söndag 22 maj 2016

Sprinttävling ur ett fotografiskt perspektiv

Under lördagen spenderade jag tid för andra gången i mitt liv vid Björshultsbanan som ligger utanför Nyköping. Björshult är kanske mest känt som området där Nyköping har sin sopstation. Jag har under min uppväxt haft ganska nära till platsen fågelvägen. (Sedan 60- och 70-talet har gudskelov synen på sophantering ändrats en hel del.) Anledningen till mitt besök vid motorstadion? Jo, det var en deltävling i Svenska Sprintserien som lockade ut mig till damm och gassande solsken.

Startrakan på Björshultsbanan
Tre bilar på Björshultsbanans startplatta

För exakt ett år sedan besökte jag Björshultsbanan för första gången i mitt liv. Då var det en rallycrosstävling som blev min premiär. Vanligaste tävlingsformen förutom rallycross är annars folkrace men det är en motorsportgren jag ännu inte försökt mig på att fotografera.

En depåplats i all enkelhet

Det hårda ljuset från en högt stående sol är en utmaning. Kolsvarta skuggor och utfrätta partier av ljust i karosserna på bilarna. Hur som helst såg jag till att fota från 6-7 olika positioner så att det blev variation i bilderna. Det var trots allt inte mer än ca 50 ekipage som deltog i tävlingen.

En gammal PV var definitivt den coolaste bilen i sprinttävlingen

Jag fick chansen att fota från innerplan denna gång. Jag har att tacka SMK Nyköpings Kjell Pettersson för den möjligheten. Och äntligen fick jag nytta av min knallgula reflexväst som jag alltid har i min sportfotoryggsäck. Ett krav för att vara på motorstadions innersta delar. Här nedan följer två bilder på samma krön varav den första är fotad från utsidan av banan högst uppe i en trappa och den andra bilden är tagen från innerplan och i höjd med det asfalterade backkrönet.

Fotat från utsidan av banan
Fotat från innerplan

Jag plockade med mig mina två 1D-hus. På Mark III varvade jag två zoom-objektiv, vidvinkelzoomen 17-40 mm och normalzoomen 24-70 mm. Översiktsbilder på banan och depåbilder togs med dessa kombinationer. På min Mark IV hade jag huvudsakligen mitt 300 mm-objektiv men testade även telezoomen 70-200 mm när jag skulle försöka mig på att panorera för fartkänslans skull i några bilder.

Så här tajt blev det med 300 mm-objektivet på vissa ställen
Försök att panorera med 70-200 mm-optiken och mitt enbensstativ

Särskilt mycket action vet jag inte om det blev. Tävlingsformen innebar att bilarna körde en och en. Varvtiderna gav i slutänden placeringar i en mängd olika klasser. De tävlande bilarna var antingen rallycrossbilar eller rallyfordon. Lite kul med en blandning, kan jag tycka.

En rejäl avåkning blev det och med nöd och näppe fick jag med den på bild

Jag stannade kvar tills prisutdelningen genomfördes. Ingen av de 5 fullföljande hemmaåkarna kom på någon framskjuten placering och det innebar att jag hade liten koll på de segrande åkarna från framförallt Bergslagen-området.

Prisutdelning efter flera timmars körning på Björshultsbanan

Med solbränd flint och dammig fotoutrustning åkte jag hem, nöjd och belåten. Jag är verkligen inte duktig på motorsport men tycker verkligen om att titta till den då och då. Ljudet, lukten, farten och människorna ger mycket positivt tillbaka för den tid jag avsätter.

Blomfotografering under motorsport-tävlingen

Den kritiske betraktaren av mina bilder ser givetvis att fartkänslan saknas. Extremt kort slutartid ger detta och tids nog kanske jag bemästrar både panorering och kamerainställningar bättre som lyfter fram motorsporten på bästa sätt. Jag vill helst fota på största möjliga bländaröppning och under lördagen gav ISO 100 och f/2.8 slutartider mellan 1/1000 s och 1/2000 s vilket är för snabbt för att ge rörelseoskärpa i hjulen. När jag panorerade testade jag 1/30 s och blev tvungen att ställa bländaren på f/22.

Bildgalleriets 123 bilder hittar du här.

Ännu en erfarenhet rikare.

4 kommentarer:

  1. Panorera med stativ låter lite krångligt. Alltid kul med avåkningar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja, för att inte kameran ska röra sig annat än i sidled är nog ett enbensstativ bra vid panorering. I annat fall skulle det nog bli ännu svårare för mig i alla fall.
      Det var någon bil som drog sidan längst en hög jordvall vid varvning men annars var det behärskad eller överförsiktig körning som visades upp. Jag tror det var en del nybörjare med som inte kört så mycket tävlingar tidigare och då kör man nog inte med plattan i mattan. Tävlingsformen är tillåtande för nybörjare.

      Radera
  2. Jag får väl testa med stativ någon dag. Innan jag tog upp fotografering som hobby så besökte jag Högstabanan ett par gånger, nu önskar jag förstås att jag hade haft en kamera på den tiden. Banan ligger för övrigt mitt ute i ett fint naturlandskap, granne med Tyresta nationalpark och andra fina naturområden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag inbillar mig att ett enbensstativ åtminstone minimerar risken för rörelser i höjdled vilket annars borde hända om man panorerar handhållet. Sedan har givetvis vald slutartid stor betydelse för utfallet.
      Det låter som om Högstabanan ligger bra till, betydligt mer lockande än bredvid en kommunal soptipp. :-)

      Radera