lördag 15 oktober 2016

Varierad fotografering för Gripen HC

För några veckor sedan var jag ombedd att fotografera lagbild samt spelarbilder åt ishockeylaget Gripen HC i Nyköping. Jag har gjort det en gång tidigare och tvekade inte att ställa upp när de ett år senare bad om hjälp. Nu när laget som nykomlingar startat årets seriespel i division 2 Östra B kan jag visa bilderna som även finns på deras hemsida.

Lagbild för Gripen HC säsongen 2016/17

Lagbilden är tagen på isen i Rosvallas nyare och större ishall. Jag har använt mina två nyinköpta studioblixtar. Inget märkvärdigt utan fotat straight on. Den viktiga detaljen var att formera laget i tre nivåer vilket gör att det inte blir för utdraget i sidled. Den bakre raden står på bänkar, mittenraden står på isen och den främre raden sitter på ytterligare fler bänkar.

Det var betydligt värre med de individuella bilderna...

Lagkapten Johan Norberg i Gripen HC

De individuella bilderna har tagits i ett litet trångt rum i anslutning till lagets omklädningsrum i Rosvallas katakomber. 24 spelare och 7 ledare har denna gång fotograferats. Av praktiska skäl är det lilla massörutrymmet lämpligt då spelarna kan dra på sig matchstället i omklädningsrummet och sedan en efter en kliva in framför kameran. Av fotograftekniska skäl är det nästan helt omöjligt. De ljusgula väggarna smittar av sig och rummets minimala storlek gör att blixten med softbox står jättenära objektet som ska avbildas. Stativet med kameran får stå i dörröppningen och flyttas varje gång någon ska in eller ut ur rummet. Det är bara att lösa uppgiften utifrån rådande omständigheter.

Dagarna efter lagfotograferingen var det dags att ta det jag kallar promotionbilder. Det heter säkert något annat men jag kan inte komma på något bättre namn och kan inte terminologin. Gripen behövde bilder för att illustrera matchprogram, tidningsannonser, sociala media m.m. De hade dessutom behov av att visa de plagg som tagits fram som säljs i supportershopen.

En uppställning framför kameran med Gripen HC:s ledare Magnus Eriksson

Även denna gång hade jag nytta av mina studioblixtar. Bilden här ovanför och de kommande bilderna kan och bör bearbetas efter syfte och plats de ska visas på. Min redigering är minimal och bara för att visa bildens ursprungsskick så hyfsat som möjligt.

Spelaren Ludwig Bladin agerade kepsbärande modell med den äran
Adam Thim fick visa den nya mössan (och jackan)

Bilderna som togs till reklamändamål var riktigt kul att fota. Vi hade behövt mer tid för att ta olika typer av bilder på spelare som poserar på olika sätt och det kanske blir av senare under säsongen (när de olika varianter och spelare vi fotade första gången är uttjatade och överanvända).

Jubelbild med några av Gripens spelare

Efter några omgångars seriespel gjorde jag under fredagskvällen det första besöket i Lilla hallen på Rosvalla för att bevaka en av Gripen HC:s matcher. Jag valde en match där de mötte en toppkonkurrent. Rosvallas gamla ishall har tidigare haft fullständigt usel belysning. Vart och vartannat lysrör har varit trasigt och de som funkade lyste med gult och svagt sken. Till denna säsong har all belysning och det gjorde verkligen enorm skillnad. Något man märker när man som fotograf ställer in kamerorna för att få bra bilder.

Bild från Gripens möte mot Tyresö Hanviken den 14/10 -16

Jag kunde nu ställa kameran på ISO 3200 för att få en slutartid på 1/800 sekund (och full glugg på objektivet vilket innebär f/2.8). En riktig lyx med så pass lågt ISO när en inomhussport ska dokumenteras!

Ihopslag på isen

Det var också premiär för mitt nyinköpta 70-200 mm-objektiv i sportsammanhang. Jag är nöjd, mycket nöjd. Det levererar nog ungefär 10-15% bättre än mitt tidigare 70-200 mm-objektiv och det var vad jag hoppades på när jag köpte det.

Jag avslutar med en bild tagen då laget gjorde entré på isen i samband med match. De kom ut genom avbytarbåsets dörr och det innebär att det är precis bredvid den plats där jag står och fotar under matchen. Med mitt 24-70 mm-objektiv fick jag den brännvidd som behövdes och sedan var det bara att chansa med de manuella inställningarna och seriematning för att kanske få en bild som funkade i det blinkande ljuset.

Entré inför seriematch

Det finns mycket att skriva om ishockeymatchen och hur det är att stå i Rosvallas Lilla hall och fota. Det blir i ett annat forum (Lokalsporten.se) och därmed sätter jag punkt för Gripen HC i denna blogg för denna gång.

2 kommentarer:

 1. Många olika typer av sportbilder här. Hockeyspelarna ser nog lite kralligare ut om dom får stå med armarna i kors, fast då ser man förstås inte det store G:et. Är det ISO 6400 som gäller på isean annars?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Armar i kors över bröstkorgen har jag testat på flicklaget i fotboll. Det blir en ganska kaxig pose som passar de flesta samtidigt som jag lärde mig att vissa inte alla KUNDE stå med armarna i kors! Alla skydd och som du påpekar den viktiga loggan på ishockeytröjorna förhindrade den armföringen. Jag tyckte det blev bäst med armarna i sidorna men vet inte hur andra löst detta med ishockeyporträtt.

   I matchsituation med det nybytta ljuset i ishallen kunde jag klara mig på ISO 3200. Tidigare var det oftast ISO 6400 som krävdes för att få en slutartid på 1/640 s. Jag kunde tänka mig att gå ner till 1/500 s för att få ett lite lägre ISO-värde tidigare säsonger.

   Radera