onsdag 1 februari 2017

Månadens bild: Februari 2017

Dags för del två i årets väggalmanacka med bildtema från Gotland. Liksom i januari kommer bilden från Stora Karlsö utanför Gotlands sydvästra kust. Besöket på Stora Karlsö ägde rum den 4/6 2016 och det finns åtskilliga bilder på min hårddisk som kommer från det strandhugget. Verkligen inget konstigt med det, vare sig man beaktar mitt fotointresse eller öns förträfflighet.

Tordmule på Stora Karlsö som putsar fjäderdräkten

Tordmulen, eller alkan som heter Alca torda på latin, är en bastant sak. Om jag inte minns fel lät vår guide på Stora Karlsö oss veta att man förr i tiden trodde att fågelns avföring kom ut ur ögonen (!) och på grund av detta fick den sitt namn. Tord (eller törd som jag vill minnas rätt) var ordet för skit och de vita ränderna från ögonen var enligt våra förfäder beviset för teorin. Nåja. Du kan läsa mer om tordmulen via denna länk>>>

Bilden är tagen med min Canon 1D Mark IV och telezoom-objektivet Canon EF 100-400 mm. Jag hade monterat telekonvertern (x1,4) när vi närmade oss klippavsatserna där sillgrisslorna och tordmularna höll till. ISO 400, brännvidd 560 mm, bländare f/8.0 och slutartid 1/500 s.

2 kommentarer:

 1. Tordyveln flyger i skymningen. Imponerande zoomning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det flög sillgrisslor och tordmular i luften hela tiden, även om det varken var gryning eller skymning när jag var på Stora Karlsö ;-)

   Denna fågel satt tämligen nära på en kanten av stupet ner mot Östersjöns vatten. Visst, jag hade 560 mm brännvidd men har i alla fall sluppit beskära bilden särskilt hårt.

   Radera