måndag 3 april 2017

Blåsippsexkursion vid Harhålet

Den ljuvaste bland vårtecknen. Mångomsjungen (?), frekvent avbildad och för vissa av oss en dyrkad blomma. Det är inte blåsippans fel att den fått sin image naggad i kanten av ett politiskt parti på den yttersta högerkanten. Blåsippan är som den är och ska inte be om ursäkt för det. Och den behandlar oss alla lika, oavsett vilka vi är eller varifrån vi kommer.

Liten och försiktig inledningsvisSöndagsförmiddagen användes till ett besök vid Harhålet. Bilturen på Hallavägen var inte helt bekymmersfri eftersom vägbanan blivit allt sämre de senaste åren och beläggningen är nu efter vintern och tjällossningen under all kritik. Tyvärr.

På väg att bli något större och mer utvecklat
Ännu en fas mot det fullt utslagna stadiet (dessutom i en annan färgnyans än de övriga runtomkring)

En viss osäkerhet fanns hos mig huruvida blåsipporna vid Harhålet skulle ha slagit ut. Förra året var jag där alldeles för tidigt. Växtplatsen är högst upp på en ås men likväl är det "mitt inne i skogen". Jag följde stigen som viker av från Yngarens strandkant och rakt upp för den mossbeklädda åsen. I träden satt bofinkarna och förgyllde skogsvistelsen. I sanning en upplevelse för mer än ett sinne.

Fullt utslagen och stolt över sin existens

Under en halvtimme lät jag ryggsäcken stå på marken medan jag kröp omkring för att fotografera blommor. Magläge i den fuktiga mossan är inte optimalt men en nödvändighet för att få rätt perspektiv i närbilderna. Tycker jag.

Ha en förträfflig vecka!

4 kommentarer:

 1. Här har du verkligen fått till det bra, både i text och bild. Perspektivet är viktigt när man fotar blåsippor och din halvtimme på mage i det snart gröna bevisar detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var tacksam för att ingen annan var på platsen då jag låg raklång på marken och fotograferade. Det är så många blåsippor på platsen att det är svårt att undvika att trampa ner någon. Lägger man sig ner får det bli i kanten av "fältet" med blåsippor.
   Nu låter detta extraordinärt men det är det kanske inte riktigt. Vi har ju Linudden utanför Nyköping som är ännu mer speciellt. Där är dock alltid så många fler människor och blev inte mitt förstaval denna helg. Linudden besöker jag gärna om någon vecka då både vit- och blåsippor står sida vid sida.
   Tack!

   Radera
 2. Jag har inte sett några än, men jag har å andra sidan inte letat. Dock ett vårtecken som nästan är i klass med vitsippan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ett par, tre ställen dit jag vet att jag kan åka för att hitta blåsippor. När det gäller både blå och vita sippor är Linudden svåröverträffat så jag siktar på att få tid till ett besök när de vita börjar slå ut. Kanske hittar man sippor på Lindbacke?

   Radera