söndag 9 augusti 2015

Insekter med telekonverter

Som jag skrev i gårdagens blogginlägg har jag i dagarna skaffat en telekonverter. De statiska bilderna är en sak och hårdtester "på riktigt" en helt annan femma. Lördagseftermiddagen ägnades åt en fotbollsbevakning och där använde jag 1,4-konvertern på mitt 300 mm-objektiv som satt på mitt 7D Mark II-hus. Jag som tyckte 300 mm var snävt, nu fick jag ännu mindre glugg att leta spelare genom på ännu längre avstånd... Det kommer att ta tid att hitta rätt. Slutresultatet i form av ett bildgalleri hittar du HÄR. Observera att de första 21 bilderna är tagna med min 1D Mark III med 70-200 mm-objektivet.

Denna söndag har ägnats åt bloggtexter samt Visby-bilder. Så när som på 1,5 timmar i hängmattan och en insats i trädgården där ett av äppelträden gått sönder. Mycket frukt har gjort grenarna övertunga och jag fick tyvärr ta bort en avbruten gren, modell större. Ett litet nyfiket test av telekonvertern hann jag med också. Jag satte konvertern mellan 1D-huset och 100-400 mm-objektivet och jagade insekter i trädgården. Den plötsligt närvarande värmen och tiden på året har framförallt lockat fram sländorna.


Alla bilderna är tagna i ändläget på objektivet, med andra ord på 560 mm brännvidd, och då blir största bländaröppning f/8. Förmodligen kunde resultatet blivit bättre med macroobjektivet (även om det bara är 100 mm) men å andra sidan är risken stor när man ska fota flygande insekter att de skräms iväg om man kommer för nära. I detta fall har jag fått förhålla mig till närgränsen 180 cm med telezoom-objektivet och bilderna är lätt beskurna innan de visas här i bloggen.

En enstaka fjäril här och där. Denna är fångad i det kanadensiska gullriset som växer på tomten.

Jag ska fortsätta nöta med telekonvertern men släpper detta för ett tag. Nu står jag redo med att publicera några inlägg om Medeltidsveckan i Visby och det är vad du får stå ut med den närmaste tiden.

Tack för idag, slut för idag!

2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Jag vill ju hoppas det. Konvertern kostade ju trots allt 4500 kronor...

      Radera