tisdag 27 december 2016

Onödigt äventyrligt Oxelösundsbesök

Min enda riktiga plan för de semesterlediga mellandagarna var att se till att vara utomhus. Få frisk luft. Det känns som om bristen på detta de senaste månaderna bidragit till de två förkylningarna jag haft den senaste tiden. Nu visar det sig att jag generöst gett bort den senaste förkylningen till hustrun som ligger nedbäddad med en febertermometer i ena mungipan och en pappersnäsduk intryckt i näsborrarna. Varsågod.Annandag jul tillbringades utomhus under ett par timmar när Katrineholm Bandy mötte Jönköping Bandy i en allsvensk match på Backavallen i Katrineholm. Mycket mer traditionsbundet än annandagsbandy blir det väl inte? Jag har aldrig sett bandy på annandagen tidigare men nu gjorde jag slag i saken och ångrar mig inte för en sekund.

Katrineholm vann över Jönköping med 3-2

Under tisdagsförmiddagen formade jag en plan för de närmaste timmarna. En av kameraryggsäckarna packades och jag gjorde ett halvhjärtat försök att locka de skollediga barnen att följa med. Nej, det gick inte så vidare bra. En försvann med en kompis och den andre skylde på en ömmande fot. Jo jo, bara för att vi skulle ta en promenad samt känna på efterdyningarna av stormen Urd behöver man väl inte simulera skador...Jag åkte till grannkommunen Oxelösund. Första stopp blev Femörehuvud. Givet mål är fyren och fyrvaktarbostaden längst ut där land, hav och himmel möts. De byiga västliga vindarna var inte så dramatiska som man skulle kunnat tro. Det är värre för oss på ostkusten om det tutar i från öst eller sydost.Många med mig besöker Femörehuvud regelbundet. Jag själv tenderar att ta exakt likadana foton varje gång jag är där. Kanske borde jag ta mer inspiration från andra fotografer som visar sina alster därifrån och därmed försöka komma hem med solnedgångs- eller nattbilder som omväxling?! Nu är bilderna bara en liten del av nöjet med att åka ut på Femöre och jag uppskattar klipporna, himlen och havet långt mycket mer än vad jag kan återge på bilder.

Ett försök att göra något annorlunda i efterbehandlingen
Många besökare vid fyren och fyrvaktarbostaden på Femöre under tisdagenSkuggan av Femörefyren har slagit sig till ro på bänken vid väggen till fyrvaktarbostaden

Jag knallade tillbaka till bilen efter att ha "knuffat mig fram" bland alla människor som tänkt samma tanke som jag vad gäller sysselsättning denna tisdag. Istället för att svänga tillbaka in mot Oxelösund valde jag att åka ut till fiskehamnen på Femöre. Där finns både fiskebåtar, gästhamn, restaurang och en dramatisk närhet till den tunga industrihamnen i Oxelösund. De västliga vindarna låg också på hårt när jag gick och fotograferade båtarna som lossades i hamnen vilket nästan fick min stickade mössa att blåsa av huvudet på mig. Håll i hatten, där var ju Urd!
Sjökrogen Sailor till vänster

Om du tittar noga på nästa bild så kommer du att se Gamla Oxelösund i bakgrunden framför fartygets för. Dit tog jag mig som nästkommande resmål, även detta är en plats jag varit på många gånger tidigare och givetvis tog jag ett par bilder som redan fotograferats tiofalt tidigare.

Gamla Oxelösund till höger om fartygets för
Till vänster om fartygets för kan man ana fiskehamnen på Femöre
De charmiga småbåtsbryggorna vid Gamla Oxelösund

Jag stannade till och åt en välsmakande hamburgare på Camilla & Puttes, fick lunchsällskap av en ytterst trevlig motorentusiast jag stött på vid tävlingar tidigare i år, och sedan begav jag mig till Ica på Järntorget. Givetvis fastnade jag i lokaltidningens garn innan jag hann in i affären och det innebär att jag dyker upp i tidningen inom kort där jag ger min syn på nyårsfyrverkerier. Sådärja, nu blir jag väl osams med varenda hundägare i bekantskapskretsen...

Nya äventyr väntar runt hörnet, solsken utlovat även under onsdagen och då får vi ser vart kameran tar mig.

2 kommentarer:

  1. Jag känner vinden in i märgen! Det blir väl ofta så att man tar samma promenadväg vid varje besök. Men alltid kul med en fyr. Sista bilden med bryggorna gillar jag skarpt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oxelösund är kontrasternas stad. Vidunderliga vyer med havet som motiv men också en av landets tyngsta industrier. Det finns några favoriter att fota och tyvärr lyckas jag inte variera mig när jag är där.

      Radera