söndag 9 april 2017

Bara genom munnen

En promenad under lördagseftermiddagen var välgörande. Att sträcka ut sin lekamen samtidigt som hjärnan sorterar tankarna i den friska luften måste anses som ypperligt. Om man nu kan kalla luften för "frisk" i Stigtomta för tillfället. Bönderna har nämligen spridit ut gödselvatten på vall-åkrarna och det stinker. Mer inlindat skulle jag kunna skriva att det doftar mustigt.

Andas bara genom munnen!

Ett blått hav intill grannarnas staket

Redan i början av promenaden staplades bevis för att grönskan etablerat sig. Det finns livskraft i naturen och den blir aldrig så tydlig som under våren när ljuset och värmen återvänt efter vinterdvalan. Mitt objektivval för dagen var självklart, macro-objektivet för dokumentering av det som spirar.

I hasseldungen har knopparna brustit
Till min glädje hittade jag vitsippor som nu sträcker sig upp mot det livgivande ljuset
En vitsippa på väg att slå ut

Ute ur hasselsnåren hamnade jag på knä vid en tomthörna där det växer blåsippor i en häck. Måhända planterade av mänskliga händer för länge sedan. Blåsippor är blåsippor och därmed kunde jag inte motstå lockelsen att fota dem.

Blåsippor på villatomt

Mina steg tog mig förbi kyrkogården där det på utsidan av kyrkomuren spirar av vårens blomster. Det är förvisso en plats vi kanske inte förknippar med livskraft.

Scilla med kyrkomuren som bakgrund
Vårlöken blommar i små grupper på gräsmattan utanför kyrkogården

Att jag skulle gå runt Salinge var givet denna helgdag. Från och med förra helgen pågår den årliga motionstävlingen Salingerundan. En tävling som pågår fram till Valborgsmässoafton och som har frågor som ska besvaras på mitten av rundan. Problemet denna lördag var just stanken från den gödning som ägt rum för något dygn sedan på all odlad vall. Uj.

Tussilago i vägrenen bakom Stora Ramshult
Tallstugan med "Göstas loge" där Salingerundans frågelådor sitter
I mitten sitter veckans fråga och i lådorna finns svarstalongerna

Jag tror jag skrivit om Salingerundans tävling under april varje år sedan jag startade denna blogg 2013. Tjatigt. Hur som helst är det en trevlig tradition arrangerad av OK Hällen, Stigtomta IF och Svenska Kyrkan. Och det ger ytterligare en anledning att närvara under Valborgsmässofirandet i byn då OK Hällen arrangerar samtidigt som vinnarna av Salingerundan förkunnas.

Pollen i skogen

När jag närmade mig den tätare bebyggelsen på nytt bestämde jag mig för att gå förbi skolområdet. Häromdagen påbörjades rivningsarbetet av de gamla byggnaderna och det ville jag gärna se mer av. Nu har man helt logiskt spärrat av hela skolområdet med stängsel och låsta grindar. Det är nog klokt eftersom det kommer att vara ett ganska osäkert område att röra sig på tills den nya skolan byggts upp. Jag är glad att jag passade på att fotografera alla husen för ett par veckor sedan, när de fortfarande var intakta.

Fasaden har börjat plockas bort från C-huset på Stigtomta skola

När jag närmade mig mitt hem hade eftermiddagsljuset övergått i ett varmare kvällsljus. I skenet av detta fick syrénknoppen bli det sista motivet för dagen.

Syrénens bladknoppar har bråttom när det våras

Söndagen kommer att ägnas åt födelsedagskalas för näst yngsta dotter. En glad dag i det lilla, trots allt hemskt som händer i vårt samhälle.

2 kommentarer:

  1. Härligt med alla vårblommor. Jag satt i ett dike,(!),häromdagen och försökte få några vitsippebilder när en familj på fem personer joggade förbi! Undrar vad dem tänkte om galningen i diket.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att sitta i ett dike kan onekligen te sig lite suspekt. Vad hade joggarna där att göra där du ville skapa bilder?! ;-)

      Radera