tisdag 8 september 2015

Mot bättre vetande

Tisdagskvällens promenad var förutbestämd. Till skillnad från de flesta andra kvällar fanns inget inristat i kalendern. Solsken. Allmänt fint. Nu är tiden då det kan vara alldeles fantastiskt fint trots kallstarter på morgnarna. Det är också mognadstid.

Grannens äppelträd
Hästkastanjernas taggiga yttre har tydligt avslöjat sig
Rönnbärsträden vid kyrkbyn avslöjar att vintern blir sträng
Det sista av spannmålet ska skopas in av de bredkäftade tröskorna

Inläggets rubrik bör förklaras. En gång tidigare har jag tagit med mig mitt 300 mm-objektiv på en långpromenad. Då insåg jag att det otvivelaktigt var i mastigaste laget att ha med sig runt nacken. För att lätta bördan och fördela plågorna jämnt så bar jag det ömsom i stativfoten, ömsom vilande i ena armvecket. Denna tisdagskväll blundade jag för det opraktiska och riggade objektivet tillsammans med telekonvertern på min 7D.

Duva som sträckte ut över åkrarna vid Stora Ramshult
En flock småfåglar landade i en björk
En ung skata satt och bråkade högst upp i en björk

Det var i första hand inte fåglar jag tänkt fota med 420 mm lins framför kameran. Det handlade mer om nyfikenhet kring vad som skulle gå att fota på den runda jag tagit så många gånger de senaste åren. Fåglar? Javisst, men de är inte att räkna med alla gånger. Blommor? Funkade utmärkt. :-)

Olika nyanser av brunt
Blåklintens klara färg sticker ut ur det mogna vetefältet
Rödklöverns lyster gör sig bra mot allt grönt som växer på vallen
De skira blåklockorna är en ren fröjd att skåda

Mycket växer och frodas som synes. Ändå är vi på väg åt ett oåterkalleligt läge då växtkraften går i dvala för vintern. Den färgexplosion som uppstår när klorofyllet bestämmer sig för att det får vara nog för i år kommer allt närmare. Vi är inte där än men snart.

Tecken som inte är svårtydda pekar på höst

Jag får ägna lite av min närmaste tid på att fixa saker som tydligen inte funkar så bra på datorn nu när jag uppgraderat den till Windows 10. Plötsligt funkar vissa saker sämre än precis efter att jag uppdaterat den. Och grafikkortets drivrutiner måste uppdateras men ännu har de inte släppt någon ny version... Under tiden kämpar jag vidare med den bärbara Mac-datorns obegripliga operativsystem. Annars är jag nöjd.

Godkväll!

4 kommentarer:

 1. Fin färgprakt här. Hösten verkar vara på väg nu. Konvertern verkar ju funka bra. Finns nog ingen som passar mitt något billigare Canon-zoom.


  En kompis testade Windows 10 och oj vad han har gnällt sedan dess...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu fick jag mycket färger med som någonstans hör sommaren till. Det ploppar fram höstfärger när nu åkrarna plöjs bruna och blåbärsriset börjar skifta från grönt till rött men det dröjer ännu innan aspar och andra lövträd ger oss orange och rött. Det får gärna dröja eftersom det är njutbart som det ser ut precis nu :-)

   Det som verkade vara en bekymmersfri uppdatering har visat sig vara lite mer problemfyllt än vad jag vill. Har varken tid eller lust att sitta och felsöka och problemlösa i en dator som ändå måste bytas ut inom något halvår... :-/

   Radera
 2. Fina bilder på den annalkande hösten. En årstid jag gärna spolar förbi med snabbknappen, men jag erkänner ändå att hösten medför många fina chanser till härliga bilder.

  Själv väntar jag på att Windows ska uppgradera min dator. Väntar på gratisversionen och bävar lite för att vissa program kanske inte fungerar som nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, den tidiga delen av hösten är toppen men den senare, fulhösten, är skrutt och skräp på många sätt. Tycker jag.

   Jag har inte märkt många skillnader mellan Windows 7 och Windows 10 sedan Microsoft "tvingade" på mig uppdateringen. Visst hittar jag små gränssnittsskillnader med browsern och startmenyn osv. men mycket är sig likt. På gott och ont. :-)

   Radera