fredag 9 juni 2017

Nyköpings studenter har sprungit färdigt

Efter en något snopen skolavslutning på Stigtomta Skola under förmiddagen (mer om detta i ett kommande inlägg) så fick plötsligt fredagen några disponibla timmar där vi inte riktigt visste vad vid skulle fylla dem med. Ett ärende i Nyköping var lämpligt att göra och det ena gav det andra när vi plötsligt stod på Stora torget och väntade in årets glädjerusiga studenter.

Stadshustrappan vid Stora torget i Nyköping är redo att ta emot årets studenter
Torghandlarna var säkerligen glada över det ståhej som snart skulle fylla hela torget
Ballonger med Nicolaikyrkan i bakgrunden

Vi gick till Nicolaiskolans gård där lastbilar och traktorer stod redo, nybesiktigade och klara, för eftermiddagens studentkortege. Än skulle det dröja eftersom stadshustrappan stod först på tur för de högljudda och glädjesprutande studenterna.

De pyntade flaken som senare på eftermiddagen skulle fyllas av studenter
Några av budskapen var inte upprepningar från tidigare år (vad jag vet)

Vi hade ingen närstående som skulle ta studenten i år så vi slapp tidspress och stress under studentfestligheterna. Jo tack, efter de två äldsta döttrarnas studentkalas vet vi hur mycket det är att förbereda och hur vansinnigt många ställen man ska vara på samtidigt denna stressfredag i början av juni om man har en avkomma som lämnar gymnasielivet bakom sig.

Stadshustrappan började så smått att fyllas från alla olika håll
Stadshuset i Nyköping fick sällskap av hundratals glada ungdomar
I mitten av bilden står Maja Larsson (IK Tuns damlag) och blåser i en visselpipa
Stora mängder åskådare hade sökt sig till Stora torget i Nyköping på studentfredagen
Plötsligt hade studenterna dragit vidare mot de väntande kortege-fordonen
Resterna av en ros som inte klarade sig genom skanderandet på trappan

Vi följde i sakta mak efter lämmeltåget av studenter till skolgården på Nicolaiskolan. Ljudvolymen steg i rask takt när elaggregaten på flaken startats och ström matats fram till ljudanläggningarnas förstärkare och högtalare. Ljudmattan kompletterades med visselpipor och andra tillbehör som studenterna fått i händerna i samband med utspringet från respektive gymnasieskola i stan.

Allas steg strävade mot skolgården för att komma på plats inför kortegen

Vi gick en liten bit nedåt på Folkungavägen och ställde på trottoaren och inväntade kortegen. Klockan 15.45 skulle den rulla ut från skolgården och det stämde på pricken. Några poliser traskade längst fram i täten för att se till att vägen var fri och farbar.

Jodå så att... I väntan på att kortegen skulle passera
Bästa Bemir Brkic var flakvärd på en av kortegens fordon
Stojigt och glatt med mycket sång och dans på flaken
En kamera lockar alltid fram ett extra vrål (tydligen)
Ellen Ivehammar (IK Tuns damlag) passerade förbi bland många andra

Den stora tystnaden inträdde när den sista lastbilen rullat förbi. Vi gick mot torget igen och förberedde oss för hemresan västerut mot Stigtomta. Som lantis måste man ta till sig storstan i lagom doser utan att hamna i intryckschock.

Lovisa, Anita och Alva på väg tillbaka mot vår bil

Jag spontanfotade en stund under årets studentfirande. Ingen direkt tanke eller planering fanns i mitt huvud utom det faktum att jag tagit med mig min Canon 5D Mark II, mitt vidvinkelzoom 17-40 mm samt mitt telezoom 70-200 mm. Det räckte till blogginläggets bilder samt till ett bildgalleri med 83 bilder som du hittar HÄR >>>

Tack för idag, slut för idag! 

4 kommentarer:

 1. Alltid kul att fota glada, och inte helt nyktra), studenter. När jag gick ut gymnasiet hade man inte ens några studentmössor. Möjligen gick man på en (1), fest, men jag kommer inte ihåg att jag gjorde det ens. Tiderna har förändrats sedan 1981!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även här i Nyköping har studentritualerna ändrats sedan 80-talets första hälft. Det är nog tur att det sker en viss utveckling, trots allt. Jag själv hade ju hunnit rycka in i lumpen sista skolveckan så det blev bara ledigt på studentdagen innan livet i grönkläder fortsatte.

   Radera
 2. Väldokumenterat och sevärt, tycker en som gärna håller sig undan centrala stan dagar som denna.

  Något utspring på Stadshustrappan eller kortege fanns inte när jag gick ut gymnasiet. Bästa minnet var en lång och egentligen ofrivillig promenad från Nyköping till Tystberga.

  Orsaken till promenaden hålls hemlig, men som så ofta har det med det motsatta könet att göra :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi utsocknes valdes parkering med omsorg. Denna dag på året är extremt trafikintensiv från skolavslutningarna på morgonen till slutfasen av studentkortegen. Eftersom vi inte hade någon stress detta år kunde vi lika gärna gå en liten bit för att ta oss in till stadens kärna. (Det har varit skillnad de gånger då våra äldsta döttrar tagit studenten eftersom man som förälder och värd för den följande studentmottagningen borde vara på två ställen samtidigt.)

   Någon jägarmarsch utsattes varken jag eller någon i mitt fredagssällskap för. Som tur var. Vi tog bilen hem till byn igen :-)

   Radera