lördag 14 maj 2016

Nu är det som bäst

Nu är det som allra bäst. Det kommer att fortsätta att vara bra ett tag till men inte lika bra som nu. Att jag dessutom firar min födelsedag mitt i denna period gör säkert sitt till. Tiden mellan hägg och syrén är makalös. Stick ut näsan utanför dörrhålet och se efter. Naturen bjuder på det bästa den har!

Äppelträdet hemma på tomten står i begrepp att blomma

För all del rekommenderar jag att inte bara använda ögonen utan gärna öronen också. Fågelsången fyller luften med förväntansfull optimism. Det enda man bör vara lite restriktiv med är luktsinnet. Det kan bjuda på dallrande överraskningar som gör att man genast ångrar sig och istället börjar andas genom munnen.

Maskrosorna har nu hunnit med sitt första varv

När bonden som odlar fodermajs på fälten bredvid Skillra och Åsby häromkvällen spred ut svingödsel luktade det så mycket att ögonen tårades. I sådana stunder vet man att man har ett stenkast till det gemene man kallar bonnlandet.

Körsbärsblomning

Under torsdagskvällen var det så där lagom svalt för att ta en långpromenad i någorlunda rask takt. Detta inkluderade långärmad träningsoverall-jacka. De avbrott som regelbundet gjordes för fotografering gjorde dock att den sammanlagda sträcktiden blev måttlig. Allt har sin tid och kombinationen promenad och fotografering är i min värld alldeles utmärkt.

Den falska flädern är nära blomning

Det var allt för länge sedan jag gick sträckan runt Skillra, skroten, strutsfarmen och Mårtenstorp. Denna gång inkluderade den ett längre stopp för att prata och samtalets innehåll innefattade bl.a. vedhantering och fårslakt. Det gäller att ha ett öppet sinne, annars lär man sig ingenting...

En av de stora almarna nedanför Tiondeboden vid Prästgården

Äntligen fick jag tillfälle att testa min begagnade Canon 1D Mark IV. Det är förvisso ett kamerahus köpt med sportfoto i tankarna men som kamera vid natur- och allmänfotografering behöver den bli bekant för mig också.

Skillras nyutsläppta nötkreatur var synnerligen nyfikna på mig

Det allra bästa testet jag kan utsätta kamerahuset för är att skruva på mitt 100 mm-macroobjektiv. Hur många sådana bilder har jag inte tagit med mina kamerahus de senaste åren? Perfekt eftersom jag har ett brett underlag och erfarenheter att luta mig mot i alla möjliga ljusförhållanden.

På åkrarna mellan Stentorp och Kyrkbyn samt Stigtomta Kyrka gror och växer utsädet

Jag kan inte påstå annat än att jag är mycket nöjd med vad sensorn med de 16 mp gav mig. 1D Mark IV har ju en sensor i storlek mellan s.k. fullformat och APS-C och min erfarenhet sedan 1D Mark III (samma sensorstorlek som efterföljaren) är att bilderna mer påminner om bilderna från en fullformatssensor när det gäller skärpesläppet.

Ladusvala fotad med 100 mm tele blir liksom inte intimt och närgånget

Ok, den skeptiska har all rätt till sina invändningar. Vilka kameror levererar inte schyssta bilder på ISO 200!? Jag håller med. Den riktiga prövningen för min 1D Mark IV blir i inomhushallarna kommande vinter. Där får jag se om den matchar min 7D Mark II vad gäller färger och brus på högre ISO (runt 6400  som värst handlar det om i Nyköpings olika hallar). Gör den det är jag mycket nöjd.

Grusvägen utanför Stigtomta skrot på väg bort mot strutsfarmen

Och vilken kameras fokussystem skulle banga när motiven är blick stilla? Serietagningshastigheten är också helt ointressant vid macrofotografering. Självklart kan jag inte uttala mig om hur nöjd jag är med dessa saker i ett kamerahus som jag inte testat under t.ex. en fotbollsmatch. Det kommer att bli tid för detta också, vad det lider.

Åkerfräken i en närstudie (jag låg raklång på magen i diket)
Åkerfräken

Det finns så hysteriskt mycket att rikta kameran mot i perioden mellan hägg och syrén. Växter, blommor och träd som gör allt för att nå sin fulla prakt. Ett djurliv från minsta insekt till fåglar och klövförsedda växtätare. Med ett macroobjektiv tar motiven aldrig slut.

Rapsfälten står nu i blom. "Potatisgården" Sörkärr syns suddigt i bakgrunden.
Den nedgående solen skänkte ett varmt och mjukt ljus till rapsporträttet

Som jag skrivit var det en fröjd att sätta sig med råfilerna från kameran när jag kommit hem efter promenaden. Lite extra spännande eftersom jag inte granskat mer än några få filer efter inköpet i söndags. Jag väntar fortfarande på leveransen med minneskorten jag beställt men de är i alla fall på väg. Kameran rymmer både ett Compact Flash-kort och ett SD-kort.

Baksidan av en körsbärsblomma

Jag sitter instängd på kontoret denna helg och får vänta med att testa kamerahuset i något idrottssammanhang. Det bör dock vara en fotbollsmatch eftersom det funkar allra bäst som referens för mig. Tillsammans med mitt 300 mm-objektiv borde det bli ett kul test.

En lönnkvist där bladen nyligen spruckit upp

Jag önskar dig en ypperlig helg!

2 kommentarer:

  1. Fint med rapsfälten. Lönnkvist-bilden satt fint. Rävrumpan var bra, (men jag kom förstås lite närmare med min macrobild häromdagen). Närmsta bondgården har också gödslat åkrarna och det tar ett par minuter att cykla förbi där...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Äntligen får man den härligt gula färgen i landskapsbilderna. Rapsfälten tillför onekligen en härlig nyans till det frodigt gröna.

      Gödning kan lukta så man närapå blir yr. Som tur är försvinner stanken tämligen snabbt, någon timme och man kan andas igen.

      Radera