måndag 24 juli 2017

Djupdykning i lavendeln

Under söndagen gav jag mig hän i det årliga försöket att fota insektslivet i den allt större lavendel som växer framför huset. Hur svårt kan det vara att fånga en humla eller ett bi i luften? Skitsvårt, tydligen.






Jag riggade mitt macro-objektiv på min Canon 7D Mark II. Det är ju en kamera som är snabb att sätta fokus. Jag försökte förutse hur de små nektar-suktande insekterna skulle flyga. Vissa av dem var nervösa som en operasångare på premiärdagen, andra var mer metodiska och ytterligare några var planlösa som ett barn i en godisbutik.







De få bilder där fokuset satt som det skulle var när insekterna behagade sitta stilla. Träning och åter träning krävs för att lyckas med fotografering av flygande insekter. Och tur. Nåja, bilderna på stillasittande insekter kan också vara trevliga att titta på, särskilt som lavendelns färg utgör en behaglig omgivning.

En nässelfjäril slog sig ner för en slurk lavendelnektar
Vårtbitaren satt djupt inne i lavendelbusken
Den stora gräshoppan rörde sig inte en millimeter när jag kom närmare med kameran

Jag riktade kameran mot den fjolårsplanterade stockrosen. Förra året var det bara en massa stora blad men i år har stänglar skjutit i höjden och de vackra blommorna pryder verkligen sin plats. Kanske borde man ha dem stående mot väggen men i vårt fall är de planterade i en stor balja. Funkar tydligen det också.

Stockros

Nu låter jag insekterna vara ifred ute i lavendeln. Snart har den blommat ut och då dröjer det ett år till nästa försök att sätta den perfekta bilden på flygande humlor. Tålamod.

4 kommentarer:

  1. Plantera ett par solhattar bredvid lavendeln, så fortsätter humlorna att surra kring stugknuten. Jag har nog humle-blomster så det täcker hela säsongen; från krokus på våren, via fingerborgsblommor och lavendel till temynta och solhattar på sensommaren. Ska man hjälpa humlor är nog sälg en av de viktigaste pollenkällorna har jag hört, men uppe i trädkronorna är det svårt att få bra bilder på dem. Då måste nog fotografen lära sig flyga också. ;D
    Fina bilder, det är läckert med det korta skärpedjupet som gör lavendelns färg extra behaglig och mild.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för odlingstipsen till gagn för de fridfulla humlorna. Eftersom humlorna flyger trots att de inte borde kunna det kanske jag skulle göra ett försök också... Skillnaden kan vara att jag är medveten om förhållandet mellan min bulliga kropp och "vingarnas" (läs "armarnas") begränsade spännvidd. :-)

      Radera
  2. Lätt är det inte, men alla dåliga bilder raderas ju enkelt och har då aldrig existerat. Kvar blir ett par helt okej bilder, sådan är i alla fall min teknik.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Digitalfoto är en fröjd jämfört med forna tiders analoga fotograferande. Åtminstone i sådana här sammanhang (och inom sportfoto). Jag skulle inte ens ha försökt om jag fotat analogt, då hade insektsstackarna fått suttit still på blommorna.

      Radera