söndag 30 augusti 2015

En sista ljuv sommarkväll

I den lokala väderprognosen förutspås mulet väder under måndagskvällen. Sedan barkar det åt skogen, julivärmen kommer tydligen tillbaka i kombination med regn. En titt i kalendern avslöjar dessutom att den första höstmånadens första dag infaller på tisdag. Därav rubriken på dagens blogginlägg.

Stråken med tranor blir fler och allt mer högljudda

En kväll som denna önskar jag att tiden gick att frysa. Fågelstråken är vackra, ladusvalorna stryker fortfarande över hustaken, sädesfälten är under omvandling, värmen är behaglig, fullmånen är magisk och naturen är ovanligt layed back. En tid att relaxa och chilla i.

De små blåklockorna är spröda där de står i vägkanten

För att fånga ögonblicket gick jag via Skillra, mot skroten och strutsfarmen, förbi Mårtenstorp och hem igen. Jag hade min Canon 5D Mark II runt nacken och den var riggad med mitt 100 mm-macroobjektiv. En kombo jag är fotografiskt trygg med och jag visste vilken typ av bilder jag ville ha med mig hem.

Majsfälten har långt kvar till skörd

Motljusbilder, kort skärpedjup, det varma och mjuka solnedgångsljuset och jag är på "mammas gata" rent fotografiskt. Hur många gånger jag än går någon av rundorna i utkanten av Stigtomta hittar jag i regel något att avbilda. Oftast något jag sett sedan tidigare men förutsättningarna skiftar från gång till gång.

Nyponbuskens rosor i skärpa

Kvällar som denna förtjänar att avbildas. Även om jag vid det här laget har en överfull samling bilder liknande de som nu publiceras. Kanske är det inte bilderna som är viktiga utan promenaden. Och frisk luft.

I vägrenen

Under helgen har jag fotat och filmat ett par fotbollsmatcher. Lördagens seniormatch följdes under söndagen upp av en flickmatch där vår yngsta dotter var inblandad. Jag tyckte det kunde vara kul att fylla på lagets hemsida med färskt material. När tjejerna blir äldre och fortfarande spelar är sånt riktigt kul att ha.

Ännu en vägrensfångst

Bildredigering är en sak, och om det inte ska göras några "konstnärliga" alster tar det inte så lång tid. Allra minst när det handlar om sportbilder. Jag har betydligt svårare att vara effektiv och flink med filmredigeringen. Här finns mycket att lära och utforska innan det sitter bättre än idag.

Det förbaskade gräset som fortfarande kan besvära oss pollenallergiker

Det är inte bara filmredigeringen som är svår utan även själva filmandet. Det kommer inte naturligt för mig ännu. Precis som med stillbilderna måste man ge det tid och förstå att det behövs mycket träning och erfarenhet innan det blir någon ordning på det. Jag kastar mig ut över stupet när jag publicerar filmat material, väl medveten om att det är en nybörjares alster som visas.

Rönnen signalerar höst
Den okända alienbuskens bär

Lördagens fotbollsfilmande ger förhoppningsvis ett inslag i måndagens Fotbollsklubben som visar filmade sekvenser från den lokala fotbollen under den gångna veckan. Jag skickade över 1,5 minuters ihopklipp från matchen jag bevakade. Det som skiljer mitt material från det andra som visas är att jag inte filmar med videokamera utan med min Canon 7D Mark II.

Det gamla ladvärnet vid Skillra är färdigrenoverat med nytt tak och nya portar

Jag väljer dessutom att filma fotboll från positioner runt planen där det normalt sätt inte filmas. Många filmar från mitten av långsidan på en upphöjd plats men jag vill ju stillbildsfotografera från en låg position i närheten av något av målen, och då får det styra var jag filmar. Alltså blir mitt filmmaterial lite annorlunda. Urkass för överblicken men intressant om något händer i närheten ute på planen.

Stubbåkrarna dominerar jordbrukslandskapet sedan några dagar

Jag kan också rapportera att mina försök att använda telekonvertern fortsätter. Det har visserligen bara handlat om sportfoton men jag har lärt mig att uppskatta konvertern på mitt 70-200 f/2.8-objektiv. Med konvertern får jag ett 98-280 f/4.0-objektiv och det har funkat bra bredvid fotbollsplanen. Jag är inte riktigt bekväm med konvertern på mitt 300 mm-objektiv så där har jag fortfarande en del kvar att undersöka och testa.

Mycket har nu blommat ut för säsongen

Just nu kliar det inte i fingrarna att skaffa mer och ny utrustning. Jag vet å andra sidan var jag skulle vilja förstärka. Nåja, jag sitter med fingrarna på en ny bärbar dator och ska inte förhasta mig när det kommer till nästa dyra och onödiga grej att köpa. Det är ju bara en hobby!

Inte ett pip har hörts från bönderna i år, alltså är det ett kanonår för spannmålet

Jag är i valet och kvalet om jag ska skaffa en fotoskrivare. För stunden tänker jag inte A4 eller A3-storlek utan en liten 10x15 cm-skrivare. Canon har en modell för en 1000-lapp som skulle kunna funka bra för "fotoalbumutskrifter". Kan misstänka att de yngsta döttrarna skulle tycka att det vore roligt att skriva ut foton med den också.

Den allt lägre stående solen ger gula färgtoner

Det blir i stort sett aldrig något printat av mina bilder. Några canvas, en (!) pappersprint och lite julkort är väl vad jag fått ihop de senaste åren. Alltså har jag inget behov av en A3-printer. Det finns ett antal leverantörer att vända sig till om jag skulle få för mig att printa ut någon bild i framtiden.

Tiden är inne. Skördetiden,

Snål som jag är har jag inte testat t.ex. Crimson som ska vara erkänt duktiga på utskrifter. Jag har beställt tackkort, canvas m.m. från Fujifilm de senaste gångerna och det har funkat bra (utom en gång men då gjorde de om utskriften utan kostnad för mig). Och varför skulle jag vända mig till någon högpresterande aktör när jag själv inte begriper mig på färgstyrning, färgprofiler m.m?

Kvällsjobb

Även om jag trivs med flera av dagens bilder är de inte något för eftervärlden annat än här i bloggen. Trevliga att visa, kul för stunden men inga kioskvältare. Och så är det nog med de bilder jag som bäst kan prestera. Lite skoj att återupptäcka när jag bläddrar tillbaka i bloggen men inte mer än så.

Inte bara tranorna utan även gässen bildar stråk just nu

Som du ser i bilderna glider solen allt längre ner på himlavalvet. Innan jag kom hem igen hade solen hunnit gå ner bakom horisonten. Inte mig emot, jag fick en fantastiskt härlig promenad och kunde gå i t-shirt och kortbyxor utan att frysa. Så får det gärna vara. Jag avslutar med två bilder som jag medvetet underexponerat för att få fram himlens färger. Träden får stå ut med att de endast är siluetter.

Solnedgång fångad bakom Skillra
Solnedgång över Åsby

En ny vecka tar vid och den följs av en fullspäckad helg. Det gäller att vila i steget ibland... :-)

Ha en fantastik inledning av hösten!

4 kommentarer:

 1. Väldigt fina sommarbilder. Hoppas vi får ett par dagar till some den här innan den riktiga hösten är här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag vill gärna tro att vi kan bjudas på ytterligare några sensommarkvällar av denna kaliber innan vi tänder värmeljusen och kryper ner under höstfilten.

   Radera
 2. Håller med min namne i det positiva omdömet och utnämner bilden på majsfältet till min favorit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Majs odlas på fler och fler ytor här på södra sidan av Stigtomta. Den grödan tycks betala sig bra. De kommer dock att stå länge än på sina åkrar då kolvarna ännu är taniga och små. Alltså finns "risken" att det blir en eller annan bild ytterligare här i bloggen innan de höga plantorna kapats ner.

   Radera