tisdag 24 maj 2016

Bärstakärret en försommarkväll

Med glesa mellanrum har jag de senaste åren besökt Bärstakärret utanför Stigtomta och berättat om det i bild- och textform. Oavsett årstid har det varit intressanta besök och strålande naturupplevelser. Nu har jag också läst lite mer om hur kärret har uppstått och du kan ta del av detta via denna länk till Länsstyrelsens information.

En närgången titt på spången som tar dig torrskodd ut över Bärstakärret

Inspirerad av det sommarlika vädret och i behov av frisk luft och lite återhämtning valde jag att ta den korta turen till Bärsta under tisdagskvällen. Jag parkerade bilen vid badplatsens parkeringsplats och började min miniexpedition med att gå ner till stranden. Det visade sig att man röjt och breddat sandstranden som de senaste åren blivit allt mer igenväxt. Trevligt.

Kvällssolen kastade långa skuggor över Bärstabadets frodiga gräsmatta
Bärstabadet har till denna sommar en betydligt större strandremsa

Jag satt en stund och tittade på en sädesärla som jagade insekter över vattenytan. Min önskan om att den skulle komma nära mig kom på skam. 300 mm-teleobjektivet och telekonvertern (gav ungefär 420 mm brännvidd) räckte inte till för några tajtare fågelbilder denna gång.

Sädesärlan satt och spanade en stund på ett gammalt vasstrå
Fågeln hade många insekter att jaga över Yngarens vattenyta
Några tranor drog fram i kanten av sjön

Jag styrde stegen längst gångstigen nära strandkanten för att komma fram till kärret. Det var betydligt blötare än jag trott och mina joggingskor klarade givetvis inte av att hålla vätan på utsidan utan relativt snabbt var strumporna genomsura.

Alarnas löv är nu fullt utslagna

När jag kom fram till Bärstakärret lyste det av lila blommor. En väldigt vacker syn och jag ägnade en god stund åt att fota dessa blommor med samtliga tre objektiv jag hade med mig. När jag kom hem konstaterade jag att jag inte hade en enda bild på hela växten vilket gör att jag inte riktigt kan avgöra vad det är för sort. En artbestämning hade varit lättare om jag fått med den nedre delen av växten på bild och nu kan jag endast gissa utifrån mina taffliga försök att bläddra i floran hemma i bokhyllan. En halvkvalificerad gissning ger att det kan vara majviva.

Bärstakärret har just nu en lila ton av alla fina blommor


Till och med i glipan mellan spångens brädor tittade blommorna fram

Det var inte de svåridentifierade lila blommorna som växte. Mer blomster är att vänta. Och det stod ganska tätt med ängsull (?) som gav det lila havet variation med sina vita små tussar.

Ängsull
En av Bärstakärrets mer frekventa växter denna tisdagskväll i slutet av maj

Jag riktade kameran mot en hel del annat också. Lövskogen som omgärdar kärret sjöd av fågelliv men de ville inte visa sig för mig. Jag var redo med teleobjektivet men det hjälpte inte. Någon annan gång, kanske.

En spindel har haft jaktlycka
Vass gör sig alltid bra på bild

En sista titt mot kärret och sjön innan jag gick tillbaka till parkeringen

Jag är så nöjd med det senaste kamerahuset. Jag upplevde för första gången kombinationen med teleobjektivet och telekonverter som ganska vettigt. Jag har varit ganska tveksam till detta tidigare efter några försök med de andra kamerahusen. Hur som helst klev jag in i bilen och valde att åka runt på Hallavägen innan jag var hemma igen. Kanske skulle det stå något rådjur inom fotoavstånd?

Jodå, ett rådjur behagade visa sig i kanten av ett fält

En härlig kväll. Vädret ska skifta till det sämre och jag är glad att jag hade sinnesnärvaro nog att njuta av vad naturen hade att erbjuda denna tisdag i slutet av maj.


På återhörande!

4 kommentarer:

 1. Måste ha varit en fin kväll. Brädbilden gillar jag, vassbilden var förstås vass. Hoppas att meteorologen har lite fel om kylan och allt regn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tog 5 bilder med mindre variationer när jag lagt mig tillrätta på spången. Tillsammans gav magläget och vidvinkligaste brännvidden (17 mm) ett mer spännande perspektiv än om jag stått upp och fotat denna vy.

   Vassvippan fotades med solens blänk i sjön som bakgrund. Det blev stor skillnad mot bilden jag tog på samma vippa där endast annan vass fanns i bakgrunden och gav en slät, beige fond.

   Visst vore det trivsamt om slår fel men det ser inte direkt lovande ut. Fotbollsmatch med flicklaget ikväll och vi får nog gå därifrån med blöta kläder och skor...

   Radera
 2. Svar
  1. Du har absolut rätt. Jag valde dock en promenad i närområdet så Bärstakärret får vänta lite till på nästa besök.

   Radera