måndag 28 september 2015

Helgen avrundades med promenad

Hemkomsten från Stockholm under söndagen följdes upp av häckklippning samt en början till fruktträdsklippning. Plommonträdet, det ack så unga men växtivriga, har expanderat kraftigt och förra hösten slarvade herr Jansson när han aldrig beskar det. Plommonträd ska klippas efter att fruktsäsongen är slut och jag hade väl helt enkelt för mycket annat för mig då i skiftet mellan september och oktober. Nu har det blivit både på tok för högt och alldeles för tätt. Fruktträd måste få in ljus bland grenarna. Jag gav trädet en timme men behöver fortsätta några timmar till innan jag är färdig. Den enkla delen är nu gjord, resten får ske vinglande på en stege...

De blaffiga nyponen hos grannen blommar ännu

Jag valde att inte offra hela den senare delen av eftermiddagen åt trädgårdsarbete. Tog en promenad istället. Den skedde i sällskap av en av mina kameror och tyngsta riggningen gällde. 300 mm-objektivet med telekonvertern kunde gott få testas på lite "allmänfotografering".

Annalkande mörka moln i bakgrunden gav dramatisk himmel

Jag sökte mig till andra sidan TGOJ-banan och kanske hade jag hoppats på någon lite fågel eller annat från djurvärden. Icke då, det var bara jag där och en suddig humla som fick gå i papperskorgen. Bilden alltså.

Kaveldun

Jag trodde kanske att tranorna givit sig iväg då det var helt tyst nere vid Hallbosjön. I skrivande stund vet jag bättre eftersom jag under måndagskvällen, innan solnedgången, minsann hörde dem väldigt högt och tydligt.

Tistel i olika stadier av förfall

Det finns fortfarande en del växter som är i full blomning. De är dock i kraftigt avtagande. Någon enstaka lupin skiner upp och verkar vara en sort som inte gärna ger upp utan kamp mot kylan och mörkret.

Rester

Att fotografera med 300 mm-objektivet med telekonvertern ger mig en största bländaröppning på f/4.0. Närgränsen är 2,5 meter och har man motivet på det avståndet blir bakgrunden väldigt "krämig" trots bländaröppningen som ju inte är superstor.

Taggtrådsblomning

Det allt mer mulna vädret gjorde att jag dels petade upp ISO till 400 men också aktiverade bildstabiliseringen på objektivet. Jag brukar som standard inte ha det igång då det aldrig används när jag fotar sport. De korta slutartiderna vid idrottsfotografering gör att bildstabiliseringen ändå inte bidrar med något. Jag skulle t.o.m. vilja påstå att det gjort mer skada än nytta på vissa fotbollsbilder som jag tog för några år sedan (då med mitt 100-400 mm-objektiv).

Vissen tistel vid kanten av kohagen

Nu på måndagskvällen har jag precis packat upp ett par skrivare som kom med postpaket tidigare under dagen. Jo, det låter väldigt mycket mer och bättre än vad det faktiskt är... Jag ska skrota en gammal PC som endast är igång för att betjäna en äldre laserskrivare som inte de modernare operativsystemen har drivrutiner till. Jag har alltså köpt en svartvit laserskrivare som ska funka bättre i nätverket, både trådburet och trådlöst. Dessutom köpte jag en liten bläckstråleskrivare från Canon som endast skriver ut kort i 10x15 cm-storlek.

Flugsvamp. Det behöver man inte tvivla på.

Jag har gett upp hoppet om min större bläckstråleskrivare som inte gått att få ordning på trots byte av bläckpatroner m.m. Eftersom jag inte gör några utskrifter av foton i större storlek så tyckte jag att jag kunde skippa en A4- eller A3-skrivare. Kul för barnen att trådlöst kunna koppla ihop mobil eller surfplatta med den lilla Canon-skrivaren och skriva ut ett eller annat kort.

De torra ormbunkarna är faktiskt väldigt vackra just nu!

Skulle jag få för mig att printa ut någon av mina egna bilder i större storlek är det nog lämpligast att beställa det av lämplig aktör på nätet. Billigare och bättre än att försöka hålla liv i en bläckstråleskrivare hemma som ständigt står och torkar ihop. Det är nackdelen med bläckpatroner.

Höstlyster på en av granntomterna

Installation av de båda skrivarna får dröja. Något ska jag ju ha att göra under tisdagskvällen också ;-)


Ha det bäst!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar