måndag 10 augusti 2015

Visby under Medeltidsveckan - Deltagarna

När familjen var på Gotland i början av augusti 2011 var vi helt omedvetna om att vår resa sammanföll med något som kallas Medeltidsveckan. Vi upptäckte detta evenemang i samband med att vi gjorde Visby i ett par dagar. När vi inför årets semester smidde våra semesterplaner dök idén upp om att återbesöka Visby under Medeltidsveckan. Skit samma att vi faktiskt bodde i staden några nätter i mitten av maj, Visby kan man väl ändå inte få nog av? Vi struntade i att ta med bilen och bokade två hotellnätter, 4-6:e augusti.

En vanlig syn på Visbys gator under Medeltidsveckan

Jag kommer att berätta om min upplevelse av Visby under Medeltidsveckan i några blogginlägg. Tonen kommer att vara positiv men med vissa förbehåll. Evenemanget kan beskrivas som extremt nördigt, om man vill vara kritisk, och gör att hela Visby intas av deltagare samt åskådare till "spektaklet". Jag har fallit för entusiasmen, stämningen, omfattningen och den extremt passande medeltida miljö som Visby onekligen erbjuder. Man kan skala av det kommersiella (som inte alls är så påtagligt trots marknaden som pågår) om man vill och blunda för att vart man än sätter ner fötterna så riskerar man att trampa någon på hälarna i trängseln.

Att gå medeltidsklädd var för både gammal och ung, ja hela familjer.

Mycket händer under Medeltidsveckan och jag har inte sett eller sökt mer än en bråkdel av vad som sker. Därmed vill jag också fastslå att jag inte alls kan komma med expert-tips eller djupkunniga förklaringar. Min ambitionsnivå stannar vid att försiktigt iaktta på halvdistans och sedan försöka berätta om evenemanget med mina bilder.

Medeltida par i kanten av marknaden innanför ringmuren

De första bilderna jag presenterar handlar om deltagarna på marknaden. Inte de som fegt betraktar vid sidan av, som jag själv alltså, utan de som verkligen ger sig hän. Utan dessa människor skulle Medeltidsveckan falla platt. Här pratar vi om entusiasm! De har säkerligen förberett sig noga och har koll på alla detaljer i sin klädsel. De vet viken tidsera och samhällsskikt klädseln representerar. För mig förblir detta hemligt, eller åtminstone obegripligt, tills jag läser på bättre om dåtidens seder och bruk.

Pratstund mitt i marknadsområdet

Jag roade mig med att försöka ta några bilder på deltagare klädda i tidstypiska kläder men där den modernaste av uppfinningar var för lockande för att låta vara. Smartphones kan knappast ha funnits way back under den mörka medeltiden. Att många hade moderna detaljer i klädseln kan jag lättare låta passera, både glasögon och moderna skor måste liksom få "släppas igenom" av flera olika skäl.

Medeltida mobiltelefonanvändning

En av dagarna passerade en procession genom marknaden där deltagarna var klädda i renässansdräkt. "De 100 knektars marsch" startar ända uppe vid Södertorg och går ner till Gotlandsänget. Vi såg denna marsch även för 4 år sedan men då satt vi på en uteservering vid starten på Södertorg.

Sammanbiten

Under tisdagskvällen såg vi en strid ström pirater söka sig bort till Kruttornet. När vi satt och åt på en av uteserveringarna vid småbåtshamnen tänkte vi inte mer på det. Jag tänkte nog att det var lite lustigt att en del valt att klä ut sig till pirater, sånt var väl inte kopplat till Medeltidsveckan. Gissa om jag hade fel!

Pirater på väg

Med start på 1300-talet och ett par århundraden framåt var Visby ett jättestort pirattillhåll. Sjörövarna har verkligen satt sin prägel i Östersjön men gudbevars så är det rätt länge sedan de lade ner sin verksamhet. Vi fick i alla fall se en manifestation modell större vid Kruttornet och jag är så glad för det eftersom jag fick följande bild på kamerans minneskort:

Piraterna var inte nödbedda utan ställde glatt upp på bild

Jag har gjort i ordning ett litet album med bilder på deltagare under årets Medeltidsvecka. Du hittar det Flickr-albumet HÄR. Jag avslutar med bilden jag gillar allra bäst, förmodligen den bild jag fastnat allra mest för bland alla Visby-bilderna som togs denna gång. Mamman med sitt lilla barn står utanför kyrkoruinen S:ta Karin bredvid Stora Torget och det tycks som en av de två är måttligt road eller åtminstone ganska trött på intryck för stunden.

Ung deltagare under årets Medeltidsvecka

Jag återkommer med ett nytt tema från Visby inom kort.

2 kommentarer:

  1. Det blev nog många kul bilder gissar jag. Jag har träffat ganska många som håller på med sånt här och dom är alla verkligen helt inne i Vikingatiden och Medeltiden. Nu skall jag kolla in dina flickrbilder.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för responsen på Flickr. Jag skrev att man kritiskt kunde kalla deltagarna nördiga men det gäller nog endast vissa. Några deltagare är nog helt insnöade medan andra verkar ha distans och tar det som en intressant och kul grej. De verkar otroligt insatta och har nog bra koll på svensk historia (vilket jag kan avundas dem).

      Radera