tisdag 29 september 2015

Frostmorgon och strålande höstväder

Höstens första rejäla frostmorgon mötte upp utanför dörren när jag skulle åka till jobbet i morse. Det borde sätta fart på hösten ute i naturen och kanske också sätta punkt för några av de odlade sakerna i min och andras trädgårdar. När jag närmade mig den första av två rondeller upp mot Skavsta såg jag längre österut hur dimman steg från Nyköpingsån som ringlar fram i sänkan som för övrigt kringgärdas av öppna åkrar. En fullkomligt makalöst vacker syn som givetvis förtjänat en mängd foton... Nej, jag hade varken kamera, tid eller lust att stanna till längst den gamla vägen upp mot Skavsta för att föreviga detta skådespel. Att lusten saknas beror på att det är mer eller mindre livsfarligt att stanna till vid den smala 70-vägen där det inte finns någon bra plats att komma undan från trafiken.

De stora träden bakom den gamla vaktbyggnaden vid Skavsta
Den lilla lönnen i förgrunden lockar och pockar med höstfärger
Djupblå himmel och höstfärger

Jag tröstade mig med en lunchpromenad efter morgondimman som jag aldrig fotograferade. Det är varmt och fint på dagarna och en ren njutning att få känna lite höstluft i lungorna. Sånt måste man naturligtvis utnyttja. Jag lånade arbetsplatsens kamera (Canon 5D Mark III) och det lilla 24 mm-objektivet för tisdagens lunchpromenad.

Solen står inte högt nu men låter ändå sina strålar slå igenom trädkronorna
Berberisbuskarna vid Stora Berga lyser rött
De mäktiga hästkastanjerna vid Stora Berga fascinerar som alltid
Nu är tiden för min favoritvippa, kanadensiskt gullris

Jag har efter många timmars pillande fått ordning på de två skrivarna jag köpte häromdagen. Att installera ny teknik är ganska lätt nuförtiden. Annat var det för 20 år sedan då drivrutiner och halvbökiga operativsystem kunde göra denna typ av syssla veckolång.

Ha det bäst!

2 kommentarer:

 1. Du borde ha en skylt i bakrutan: Fotograf i bilen, kan stanna precis var som helst, när som helst!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett av de bättre tipsen jag tagit emot. Någonsin. Tack! :-)

   Skylten är dessutom mer begriplig än den, för mig, helt obegripliga "Hund i bilen". Hur mycket jag än tänker på den kan jag för mitt liv inte förstå vad det handlar om. Skulle inte "Barn i bilen", "Hatad kollega i bilen" eller annat ha större och viktigare innebörd?

   Jag kommer troligtvis att chansa på ett kort stopp om förutsättningarna är de rätta och kameran är med. Nyköpingsåns flöde när dimman stiger ur vattnet är tillräckligt lockande. :-)

   Radera