söndag 27 september 2015

En lantis i storstan

Jag är nyligen hemkommen efter ett Stockholmsbesök. I goda vänners lag. Resan norrut startades under lördagsmorgonen och färdsättet var tåg. Pålitligheten i det färdsättet är med rätta kraftigt ifrågasatt men den här gången gjorde SJ vad de skulle och bromsade in vid Stockholms Centralstation på utsatt tid och med syllar och ledningar där de skulle vara.

Stockholms Centralstation en lördagsförmiddag i september

Anledningen till resan var min 50-årsdag i våras. Målet med resan var öl- och whiskeymässan vid Nacka Strand. De praktiska momenten såsom resa, väntan och inkvartering fick mer fotografisk uppmärksamhet än the main event. Någon kamera släpade jag inte med mig in på mässan och det hade inte varit praktiskt på något sätt.

Gammal pub i gammal stadsdel. Vänt-momentet fylldes med aktiviteter...
Pubens interiör
Pub-detalj

Stockholm är på sina ställen ganska vacker. Givetvis spelar den äldre bebyggelsen stor roll i detta men allra mest är närvaron av vatten avgörande för omdömet. Jag är inte någon fantast av stadsmiljöer så jag hoppar liksom inte jämfota av överdriven entusiasm när jag t.ex. rör mig i Stockholm.

Stockholms vatten i svartvitt utförande
Delar av Stockholm kan visa upp en schysst fasad

Vi lantisar härjade mest i och kring Stockholms södra delar. Vissa kallar området Söder, jag skulle lika gärna kunna skriva Bajenland. Inte för att man måste ropa "Tjäääna" till alla hipsters runt Medborgarplatsen... Jag gick stolt runt med min IFK Göteborg-jacka, om inte annat så vann ju Blåvitt senaste mötet nere på Gamla Ullevi ;-)

På söders höjder

Mitt resesällskap hade ordnat inkvartering på Motel L som ligger i Hammarbyhamnen. Ett område som i stor utsträckning ser nybyggt ut. Lite vilsen kände jag mig med alla taxi- och spårvagnsresor som företogs. Ett sätt att få grepp om geografin är annars att traska men det hade nog tagit för lång tid under vårt förhållandevis korta stadsbesök.

I det fina höstvädret behövdes förfriskningar
Resesällskapet chillade i solskenet utanför motellet

Jag valde att ta med mig min 5D Mark II och 50 mm-objektivet. Eftersom jag inte hur söndagen skulle planeras eller se ut så tänkte jag att det kanske fanns tid för lite utforskningar av Stockholm. Nu blev det endast några bilder under lördagen och söndagen gav bara utrymme för hemresa vid 11-tiden. Bilderna är nog mest för mitt eget minne av resan...

Ha det gott!

2 kommentarer:

 1. Ibland mår man bäst o kameran blir kvar på hotellrummet eller hemma i bostaden, men samtidigt vill man ju föreviga allt. Svår dilemma.

  Brukar själv åka upp till Stockholm någon gång per år och visst är det trevligt att vandra omkring och se allt man bara kan se i en storstad, men...

  ...ett par dagar räcker mer än väl, sedan har man tröttnat på trängseln och stressiga storstadsbor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hektisk helg som vanligt i Stockholm. Massor av event och arrangemang vilket innebar att hotellen var fullbokade. Mitt resesällskap hade bokat långt i förväg annars hade det inte funkat.

   Stockholm lockar på sitt sätt, kulturutbudet är stort, sporter som vi inte ser röken av i Nyköping kan bevakas (om man skulle vilja det) osv. Men som du skriver räcker ett par dagar i taget :-)

   Radera