söndag 4 december 2016

Kristallen den fina

Den gamla visan från Dalarna inleds med strofen "Kristallen den fina som solen månd skina". Nej, solen sken inte idag. Och kanske tack vare detta var just kristallerna närvarande. Den molnfria nattens kyla övergick till mer råkall fuktighet under söndagen för att sedan glida över i temperaturer straxt över nollan. Då var också iskristallerna ett minne blott.

Hemma i trädgården var bl.a. rosenspiréan täckt av kristaller
Likaså var hortensians kvarvarande blad fostiga
Lavendelns uttorkade blommor är fina

Över det gråa landskapet låg ett dis som skänkte en viss mystik. Decembersöndagen tog inte för sig, den var snarare mycket lågmäld och försiktig. Andra advent bjöd på lugn och ro vilket inte satt i vägen efter lördagskvällens festligheter i idrottsföreningens regi. Julfesterna avlöser varandra för närvarande och kommande helg spänner vi bågen på nytt men i ett helt annat sällskap.

Gran
Vass
Tall

Jag gick längst TGOJ-banans södra sida och njöt av det öppna landskapet mot Hallbosjöns spets. Det är ett vackert stråk och den lilla grusvägen har en charmant mittremsa av gräs, precis som små grusvägar ska ha.

Landskap sydväst om Stigtomta
Detta alträd i kohagen vid vägs ände är en favorit

Jag hade macro-objektivet på kameran eftersom jag gärna ville fånga frostens kristaller i det intima landskapet. Men även de vidare vyerna går utmärkt (tycker jag) att fånga med 100 mm brännvidd.


Det fick bli en svartvit dag idag. Bilderna var nästan förutbestämda att landa i gråskalans värld. Det finns färg här och där i naturen i december men det är inget prunkande överflöd.

Grannens berberis
Nyponen fick, trots sin brandgula färg, finna sig i den svartvita konverteringen

Det finns flera saker kvar att göra på mitt söndagsschema. Dags att sätta tänderna i någon av punkterna innan klockan blir för mycket. Ha en fortsatt fin andra advent!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar