onsdag 14 juni 2017

Back to basics - en motljusprestation

Den senaste tiden har det inte blivit mycket traditionellt fotograferande för mig. Inom sportbevakningen har det knappt blivit en enda fotbollsmatch men jag har hunnit med att ta lagbilder till tre lag. Däremot har jag fotat motorsport fem gånger (!) sedan början av maj, och det är nog nära på lika mycket som genom alla tidigare år. Om man inte ger sig i kast med det som är ovant och småsvårt lär man sig inget. Det är min devis när det gäller fotografering.

Hemma vid farstukvisten

En absolut höjdare de senaste dagarna var besöket på Bollspelaren i Norrköping under lördagen där några av Sveriges bästa damlag inom rugbyns 7-mannaspel kämpade om platser i årets SM-slutspel längre fram i sommar. Rugby är bara så vansinnigt belönande att fota. Chansen till fart- och kampfyllda bilder är i det närmaste 100%-ig. Och vilken ärlig och stenhård sport!

Blåeld
Nåväl, detta inlägg handlar om att gå tillbaka till grunderna. Att gosa ner sig i duntäckets trygga värme och njuta i komfortzonen. För mig innebär det en promenad i närområdet med min trotjänare Canon 5D Mark II och macroobjektivet. Allra helst en sådan här kväll då värmen dröjer sig kvar ända in i solnedgångens avgörande timme.

Ängshaverrot nedanför Prästgården

Att ta motljusbilder på blommor och växtlighet är av många ansett som trivialt. En fotografisk kliché som man inte bör skylta med. Men det är förbaskat rogivande att strosa runt utan andra ambitioner än att få en eller annan bild som beskriver den enkla och vackra i det lilla. En smula minimalistiskt.

Majsplantorna gror

I det mjuka och varma solnedgångsljuset blir många motiv tacksammare att fota. Sommarens zenitljus är hårt, till och med stenhårt, och ger skarpa kontraster mellan ljus och skugga. Att leta i låga positioner efter ljusinfall och långa skuggor är en syssla som räcker långt för att underhålla en sådan som jag.

I den vildvuxna vägrenen härskar maskrosorna
En skimrande och gyllene luddboll

Tidigt denna onsdag konstaterade jag att det tyvärr är årets första gräspollendag. Nu blommar tydligen de olika gräsen och det går inte obemärkt förbi för oss som är allergiska. Helt enligt plan, ska tilläggas, eftersom det brukar bli ett elände runt midsommar och fram till sensommaren. Jag biter ihop och sväljer en Clarityn om dagen.

Även lupinerna har sin storhetstid just nu

Jag känner mig nöjd med min kvällspromenad och kan lägga ytterligare några komfortzonsbilder i arkivet. Vad vore livet utan det enkla och trygga ibland?

Kvällspromenadens följeslagare

Jag önskar dig en finfin avslutning på vecka 24!

2 kommentarer:

  1. Bilder i motljus är ofta vackra, bara man behärskar konsten och det tycker jag du gör.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Motljus som fotografiskt knep är effektfullt men också välanvänt. För macro-bilder tar jag gärna till det trixet.

      Radera