måndag 12 juni 2017

Skolavslutningarna i Stigtomta blir aldrig som förr

En sak är säker, skolavslutningarna i Stigtomta skola blir aldrig som förr. Fjolårets avslutning var den sista som kunde genomföras på gräsytan bakom de nu rivna byggnaderna och i skydd från de stora träd som nu dragits upp med rötterna. Det stundar nya tider och tur är väl det. Det gamla försvinner och lämnar plats till något nytt och fräscht.

Där bakom den orangefärgade grävmaskinen har Stigtomtas skolavslutningar hållits för sista gången

Nu när endast matsalen och den gula expeditionsbyggnaden är kvar av Stigtomta skola är steget mot den nya skolan taget. Ett markant och tydligt steg. I fredags skulle barnen i de temporära paviljongbyggnaderna stega ut på Stigomta IP:s fotbollsplan för avslutning. En ny och tillfällig (?) skolavslutningsplats under byggnadsåren innan den nya byggnaden är uppförd. Stigtomtas svar på tätortens "Vallarna".

Här var det tänkt att årets skolavslutning skulle äga rum
Vädrets makter har de senaste åren ställt till det på avslutningsdagen. Vi har under många, många år haft något eller några av våra barn på Stigtomta skola och kan konstatera att det förr aldrig var dåligt väder på avslutningen men de senaste åren har utomhusvistelsen äventyrats mer än en gång. I sista sekund tog skolledningen beslut om att flytta årets avslutningsceremoni till skolans gymnastiksal. Duggregnet tätnade.

Barnen traskade i en strid ström mot gymnastiksalen
Nackdelen med gymnastiksalen är att den av brandsäkerhetsskäl endast rymmer barnen, lärarna samt anhöriga till barnen som slutar 6:an. Och kanske också anhöriga till förskoleklassbarnen (enligt rykten). Det är inte bara brandsäkerheten som sätter en gräns utan det blir bokstavligen proppfullt i den lilla hallen när den stora skolans alla elever sätter sig tillrätta.

"Icke-behöriga" anhöriga stod och trampade på utsidan av gymnastiksalen i väntan på att allt skulle bli klart
De mest nyfikna hittade sätt att ta del av avslutningen
Vi som i år endast har den yngsta dottern kvar på skolan fick vackert stå på utsidan. Alva slutar 5:an och därmed har vi endast en återstående avslutning på skolan att se fram emot. Det ska bli spännande att se hur nästa års avslutning blir, eller snarare var den kommer att äga rum.

Alva på väg med klasskompisarna till avslutningen i gymnastiksalen
Jag är glad att jag fotat ett par gånger i samband med rivningen av den gamla skolan. Det har gått i ganska rask takt och nu har även markförberedelsen för den nya skolbyggnaden börjat. De allra sista resterna av det s.k. C-huset fanns i fredags kvar i ena hörnet av skolområdet.

"Gula villan" och matsalen är de enda byggnader som finns kvar av Stigtomta skola
De allra sista resterna av den gamla skolan är på väg att fraktas bort

Nu tar nybyggnationen vid och det ska bli roligt att se hur den växer fram. När skolan är uppförd kommer den gamla matsalen att rivas i fas 2. Den gula gamla träbyggnaden är det enda (förutom en förrådsbyggnad) som blir kvar som påminnelse om svunna tiders skola.

Nu är det sommarlov!

2 kommentarer:

 1. Jag tror att skolavslutningar alltid minns med ett somrigt skimmer oavsett hur miljön runt omkring var. För barnen i alla fall är det nog mer känslan än var man är när man slutar. Nostalgi, längtan till lediget och tråkigt att lämna i en salig blandning som blir allt bättre med åren. För många i alla fall.
  Glad sommar och hoppas på många soltimmar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag var en liten parvel var jag en av alla barn som stod och trampade på slottsvallarna vid Nyköpingshus. Men det märkliga är att jag minns avslutningsdagarna som regniga... Att sommarloven däremot var evighetslånga och att man efter ett tag faktiskt längtade tillbaka till kompisarna och skolan är något som etsat sig fast. Sant eller falskt, det är frågan.
   För egen del är jag inställd på lagom många soltimmar denna sommar. Lagom är bäst, eller i alla fall gott nog :-)

   Radera