tisdag 11 augusti 2015

Visby under Medeltidsveckan - Marknaden

Dagtid cirkulerar mycket av Medeltidsveckan kring den marknad som hålls innanför Visbys ringmurs nordöstra delar. Öppen mellan klockan 11.00 och 19.00. Tro nu inte att den består av en massa marknadsstånd med krimskrams som vi är vana att se så fort det är festdagar i någon mellanstor stad. Ånej, här verkar det finnas ett strikt regelverk kring vilka som får saluföra sin varor och också vad som saluförs.

Marknadsstånden på medeltidsmarknaden håller klass och tidstypisk stil

Hantverkare, varor med koppling till historisk klädsel eller utrustning, godsaker och mat samsas med gycklare, musikanter och testa-på-aktiviteter. Marknaden är under dagarna Medeltidsveckans hjärta, precis som de skriver i informationsbladen.

Om du går genom Visbys vackra botaniska trädgård hamnar du på marknadsområdet

Nu blev inte mycket handlat av familjen Jansson när vi gick på marknaden under de tre dagarna vi var på plats i Visby. Någon liten småsak i form av smycken och ankelbjällror. Och de obligatoriska brända mandlarna. De kanderade äpplena lät vi bli.

Kanderade äpplen fanns i ett överflöd på Medeltidsveckans marknad

I mitten av marknadsområdet har en stor plats avsatts för matserveringar. Grill- och stekoset ligger tungt över området och är en av de saker man minns när man åker hem. Lukten sitter liksom kvar i näsborrarna. Inte för att det stinker utan för att det är så speciellt.

Åtskilliga helstekta vildsvin och spädgrisar går åt under veckan

Emellanåt uppträder någon musikgrupp på den scen som finns uppbyggd vid de många matborden. Denna form av underhållning kommer jag att beröra i ett inlägg om någon dag. Vill man underhållas på annat sätt finns alltid något framträdande av en eller annan gycklare. De uppträder med förhoppning att få en slant av alla som stannar till och tittar.

Gycklare på Medeltidsveckans marknad

För en slant kunde man testa att skjuta långbåge, kasta yxa eller prova på hantverk. För barnen fanns några olika aktiviteter och attraktioner tillgängliga. Allt i medeltida stil.

Nöje för både ung som äldre

Något jag kunde titta länge på var smederna. Kolbädd, bälg, städ och diverse verktyg. Ett sant hantverk som, vad jag förstår, hålls vid liv av en viss efterfrågan även i våra moderna tider. Om inte enbart av praktiska skäl så av inredningstrendkänsliga.

Full aktivitet i smedjan

På kvällskvisten avtog aktiviteterna på marknaden. Kanhända skulle några av de som jobbade där roa sig tillsammans med likasinnade på någon av alla pubar i Visby. Andra stannade kvar på området och kombinerade vaktandet av sitt marknadsstånd med festligheter. Ytterligare några sov i sina närliggande tält. Jag såg dem när jag tog mina tidiga morgonpromenader...

Uppvaktande vid 07.30-tiden på marknadsområdet

Jag har sammanställt ett gäng bilder med temat Marknad och du hittar det Flickr-albumet HÄR.

Jag ber att få återkomma med fler inlägg om Medeltidsveckan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar