söndag 1 maj 2016

Månadens bild: Maj 2016

Den svartvita flugsnapparhanen dök plötsligt upp utanför huset. Han lämnade oss inte på flera dagar och det envist lockande tjatet efter en hona gick inte att undgå. Emellanåt satt han på framsidan av huset och andra stunder på någon av utemöblerna på baksidan. Så vitt jag vet lyckades han aldrig kalla till sig någon hona, inte på vår tomt i alla fall. För några år sedan hade vi varje sommar ett häckande par i en av våra fågelholkar men de har inte synts till de senaste åren. Så icke heller sommaren 2015.

Bilden är tagen på morgonen den 1:a maj 2015. Beteendet hos flugsnapparen var så märkligt att jag var tvungen att läsa mig till vad sjutton han kunde tänkas hålla på med. Mellan varven flaxade han till med vingarna till synes okontrollerat där han satt och tjattrade. Vad gör man inte för en partner?

Svartvit flugsnapparhane på vår uteplats

Bilden är tagen med min Canon 7D Mark II och 300 mm-objektivet. ISO 400, bländare f/2.8 och slutartiden 1/500 sekund. Den molniga himlen och halvmörkret under plasttaket i norrläge gav kanske inte någon lyster i bilden men däremot gav rabatten i bakgrunden lite extra färg.

2 kommentarer:

 1. Flugsnappare har jag aldrig sett i verkliga livet. Vet inte om de ens är stadsfåglar.
  Dock verkar han ha svårt med balansen. Känner igen stilen från mina år i grundskolan när det skulle gås balansgång på gymnastiken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser inte flugsnappare överallt men nog finns de bland husen här i kanten av Stigtomta. Kanske hittar de möjligheter även inne i Nyköping, längst ån borde de ha förutsättningar för att sätta bo.

   Det ser onekligen ut som om fågeln lider av balansproblem. Dock var vingflaxandet mer likt spasmer/tics. Ganska skumt faktiskt. Min egen grovmotorik och balansförmåga har aldrig varit något att skryta med så där kan vi ta varandra i hand. :-)

   Radera