torsdag 13 april 2017

Fönsterbekännelse och familjepromenad

Skärtorsdagen kom och i och med det tog påskhelgen över de närmaste dagarnas skeenden. Utan att egentligen fira påsk påverkar storhelgen den vardagliga rytmen. Man får ju vara ledig ett par dagar extra, bara sådär.

Det går i en rasande fart just nu inne i hasseldungen
Hästkastanjen tycks också vädra våren som är i luften
Tulpaner framför Klockarbols torpargrund

Arbetsdag före röd dag innebär för mig hemgång klockan 15.00. Fint. De skollediga barnen (de två yngsta döttrarna med andra ord) och hustrun mötte upp hemmavid och sedan lyckades jag få med dem på en promenad runt Salinge. En ny fråga fanns ju att besvara i den pågående motionsaktiviteten.

Lovisa, Anita och Alva på 52:an med Stigtomta kyrka i bakgrunden

Jag monterade mitt 70-200 mm-objektiv på "fullformataren" (Canon 5D Mark II) och tänkte att det kunde vara ett trevligt allroundobjektiv både för växtlighet och människorna i mitt promenadsällskap. Hade det inte varit för att den gamla 5D-kameran haft så svårt för att sätta fokus på objekt i rörelse så hade jag kommit hem med betydligt fler bilder på barn, fruar och katter.

Anita och Alva på krönet vid Stora Ramshult

Från och med i tisdags kväll är hushållet Jansson helt utan fönster. Eller Windows, för att vara mer korrekt i språkvalet. Nu står äntligen en ny dator på skrivbordet och eftersom det är en iMac är det MacOS som operativsystem. Nu har vi bara MacOS (datorerna), iOS (surfplattorna), Android (mobiltelefonerna) och Chrome OS (döttrarnas skoldatorer) som operativsystem. Inte en enda Windows-mojäng så långt ögat når.

OBS!

För mig som tidigare bara använt Windows (sedan läääänge) är MacOS ett operativsystem som delvis ger mig extrem huvudbry. Saker och ting är bakvända eller icke-existerande som jag blivit så van och bekväm med. Nu är jag av den åsikten att jag borde kunna vänja mig med något nytt. Men jag har under beslutsprocessen kommit fram till att varken MacOS eller Windows är perfekta, ingen av dem är det ultimata operativsystemet. Bra på lite olika sätt, diplomatiskt uttryckt.

Alva slår ihop klackarna längst Salingerundan

Mitt datorintresse har svalnat med åren. Nu är jag inte lika nyfiken på hur saker funkar i bakgrunden, Windows 7 och Windows 10 har passerat mina ögon utan att jag velat gräva mig ner i alla detaljer. Däremot har det blivit allt viktigare vad jag kan utföra på en dator och då är bildbehandling med några vassa verktyg det som gäller. Givetvis skriver jag mycket med hjälp av datorn också, men till det behövs ju inga märkvärdigheter.

Veckans fråga besvarades av oss fyra vid Göstas Loge (Tallstugan)

Nu äntligen är min konvertering genomförd. Bredvid den stationära datorn på skrivbordet står en Mac Mini med extern hårddisk som server och lagringsyta. Drygt 1,5 TB data har backats upp mot Crashplan men det tog mer än en månad att få det klart. Snacka om fullständigt usel bandbredd som de erbjuder på sin sida. Kan inte rekommenderas men själv sitter jag ju fast i ett nytecknat abonnemang...

Lovisa pustar ut på ett brunnslock mellan Starrlösa och Kavlinge

Eftersom jag under flera år suttit och redigerat bilder med en och samma PC blir alla bekanta moment lite annorlunda på en Mac. Det liksom kliar i hela kroppen av frustration när inte alla smågrejor är som tidigare. Tillvänjning. Jag ber att få återkomma med en recension så småningom. Det är i alla fall gött med en 27-tums 5K-skärm!

Vi fick sällskap av en katt i slutet av Salingerundan

Nu återstår för mig att önska alla och envar en riktigt glad påsk. Jag gör det med ett härligt påskris som placerats ut framför en av Skolvägens fina sekelskifteshus. Och visst är det härligt att väderprognosen visar att vi till sist får en storhelg med snö!

Glad påsk!

Ta det försiktigt i pulkabacken!

4 kommentarer:

 1. Ha ha, surfade in på SMHI och fick beskedet att snön anländer med fyra-kaffet. Lycka till med din nya Mac, en stor skärm är ju aldrig fel när man tillbringar hundratals timmar framför datorn pillandes på alla bilder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med facit i handen vet vi att det snöat oavbrutet sedan någon gång under långfredagens tidigaste timmar. Det blev en äggjakt med vintertema och ett blogginlägg om detta kommer så småningom.
   Nu sitter jag vid datorn med ett 1000-tal fotbollsbilder från en premiärmatch på långfredagen. Ska bli intressant hur lång tid det tar att vänja mig vid ny dator, nytt workflow och annorlunda handgrepp. :-)

   Radera
 2. Jag gillar verkligen bilden med fru och dotter på krönet. Det finns något ödesmättat i bilden som också gör betraktaren nyfiken. Vad döljer sig där bakom?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den typen av komposition är tacksam. Himlen och medljuset hjälpte också till att bygga upp bilden. Tyvärr är sanningen i detta fall inte lika intressant som förväntningarna ger intrycket av :-)

   Radera