måndag 20 februari 2017

Storpublik i februarisolen på Rosvalla

Så har ännu en helg passerat. Om du enbart läser av antalet blogginlägg från mig de senaste månaderna så är det lätt att tro att jag inte fotar särskilt ofta numera. Det är inte helt sant, jag håller i någon av kamerorna lika många timmar som tidigare. Det är bara det att jag inte fördelar fotograferandet på dagliga promenader särskilt ofta. För tillfället.

Precis som mitt senaste inlägg (om Gripendagen) är detta blogginlägg inte skrivet för att i detalj berätta om fotbollsmatchen mellan Nyköpings BIS och Hammarby IF. Den skriver jag om i ett annat forum, Lokalsporten.se, medan jag här tar upp det fotografiska perspektivet på händelsen. För övrigt vann Hammarby med 3-2 (3-1) och gruppspelet rullar nu vidare med ytterligare två matcher innan vi vet vilket lag som tar sig vidare i Svenska Cupen anno 2017. Här är i alla fall länken till bildgalleriet från matchen>>>

Svenska Cupens gruppspel inleddes för Nyköpings BIS med hemmamatch mot Hammarby IF (klicka på bilden!)

Lördagen den 18/2 var det dags för stormatch på hemmaplan för Nyköpings BIS. Vår division 1-klubb har lyckats med bedriften att ta sig till Svenska Cupens gruppspel, precis som 2013 då IFK Göteborg var på besök, och denna gång inleddes gruppspelet med match mot Hammarby IF. Bajen är nog den förening i landet som har de mest hängivna supportrarna. Det finns gott om Bajen-fans i Nyköping och det är dessutom nära mellan Stockholm och Nyköping.

Den temporära ståplatsläktaren på ena långsidan var proppfull
Bajen-klacken bjöd på härlig fotbollsstämning i Nyköping

Nyköpings BIS hade mycket att styra med innan denna cupmatch. Att bygga upp en tillfällig läktarkonstruktion bredvid en av Rosvallas konstgräsplaner var bara en del av arbetet. 2800 åskådare kunde man till sist erbjuda plats. Huvuddelen på ståplats, kompletterat med några hundratal sittplatser (också på temporära läktare).

Läktarsektionerna plockas ner efter Hammarby-matchen och skickas till VM i Lahti

Säkerheten med ett par tusen tillresta storstads-gäster var nog en av de större frågorna för arrangören. Nyköpings BIS ansvarar för det som händer på arenan i samband med en match på hemmaplan. Tyvärr är detta en stor fråga i dagens samhälle och element som inte har så mycket med idrott att göra tyr sig till fotbollsarrangemangen. Med barriärer, separata ingångar och förstärkt polisbevakning flöt det mesta på helt friktionsfritt under lördagen. Tack.

Rosvalla konstgräsplan A
Fascinerande med alla Bajen-supportrar som var på plats vi KGA (tyvärr sönderfrätt himmel...)

Det var inte givet att jag skulle bevaka denna cupmatch. För egen del gör jag hellre de mindre väntade nedslagen i den lokala idrotten. Det som annars inte skulle nå ut till allmänheten. Cupmatchen mot Hammarby IF hade både TV-bevakning (CMore), lokaltidningens uppmärksamhet, Bildbyrå-fotografer m.fl. som via alla tänkbara kanaler nådde alla intresserade.

Hammarby-klacken skanderade och hyllade på ett härligt sätt!
Efter matchen tackade publiken spelarna i Hammarby IF som vann med 3-2

När jag väl bestämde mig för att söka en ackreditering kom det önskemål från två olika håll om specifika bilder. Det färgade min bevakning till viss del men samtidigt så hade jag inte kunnat vara vid Rosvalla med kamerorna utan att ta dessa bilder oavsett. Publiken, arrangemanget, den tillfälliga förändringen av Rosvalla osv. var så pass anmärkningsvärt att det ändå skulle ha fastnat på kamerornas minneskort.

Inte okej
Klackens fanor var utmärkta motiv

De bilder du ser i detta blogginlägg är de jag valt ut som på ett eller annat sätt fastnat lite extra på mina egna näthinnor. Sånt jag aldrig annars skulle kunna fota vid något idrottsevenemang i Nyköpings-trakten. Det som gjorde lördagens arrangemang speciellt. Den inledande bilden är en panoramabild bestående av 4 bilder som jag låtit Photoshop skarva ihop.

Bajen-supporter som nöjd och glad fick se sitt lag vinna mot division 1-laget Bissarna

Givetvis var matchen mellan Nyköpings BIS och Hammarby IF intressant att dokumentera också. Fattas bara annat. Utöver spännande och roliga situationer ville jag gärna få med känslan av mycket publik på några av bilderna i alla fall. Tyvärr får man inte fota så långt upp på långsidorna i dessa sammanhang (troligtvis p.g.a. TV-sändningarna) och då är det kortsidorna samt en liten bit upp mot förlängningen av straffområdesgränsen som är OK.

Christoffer Hansebjer i Nyköpings BIS driver boll med Hammarbyklacken bakom sig
Nyköpings BIS-spelaren Ishmael Koroma

Bilderna under lördagen är tagna ur ett tydligt Nyköpings-perspektiv. Det innebär att jag i första hand fokuserade på vad Nyköpings BIS företog sig på planen. Någonstans måste man välja vilket av lagens anfallsriktning man ska följa om man dessutom inte kan vara vid mittlinjen och fota kampen ute på planen. Bildbyråns fotografer lär ha fler köpare på bilder där Hammarby IF:s spelare syns, kvällstidningarna gillar nog kända allsvenska spelare bättre än anonyma division 1-spelare, och det är helt okej. Mitt perspektiv är dock lokalt och då blir det vad mina bilder återspeglar.

I Nyköpings BIS är Suad Gruda välkänd men Bajenliraren Kennedy Bakircioglus ikonstatus har han inte. Ännu.

Här följer ett par bilder från en spelsekvens. Ibland är det fullständigt överflödigt att visa mer än en bild per händelse men ibland är flera bilder bra för att visa ett förlopp. Jag kan nog påstå att jag oftast nöjer mig med en enstaka bild per händelse i bildgallerierna jag skapar men undantagen är frekvent förekommande.

Enis Ahmetovic i Nyköpings BIS får upp Hammarby-spelaren Mats Solheim på ryggen
Och här är även bollen med samtidigt som vi alla kan se vad man anar i första bilden. Krasch.

Lördagen bjöd på solsken, dräglig temperatur och nästan vindstilla väder. Fantastiskt fint. Dock hade jag att kämpa med den lågt stående solen som emellanåt gav ett svårbemästrat motljus. De två höghusen vid fotbollsplanens kortsida kastade sina skuggor över planen på olika platser efterhand som eftermiddagen förlöpte. En trevlig detalj var i alla fall att solskenet fick en varmare ton i slutet av matchen. Matchstarten var kl. 14.00 och domaren blåste av ungefär klockan 15.45 när solen med nöd och näppe nådde in på planen.

Medljus och bollskugga på Hammarbys islänning Birkir Már Sævarsson
Eftermiddagssolens varmare ljus syns på Hammarbys Pa Dibba som vädjar till domaren  Nermin Cisic

Efter en lång period av sportfoto inomhus, eller utomhus i elbelysning, var det befriande skönt att ställa ISO på 200 och njuta av brusfria bilder i efterbehandlingen. När det är bra ljus sätter kamerornas fokussystem dessutom skärpan mycket snabbare och bättre. Det är i alla fall min erfarenhet.

Tyvärr var motljuset besvärande och avståndet till händelsen i tajtaste laget för mitt 300 mm-objektiv i denna bild

Självklart kittlar det lite extra med denna typ av stormatcher på hemmaplan. Det är inspirerande att bevaka. När jag får välja är det ändå den lokala division 6-matchen en ljummen augustikväll som vinner mitt hjärta. På något sätt.

Hammarbys Jiloan Hamad och Kennedy Bakircioglu drar från varsitt håll i Bissarnas Sal Jobarteh

Nu längtar jag efter finväder och en promenad i naturen med kameran. Stillsamt landskapsfoto utan krav och planering. Det är också kul.

4 kommentarer:

 1. Äntligen fint vinterväder, äntligen fint besök på Rosvalla och äntligen en klack som sätter färg på tillvaron...och jag var inte där. Suck!

  Nåväl, din artikel illustrerar det jag missade på ett bra sätt.

  Jag håller med om att det finns en annan känsla på en liten och sliten lokal anläggning när lokala smålag gör upp framför en fåtalig publik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har fotat på tre arenor som håller allsvensk klass. I Norrköping, Linköping och Eskilstuna finns konstgräset samt sittplatserna som jag skulle tro är en måttstock för vad som borde finnas i Nyköping om vi bara hade haft ett fotbollslag (dam eller herr) som nått elitnivån. Vem vet, med den filosofi och ambition som finns hos framförallt Nyköpings BIS just nu skulle det kunna bli verklighet. Att ordna en toppmatch på en konstgräsplan helt utan permanenta läktare är ingen liten sak. Det har lagts ner enorma insatser för att förverkliga årets cupäventyr för Bissarna.

   Att offra en sommarkväll på ett besök vid Tyrsvallen med Tystberga GIF som det ena laget ger i alla fall mig mycket tillbaka. Fotboll på den nivån har absolut sin tjusning trots att det inte står tusentals åskådare vid sidan och hejar.

   Radera
 2. Fint väder och Bajen på besök. Jag hänger med några Hammarbyare då och då. Då får man höra många historier från "legendariska" matcher. Jag brukar kontra med att min pappa var kompis med Nacka Skoglund,då blir dom alltid lite impade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Solskenet var en trevlig bonus och gav ytterligare positiva vibbar till stämningen som alla Bajen-fans spred. Tyvärr tror jag dock att Bajen får en tuff säsong om de inte kommer tillrätta med framförallt det defensiva arbetet. Det visar deras oavgjorda resultat mot Superettanlaget Varberg på Tele2 Arena i helgen. (Andra omgången av Svenska Cupens gruppspel.)
   Nacka Skoglund-referensen är ju klockren. Mer ikon än Nacka blir man nog inte i den grönvita världen.

   Radera