fredag 30 december 2016

Byggprojekt i byn

Den blyertsgråa himlen under torsdagen i kombination med det icke-vintriga landskapet som alla plusgrader bidrar till är inte direkt fotogensikt. Mellandagspromenaden med kameran fick därmed ett helt annat syfte än att fånga den uteblivna skönheten i omgivningarna. Dokumentära bilder av nutiden är inte att förakta, särskilt nu när Nyköpings kommun beslutat sig för att bygga en ny skola i Stigtomta. Det är ett stort projekt som påverkar fler än 300 elever och det har pågått under flera år i planeringsstadiet.

Skolvägen är delvis avstängd sedan någon månad tillbaka
De vita B- och C-husen ska rivas

Efter många turer har det bestämts att den nya skolan ska byggas där den gamla skolan är placerad. Det funkar ju inte om det samtidigt ska bedrivas undervisning. Alltså har man valt att uppföra temporära barackbyggnader där idrottsföreningens grusplan en gång låg. Dessa barackbyggnader kompletterar de redan uppförda barackerna som behövts sedan tidigare eftersom skolan och förskolan redan varit för trångbodda.

Än så länge är det "bara" vatten och avlopp som grävts ner
Skolans gymnastiksal sägs förbli orörd. Som idrottsnörd hoppas jag på en ny!

Nere vid vändplanen är det stora byggprojektet för stunden. Det är där man ställt upp tvåvåningsbarackerna. Den stora längan ger verkligen ett rejält intryck på omgivningarna. Jag slänger in ett par bilder som jag tog för många år sedan då barnen åkte skridskor där nu barackerna står. Idrottsföreningen har spolat is här sedan urminnes tider (en gång sägs det ha funnits en riktig ishockeyrink också).

Till höger i bild ses Stigtomta IF:s gula bollbod
Den nya temporära skolan växer fram bredvid 11-mannaplanen
Där har ett par försäsonger genomförts en gång i tiden
Skridskoisen kan inte spolas här längre. Bilden tagen den 30/12 2009.
Det var definitivt mer vinter för några år sedan. Fotot från den 30/12 2009.

Jag ska försöka att hänga med och fota vid några fler tillfällen när den nya skolan växer fram. Om det är möjligt att komma åt området. Vår yngsta dotter går i femman nu och jag kan inte tänka mig att hon får nöjet att gå i en nybyggd skola. Däremot får hon vara med om den bökiga byggfasen. (Nu påverkas hon inte så mycket eftersom hon har sitt klassrum i en av de tidigare uppförda barackerna som ska stå orörd under byggtiden.)

Promenaden fortsatte från skolområdet till OK Hällens klubbstuga och motionsspår. Eller snarare det som varit "deras" motionsspår i många år. Marken har genomgått ett arvsskifte och avstyckning (om jag har all fakta rätt) och nu pågår ett bygge av en hästgård där spåret en gång passerat. Det blir nog finfint när det blir klart, under byggnationen är det aldrig särskilt vackert eller inbjudande.

OK Hällens stora grusparkering med ena änden av det tidigare motionsspåret rakt framför oss
Spåret har förvandlats till en väg upp mot den nya fastigheten
Husgrunden förbereds och garaget (?) är delvis uppfört i bakgrunden
En bra plats för byggprojektmöten ;-)

Vi (jag och Lovisa) fortsatte vår promenad förbi Stigtomtas trädgårdstipp och förbi Parken. Vid Parken har Stigtomta IF sina 5-mannaplaner (och sålde av mark där för några år sedan till det som blev Café Pottan). Tyvärr har vi fyrbenta vandaler i vår närhet vilket blir ett bekymmer i vår...

Vildsvinen har vänt på fotbollsplanen vid Parken i Stigtomta

Ibland blir det enbart dokumentära bilder, precis som i detta inlägg. Jag kan ärligt säga att jag inte skulle ha fixat något "snyggare" hur jag än försökt. Inte ens med macroobjektivet och kort skärpedjup hade jag kunnat greja något tilltalande denna gång. Jag är ändå nöjd med att jag fotat det jag fotat eftersom det blir intressanta bilder när det gått några år.

7 kommentarer:

 1. Lite min typ av bilder det här. Alltid intressant med platser i förändring. I Handen rev man en skola i höstas för att dagen efter börja planeringen med den nya som byggs där den gamla stod. Nya hästgårdar verkar dyka upp både hos dig och mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den nya skolan är efterlängtad. Inte för att den gamla skolan är dålig, tvärtom, men själva byggnaderna håller inte måttet ur miljöhänsyn. Dålig luft och annat har drabbat de gamla husen. Alla våra fyra barn har gått där och jag själv tilltalas av utomhusmiljön med grönytor, skog m.m. runt knuten. Jag kan verkligen tala mig varm för Stigtomta Skola trots att jag inte gått där själv.
   Hästägandet skjuter verkligen i höjden. Det är inte helt okontroversiellt med detta bygge men för egen del tycker jag det ser ut att ha potential och bli supermysigt när det blir klart.

   Radera
 2. Fina bilder Lasse! Fast vi föredrar "paviljonger" istället för "baracker" då dessa byggnader, både befintliga och nya, garanterat är de fräschaste lokaler vi har fram till nya skolan står klar. :) Då låter baracker mer som ett nerköp än förbättring. Bra att du dokumenterar nutiden, nog så viktigt där den nuvarande vyn över skolgården snart kommer att se annorlunda ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Mattias, det har inte varit min avsikt att racka ner på "barack-byggnaderna". Ett par av mina barn har gått på Tängsta där de har en sådan lösning och minstingen Alva går ju i skolans nuvarande "barack". Det har varit mycket finare i dessa hus än det varit i de befintliga lokalerna. Nytt och fräscht, golvvärme och andra faciliteter som saknats i de intilliggande äldre huskropparna. Paviljong må vara ett sätt att uttrycka det på för att få bort en eventuell nedklassning. Men är inte paviljong något helt annat egentligen? Och de ska väl bort så småningom?

   Jag ska försöka återkomma till skolgården några gånger. Igår var ju skolbarn ute och lekte så jag får passa på under en helgdag då det inte är någon verksamhet igång. (Med hänsyn till att det inte är tillåtet att fotografera inne på skolområdet när barnen är där.)

   Radera
 3. Stämmer att den nog är för stor för att räknas som paviljong. 😊 De tas nog bort när nya skolan står klar. Max tio år tror jag ett bygglov gäller för en sådan provisorisk byggnad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillade din bild på paviljongen bättre. Den hade så himla snygg skylt på taket 😄

   Radera
 4. Tio sekunder filmning, 2h redigering. 😊

  SvaraRadera