söndag 8 maj 2016

En timmes väntan på Kungsholmen

Ja, jag har inte glömt att jag var i Stockholm så sent som förra helgen. Idag har jag varit där på nytt. Söndagens besök varade dock inte längre än 2,5 timmar.

Det var dit jag skulle, Kungsholmen

Jag bestämde mig under fredagens sena eftermiddag att jag skulle till Kungsholmen. Målet var att genomföra en begagnat-affär av ett kamerahus. Sedan mer än 1,5 år har jag bestämt mig för att få tag på ett Canon 1D Mark IV och därefter har jag dels väntat på att priserna skulle bli de rätta samt att ett tillräckligt välbevarat exemplar skulle dyka upp bland annonserna på Fotosidan.se.

Tulpaner på Kungsholmen

Jag känner att det finns flera saker att förklara i detta. Först och främst varför jag snöat in på ett gammalt Canon-hus som troligtvis de flesta skulle vända ryggen. Efter att ha ägt en 1D Mark III i fyra år har jag imponerats över bildfilerna som kommer ut ur denna lågupplösta stenålderskamera. Min gamla kamera är den näst sista generationen från Canon med sensorstorleken APS-H (inte crop-kamera som de vanligare APS-C och inte "fullformat"). Jag vill helt enkelt ha den sista generationen av denna sensorstorlek och mig gör det inget att allt i övrigt är lite omodernt med detta hus. Alltså suktar jag efter 1D Mark IV.

En modern vy av Stockholm

Jag räknar kallt med att ISO-egenskaperna ska räcka i 1D Mark IV för att fota i Nyköpings delvis dåligt belysta inomhusarenor kommande vinter. De borde vara ungefär där min avsevärt modernare 7D Mark II är men det är inget jag kommer att testa ordentligt förrän om många månader.

Kajakpaddlare i kanalen vid Kungsholmen

Jag hade hoppats att begagnatpriserna skulle kommit ner till 10-11000 kronor men så har det inte blivit ännu mer än på ruskigt slitna exemplar. Canon har ju släppt både 1D X och 1D X Mark II. Alltså har jag betalat liiiite mer än jag tänkt men tålamodet tog slut och jag klarade inte av att vänta när jag fick hugg på en välvårdad kamera som "bara" gått 32000 exponeringar.

Promenadstråket längst norra delen av Kungsholmen trafikerades av fler än undertecknad

Dagens Stockholms-resa kom hastigt på och innebar tyvärr inte tågresa utan buss. (Bil bara vägrar jag att köra i Stockholms centrala delar eftersom staden är ett konstant vägbygge sedan åtminstone 40 år tillbaka.) Jag bokade biljetter med Flygbussarna som går från Skavsta till Stockholms Cityterminal på 1 timme och 20 minuter. Ungefär samma pris som tåget och bara marginellt längre restid. Tågtiderna var ganska ruttna på söndagar mellan Nyköping och Stockholm så det fick bli bussalternativet istället.

Vy från Kungsholmen över kanalen

Jag kom till Stockholm en timme innan avtalad tid med säljaren av den begagnade kameran. Sommarvädret (!) tillät att jag utforskade Kungsholmen som jag inte kan minnas att jag varit på tidigare. Jag stretade iväg på norrsidans promenadstråk och njöt av både solen, värmen och de vackra omgivningarna. Förvisso svettades jag ymnigt om ryggen bakom kameraryggsäcken och vattnet i kanalen var skitigare än ett gödseldike på landet samt trängseln på gångbanan var mer än lovligt uthärdlig med alla mer eller mindre usla joggare som var ute på sin morgonrunda.

Fantastiskt mysigt koloniområde med fantastiskt fasansfull fond
Pittoresk förgrund och pitt-hemsk bakgrund

En halvtimme västerut på Kungsholmen följdes av en halvtimme tillbaka. Affären med kamerahuset gick snabbt och lätt (tack till både säljaren och Swish) och jag hade en timme på mig innan bussen skulle ta mig tillbaka till Skavsta utanför Nyköping. Hittills är bilderna i inlägget tagna med min 5D Mark II och mitt 50 mm-objektiv. Som jämförelse mellan "fullfomatssensorn" i 5D och sensorn i 1D Mark IV kan jag visa följande två bilder (inte tagna från exakt samma punkt men nästan i alla fall):

Stockholms Stadshus med 5D Mark II och 50 mm-objektiv
Stockholms Stadshus med 1D Mark IV och 50 mm-objektiv (ger ungefär x 1,3 i "förstoring")

Jag hann knäppa ett litet, litet antal bilder med min nya kamera på vägen mot Cityterminalen. Ett par av dem får avsluta detta inlägg. Senare på söndagskvällen hann jag ta en kortare promenad hemmavid med kameran men de bilderna sparar jag till ett kommande inlägg.

Kungsholmen bakom de nyknoppade bladen i majvärmen
Kungsholmens modernare bebyggelse i bakgrunden

Ett födelsedagskalas senare och åtskilliga tusenlappar fattigare sitter jag nu och ser i kors av trötthet framför datorn. En händelserik dag är till ända och en mastig vecka är att vänta. "Bit ihop och kom igen då" som Rally-gänget sjöng en gång för länge sedan :-)

2 kommentarer:

 1. Ännu en Canon till samlingen! Du fick en fin sommarpromenad på Kungsholmen. Antar att det får bli pölsa i ett par månader nu...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är så det är med kamerasystem, man blir ganska fast i det man en gång väljer. Förmodligen skulle mina val varit annorlunda idag om jag skulle börja från noll men nu är jag ändå nöjd med det märke jag har och inbillar mig bara ibland att gräset är grönare på andra sidan. En bra bild handlar i väldigt liten utsträckning om vilken utrustning man valt. Tycker jag.

   Om jag skulle riskerat att få äta pölsa/nudlar/fiskpinnar i några månader p.g.a. ett kameraköp skulle jag garanterat lyckas hålla prylbegäret stången. :-)

   Radera