torsdag 12 maj 2016

Lag- och porträttbilder för fotbollslag

Under inledningen av veckan fotade jag först flicklaget i Stigtomta IF där jag själv är en av ledarna. Det följdes av enskilda porträtt på spelarna. Med oss ledare blev det sisådär 33 personer. Tog hela träningstiden innan jag var klar. Gruppbilden är jag inte så där jättenöjd med då jag dumt nog valde att ta den med allt för solbelyst bakgrund. Jag kompenserade för detta i kameran men har fått efterbehandla bilden ganska mycket. Utöver detta fick jag också byta ut ett huvud på en spelare trots att jag tog mängder med bilder när alla var uppställda. Märkligt att det alltid ska vara någon som blunda eller göra något mindre smickrande på varenda bild man tar...

Stigtomta IF F02-04, 2016

Med gruppbilder har jag två grejor jag alltid försöker göra. Dels ta någon bild när inte en enda spelare är där de ska vara. Oordning och lätt kaos. Brukar kunna bli kul. Denna gång såg jag till att själva vara med på denna inför-bild eftersom jag också behövde fjärrutlösare då jag skulle vara med på den officiella bilden.

Herr Jansson i test-foto-tagen på Stigtomta IP

Den andra grejen jag gör är att be deltagarna om den värsta grimaschen de kan åstadkomma. Bilden med grimascher brukar inte vara lika bra som den efterföljande när alla skrattar åt varandra. Dessa bilder betraktar jag dock som interna så det tänker jag inte visa någon här i bloggen.

Under tisdagskvällen åkte jag till grannbyn Enstaberga där IK Tuns damlag håller till. Precis som ifjol hade jag lovat dem en gruppbild samt enskilda porträttbilder. Denna gång var det 32 spelare och 5 ledare. Mycket stora grupper vid båda fotograferingstillfällena med andra ord. Kul på många sätt!

IK Tun damlag, 2016

Gruppbilderna har jag tagit med mitt 50 mm-objektiv och bländare f/6.3. Det blir skarpt så att det räcker på det avstånd det handlar om. Tun-tjejerna var fler än jag räknat med och kanske skulle det funnits lite mer plats för ett par av ledarna uppe på den bänk där den bakre raden spelare står. På så sätt hade inte gruppen blivit så utdragen i sidled.

Inför-bilden på IK Tun är jag nöjd med. En Lars Norén-inspirerad scen.

Sedan ifjol har jag hittat ett koncept för de enskilda porträttbilderna där jag använder min 5D Mark II och mitt 135 mm-objektiv. Bländare f/4.0 och stående format där spelarna avbildas i halvfigur för att passa hemsidornas presentation som allra bäst. Mängden spelare som ska fotas på kort tid gör fotograferingen en aning industriell och tyvärr finns inte riktigt minuterna som behövs för att göra de mer obekväma foto-objekten lite mer avspända framför kameran. Den som är duktig porträttfotograf fnyser säkert åt min syn på detta men jag är inte varken duktig eller van att lotsa objektet vid porträtt-situationer.

Min egen dotter Lovisa får illustrera hur jag valt att ta de enskilda bilderna

Nu ska jag sitta en stund och redigera IK Tuns porträttbilder. Kvällsnöje!

2 kommentarer:

  1. Låter som ett bra sätt att ta många porträtt på kort tid.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med en tydlig markering i gräset där spelaren ska stå, snabb instruktion kring hur armarna ska vara och ett tillägg att jag tar flera bilder för säkerhets skull så tar det inte lång stund per spelare. Effektivt så att det förslår :-)

      Radera