axlarna på personerna framför oss. Alla andra rader befann sig med rejäla nivåskillnader mellan varandra.

Denne herre ledde föreställningen och agerade "konferencier"

Fotograferandet var minst lika begränsat som sikten framåt. Jag gjorde vad jag kunde med framförallt mitt 70-200 mm-teleobjektiv. Riktigt "proffsiga" bilder hade krävt att få sitta precis i kanten av innerplan, och där huserade arrangörens egna fotografer samt någon av lokaltidningarnas utsända. Nåväl, en sak blev rätt med min platsbokning och det var att vi hade havet, och därmed den nedgående solen, i ryggen. Vi blev inte bländade och i början av föreställningen föll kvällsljuset in vackert på de tävlande.

En av de åtta hästburna riddare som var med på tornerspelet

I inledningen av detta blogginlägg har jag länkat till både Medeltidsveckans sida om tornerspelen men också till Wikipedias information om de medeltida tornerspelen och tävlingsmomenten som utfördes från 1000-talet och framåt. (Nu har du dessutom fått dessa länkar igen.) När vi satt och tittade på den innehållsrika föreställningen förstod jag inte hur väl den överensstämmer med dåtidens tornerspel. Nu var det inte bara de åtta hästburna riddarna som tävlade utan det fanns ett gäng gycklare (fem, om jag inte minns fel) samt de rustningsklädda fotsoldaterna som stred mot varandra. Utöver dessa var det ett 10-tal bågskyttar. Och på hedersläktaren satt "borgmästaren" med sällskap, naturligtvis i utklädd form. Riddarna hade sina hjälpredor också så det får nog sägas vara en stor ensemble som utgjorde bemanning för tornerspelet.

Presentation av alla deltagare i början av den 90 minuter långa föreställningen

Tävlingar varvades med muntrationer från gycklarna eller sammanhållande förklaringar av konferencieren. Jag tyckte nog att gycklarna var lite i larvigaste laget, men vad sjutton, det var en familjeföreställning och barnen verkade skratta sig kissnödiga av deras påhitt. Hela tornerspelet flöt på, de 90 minuterna gick ovanligt fort, så tråkigt hade vi definitivt inte.

Ett av momenten var strid på marken med full rustning och riktiga svärd & yxor

Jag blev imponerad av flera utövares kunnande. Bågskyttarna var duktiga, soldaterna som pucklade på varandra drog visserligen på sig halvt om halvt hånfulla skratt när de ramlade omkull men de slogs ju med full kraft i rustning och allra bäst var hästarna med sina skickliga ryttare. Riddarna var verkligen stjärnorna i detta tornerspel. Förstås. De lär ha tränat mycket och länge för att behärska både häst och de tävlingsmoment de utförde.

Precision krävdes då lansen skulle fånga upp en liten ring i full kareta

Tornerspelet har sin givna plats under Medeltidsveckan. Det var värt biljettpriset och gav underhållning för både ung som gammal. Vi i publiken trimmades till att både jubla och bua då vi blev tilldelade var sitt lag som vi skulle heja på under tornerspelet. När allt var slut återstod bara att applådera alla inblandade för en upplevelse utöver det vanliga.

Föreställningen är över och riddarna får rättmätiga applåder

Jag har gjort vad jag kunnat och sammanställt ett bildalbum på Flickr som visar fler tävlingsmoment och kanske lite action från den fina onsdagskvällens intressanta tornerspel. Du hittar albumet HÄR.

Jag har mer att berätta om Medeltidsveckan men det tar vi i kommande inlägg.

2 kommentarer:

  1. Hej!
    Håller på och planerar min Gotlandssemester med tillhörande Medeltidsvecka - googling fick mig till din blogg... :)

    Jag har en fråga som du kanske vill svara på:
    Vilken sida är bäst att sitta på under ett tornerspel? Och vad jag menar med det är ur synvinkeln "på vilken sida händer mest".
    Ser ju i inlägget att du skrev att det var lyckat att inte sitta med blicken mot havet pga sol i ögonen, samt att det verkar vara ett bra val att ta en plats någon rad upp på läktaren och inte längst ner. Solen i ögonen kommer inte vara något problem då vi tänker gå på den sena föreställningen ("i eldars sken").
    Men alltså, är det lika mycket "action" på landsidan som havssidan, om du förstår hur jag menar?

    Supertacksam för svar! (Förlåt för virrig kommentar haha)
    Ha det gott!

    /Elina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Det är kul att bli hittad via googlingar och förhoppningsvis kan jag ge dig ett svar. Under tornerspelet var de duktiga på att röra sig längst båda långsidorna och man såg bra även om vissa moment utfördes närmare deltagarnas ingångssida (längre ner mot muren). Vi hade en plats ganska centralt på långsidan och det var helt okej. I det avseendet är inte någon av långsidorna bättre än den andre.

      Medeltidsveckan är en höjdare! Jag hoppas på att komma dit ett par dagar i år också även om det börjar bli snävt med hotellrum och färjeplatser (har inte bokat ännu).

      Hoppas du får en toppen-upplevelse i Visby i början av augusti!

      Radera