söndag 16 augusti 2015

Och kvar var bara resten - Visby - The End

I mitt avslutande inlägg om det senaste besöket i Visby (mellan den 4-6 augusti) kommer jag att visa en blandning av bilder utan direkt tema. Givetvis är Visby centralt placerad i berättelsen men i övrigt är det en smula luddigt i kanten. Jag börjar med de obligatoriska solnedgångsbilderna. Är vädret bra finns det inget annat att göra än att gå ner till stranden utanför ringmuren när man besöker Visby kvällstid. Så är det bara. Ljuset är fantastiskt och läget perfekt där Östersjön sträcker sig bort i horisonten.

Solnedgång sedd från Visby
Kliché-bild...
Ironiskt försök att hitta en egen solnedgångs-touch...

Naturligtvis är man långt från ensam där på strandpromenaden på kvällarna. Allra helst när Medeltidsveckans mest ivriga deltagare slår sig ned för att äta, sjunga, spela spel eller bara prata i sommarsolens sista strålar.

Välfyllt. Och de som står längst till vänster tar inte selfies utan skjuter slangbella

Nu visade det sig att det endast var tisdagskvällen som bjöd på en solnedgång utan allt för tydliga molnslöjor. Onsdagen och även torsdagen (då vi åkte färjan över havet tillbaka till Nynäshamn) gav lite för mycket moln i sista fasen av solnedgången.

Om man föredrar mer folktomma omgivningar kan jag rekommendera tidiga morgonpromenader. Jag satte väckarklockan på tidig uppgång och den inledande delen av dessa promenader gav mig chansen att röra mig i Visby utan att stöta ihop med andra än några få servicearbetare. (Antingen renhållningsarbetare eller unga tjejer som jag gissar jobbade på frukostserverande hotell eller restauranger.) När klockan närmade sig 8 fylldes cykel- och promenadstråken av joggande turister. Jodå, en härlig start på dagen när man får röra på sig ordentligt.

Morgonlugn för de kompositionssäkra måsarna utanför Visby

Hur många renhållningsarbetare som jobbar i Visby under sommarmånaderna är okänt för mig. Men de har att göra, det lovar jag. Mestadels var vi turister väldigt skötsamma men när precis varenda soptunna och papperskorg blev proppfull varje natt så hamnar en del på marken. Och då finns det ett gäng måsar som gärna lägger sig i.

Fulla papperskorgar och påklådiga måsar är ingen bra kombo

Mina morgonpromenader belönade mig med många nya intryck av Visby. Jag gick visserligen där jag promenerat tidigare, inner- och yttervarv runt muren, men med mer variation än tidigare. Och ändå hann jag inte med att se alla delar av den gamla staden innanför muren. Även under torsdagseftermiddagens irrfärder längst gränderna såg vi nya och fantastiska vinklar av Visby som vi inte tidigare skådat.

Fint tältläger för deltagarna i Medeltidsveckan utanför Ringmuren

Onsdagen veks till en guidad tur runt delar av Visby. Det vi trodde skulle bli en timme eller så visade sig bli en nära fyra timmar lång guidning av en dam som passerat livets zenit. Vilken makalös och underbar människa. Hon har ägnat sig åt turistguidning i Visby i närmare 5 decennier och har även varit lärarinna så här var det en person som visste hur man skulle hålla åhörarnas intresse uppe hela tiden. Fett värt det, som den yngre befolkningen skulle ha sagt.

Damen som ledde guidningen

Fotografiskt fastnade jag kanske lite för mycket i bilder med väldigt kort skärpedjup under denna resa. Jag hade visserligen med mig mitt 50 mm- och 135 mm-objektiv som ger väldigt fin bakgrundsoskärpa. Normalobjektivet (50 mm) vinjetterar en hel del på stora bländaröppningar, men det kan emellanåt vara en genväg till lättköpta fotografiska poäng.

Inte medeltida men härliga former och färger

Jag antydde i senaste inlägget att inte bara rosor pryder gränderna i Visby. En högrest och vacker blomma som kämpar med rosorna om uppmärksamheten är stockrosorna. Vilka förträffliga skapelser i vår flora!

Stockros med domkyrkans torn i bakgrunden

Som näst sista bild har jag valt Torgkassen vid Stora torget. Say what?! Tja, sett utifrån kan man inte ana att det faktiskt är en hyfsat stor ICA-butik som ligger där bakom den lilla entrén. Välbesökt, vill jag lova.

ICA-butik i förklädnad

Och sista Visby-bilden för denna gång (jag hoppas givetvis på framtida besök i denna sagostad) är en bild jag inte tagit själv. Nejdå, men yngsta dotter tog upp kameran när vi satt på ett café och åt glass och här är resultatet av vad som hände när hon siktade och tryckte på avtryckaren.

Ett porträtt. Bloggaren i egen hög person, något skeptisk, men mätt efter all glass!

Det finns också ett album med bilder på Flickr som innehåller knappt 40 bilder med blandade motiv. Du hittar det HÄR.

Tack för visat intresse!

4 kommentarer:

 1. Bra mix med bilder. Aldrig fel med ett självporträtt då och då. Väldigt fin ICA-butik. Slangbella ut i havet har jag aldrig testat. Väldigt tjusiga solnedgånsbilder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror kameran var inställd på bländare f/1.4 eller 1.6. Ultratunnt skärpedjup så det var tur att Alva siktade på ögonen med fokuspunkt.

   ICA-butiken var större än man kunde tro. Exteriören avslöjar liksom inte mycket.

   Det såldes slangbellor inne på medeltidsmarknaden så givetvis var de tvungna att testa dem. Ett perfekt ställe eftersom det fanns ett helt hav att sikta på och en strand full med perfekta stenar.

   Radera
 2. Härliga och inspirerande bilder från Visby. Det tar ett tag att gå igen om allt från semesterresorna. Det märker jag nu efter Skottlandsresan.

  Håller solnedgången överst som favorit, men du har publicerat flertalet som gör åtminstone mig glad och lite avundsjuk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Solnedgång över vatten, ett säkert koncept. :-) Tack!

   Visst blir det mycket pyssel med semesterresebilderna men det är också väldigt kul att gå igenom, välja ut och publicera. Bloggen blir ju lite som ett klassiskt fotoalbum som man gå tillbaka till då och då och minnas tillbaka med hjälp av.

   Radera